به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در نخستین کنفرانس علمی بینالمللی پیرامون جنبش عدم تعهد در ارتباط با این جنبش گفت: وزرای امور خارجه اعضای جنبش عدم تعهد با حضور در شرمالشیخ در 10 اصول اولیه این جنبش تجدیدنظر کرده و اصول جدیدی را بنا به اقتضائات زمان حاضر تصویب کردند که در شهریور و اجلاس سران این جنبش اصول جدید به تصویب خواهد رسید.
وی همچنین تشکیل دبیرخانه دایمی برای جنبش عدم تعهد را پیشنهاد ایران در شانزدهمین اجلاس سران این جنبش خواند و افزود: شاید این پیشنهاد به سهولت مورد تصویب یا توجه اعضا قرار نگیرد اما بیان آن باعث میشود در آینده و با پیگیری به تصویباش برسیم.
صالحی با اظهار این مطلب که جنبش عدم تعهد بیش از پنج دهه از عمرش میگذرد، یادآور شد: این جنبش در زمان قدرت دو قطب غرب و شرق در دنیا تشکیل شد و کشورهایی که قصد داشتند تحت سلطه این قدرتها نباشند با هم جنبش را تشکیل دادند که در آن 10 اصل به تصویب رسید و برای مدتی کشورها توانستند در جهت این اصول حرکت کنند اما رفتهرفته این اصول رنگ باخت و جنبش آنگونه که تصور میشد نتوانست در عرصه بینالمللی جایش را تثبیت کند.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران با ذکر این موضوع که با از بین رفتن یکی از قطبهای قدرت جهانی، جهان تکقطبی شد، اضافه کرد: تکقطبیشدن جهان موجب افزایش تعداد اعضای جنبش گشت اما چالشهایی را هم بر سر راه آنها سبز کرد که همچنان این چالشها ادامه دارد و مدتی است که سران جنبش تلاش میکنند اصول تهیهشده سالهای گذشته در جنبش عدم تعهد را احیا کنند.
وی اعضای جنبش عدم تعهد را 120 عضو اعلام کرد و ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران برای تمام اعضا دعوتنامه ارسال کرده است که انتظار داریم با توجه به این نکته که هیچگاه سران یک اجلاس همگی در آن شرکت نمیکنند اما تعداد قابل توجهای شرکتکننده در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران داشته باشیم.
صالحی با گفتن تبریک به تمامی شرکتکنندگان در کنفرانس علمی پیرامون جنبش عدم تعهد به منظور اجرای این کنفرانس تأکید کرد: امیدوارم بتوانیم این کنفرانس را به عنوان بستری علمی برای موفقیت بیشتر کشورمان در میزبانی جنبش طراحی کنیم و یقینا نتایج این نشست راهگشا بوده و نشان از توجه کشورمان به جنبش عدم تعهد دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان توسعه همکاری با سیاستهای جهان را یکی از راهبردهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران خواند و افزود: در این میان جنبش عدم تعهد با قرار گرفتن در کانون تحولات استراتژیک کلیه جهان توان و استعداد بالقوهای در حل مشکلات و اثرگذاری در معاملات بینالمللی دارد و ما تلاش میکنیم این توان جنبش در زمان ریاست ایران بالفعله تبدیل شود.
وی با بیان این مطلب که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای مستقل جهان همواره آرمانهای جنبش عدم تعهد را در نظر داشته است، تأکید کرد: ارتقای جهانی این جنبش با توجه به تساوی حقوق ملتها در عرصه بینالمللی، تجدیدنظر اصول جنبش را با اقتضائات امروز جهان الزامی میداند.
وی گسترش بیشتر روابط اعضا، شناسایی ظرفیتهای فراوان اقتصادی- سیاسی- فرهنگی، فعالتر شدن ارکان جنبش و استفاده از ظرفیتهای آن در جهت حل و فصل مناقشات جهانی را از محورهای مهم تأکید شده ایران در شانزدهمین اجلاس بیان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران برای تحقق این محورها تلاش میکند و با توجه به اینکه جنبش عدم تعهد بعد از سازمان ملل دومین سازمان جهانی به دلیل اکثریت اعضا تلقی میشود ما به دنبال ایجاد دبیرخانه دایمی برای آن هستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: البته این جنبش دارای دبیرخانه در نیویورک هست که هر کشوری به عنوان رییساش در آن دبیرخانه با بقیه کشورها و اعضا ارتباط برقرار میکند.
شعار جنبش عدم تعهد: مدیریت مشترک جهانی
رییس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان این موضوع که شعار جنبش عدم تعهد در شانزدهمین اجلاس جنبشهای عدم تعهد مدیریت مشترک جهانی است، اضافه کرد: وقت آن رسیده است که جهان را در اختیار فقط تعدادی از قدرتها نبینیم و باید توسط اعضای تشکیلدهنده جهان، دنیا مدیریت شود و همین نیازمند بازنگری در ساختار مدیریت جهانی است.
وی افزود: شانزدهمین اجلاس جنبش عدم تعهد در حالی در تهران برگزار میشود که برقراری یک جهان دگرگونشده در مسایل این جنبش مدنظر تمام اعضا است و برگزاری آن در تهران فرصتی مغتنم برای ایران خواهد بود تا بتواند با برنامهای مدون نقشی سازنده بر اتفاقات جهانی ایفا کند.
پایان پیام/
نظر شما