به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، منطقه سیاب در جنوب غربی شهرستان کوهدشت و در فاصله 60 کیلومتری این شهرستان قرار دارد، اختلاف ارتفاع آن از سطح تراز دریا حدود 940متر با متوسط بارندگی سالانه 350_400 میلی متر دارای اقلیم گرم و نیمه خشک است این منطقه از دیرباز از مراکز مهم پرورش انار بوده است.
هم اکنون بالغ بر یک هزار و 800 هکتار باغ انار در تنگ سیاب کوهدشت وجود دارد که مرغوب ترین انار کشور و حتی جهان را تولید می کند.
تنگ سیاب، که انارهای آبدار آن امروز شهرت جهانی دارد، پتانسیلی قوی در تولید انار است دراین منطقه به طور متوسط در هر هکتار 30 تن انار برداشت می شوددر حالی که متوسط انار تولیدی کشور قریب 11 تن است.
با توجه به پتانسیل مناسب این منطقه در تولید انار مرغوب و وجود رودخانه سیمره در این شهرستان ضروری است مسئولان نسب به توسعه باغات این منطقه و رفع مشکلات باغداران تلاشی روز افزون داشته باشد.
شش هزار هکتار به باغات انار تنگ سیاب افزوده می شود
مجتبی میر، معاون مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به پتانسیل های قوی استان لرستان در حوزه آب، افزود: منطقه سیاب کوهدشت پتانسیل ارزشمند در توسعه باغات انار است.
وی افزود: با توجه به وجود پتانسیلی قوی همچون رودخانه سیمره حداقل شش هزار هکتار از اراضی حاشیه رودخانه سیمره کوهشدت تبدیل باغات جدید خواهد شد.
معاون مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: برای توسعه باغات انار در حاشیه رودخانه سیمره کوهدشت برنامه ریزی مناسب جهت تولید نهال سالم مورد نیاز استان انجام شده و مجوز احداث این باغات انار نیز هم اکنون صادر شده است.
وی با بیان اینکه در سایر نقاط استان نیز پتانسیل ایجاد باغات انار وجود دارد، افزود: شهرستان های پلدختر، چگنی و جنوب خرم آباد پتانسیل لازم را برای ایجاد باغات دارد.
میر با بیان اینکه خروجی های استان در شهرستان های خرم آباد، پلدختر، چگنی و کوهدشت قرار دارد، اذعان داشت: با بهره برداری مناسب از این آب های روان می توان طرح توسعه باغات استان را گسترش داد.
انار لرستان محصولی ارگانیک است
میر با اشاره به مزیت های انار سیاب لرستان، تولید محصولات ارگانیک را از مزیت های باغداری لرستان خواند وافزود: در باغات انار سیاب تنها از کودهای دامی استفاده می شود.
معاون مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان بیان کرد: کیفی ترین رب انار کشور با استفاده از تکنولوژی خارجی در دل باغات انار تنگ سیاب لرستان تولید می شود.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات حوزه انار در استان لرستان گفت: عمده مشکلات باغداران انار لرستان پس از برداشت محصول شروع می شود.
این کارشناس اذعان داشت: نبود صنایع فرآوری مورد نیاز در کنار باغات لرستان مهم ترین مشکلات باغداران این استان است.
کمبود آب دیگر مشکل باغداران لرستانی
معاون مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان افت منابع آبی استان را از دیگر مشکلات باغداران این استان خواند و اذعان داشت: طی سالیان اخیر به دنبال خشکسالی های اخبر تقریبا 40 درصدبارندگی در این استان کاهش یافته است.
وی افزود: کاهش بارندگی در این استان باعث کاهش سطح آب منابع زیر زمینی استان شده است.
میر بیان کرد: در سالیان اخیر بسیاری از چشمه های روان آب در این استان خشک شده که به دنبال این رخداد باغات حاشیه این چشمه ها نیز خشک شده اند.
تنگ سیاب همواره مورد بی مهری قرار گرفته است
چنگیر ابراهیمی کارشناس ارشد زراعت استان لرستان به خبرنگار شبستان گفت: حوزه مستعد تنگ سیاب کوهدشت با همه استعدادهای آب و خاکی نهفته در دل خود در طول تاریخ آنچنان که باید و شاید مورد توجه و اهتمام مسئولان قرار نگرفته است.
وی تنگ سیاب را نماد بی مهری مسئولان خواند و افزود: این منطقه پر استعداد از خاک کوهدشت همواره در مسیر پرفراز و نشیب توسعه شهرستان کوهدشت به فراموشی سپرده شده است.
ابراهیمی گفت: منطقه سیاب از محدود منابع آب جاری در سطح شهرستان کوهدشت است که با ظرفیت های آبی خود می تواند در راستای توسعه و رونق اقتصادی منطقه بسیارمفید باشد.
وی بیان کرد: بررسی ها نشان می دهد در گرم ترین ماه سال بعد از آبیاری باغات و سایر مصارفی که مردم در مسیر رودخانه داشتند حدود 700_1000 لیتر آب در ثانیه از انتهای ترین مسیر رودخانه (یعنی منطقه چم قره) بدون هیچ استفاده ای خارج و به رودخانه ی سیمره وارد می شد
ابراهیمی گفت: از سال 76 به همت مسئول سازمان جهاد کشاورزی وقت استان پروژه استحصال آب از رودخانه ی سیاب کلید خورد و در سال 1378 این پروژه به بهره برداری رسید.
وی تصریح کرد: طی سالیان اخیر آرزوی دیرین مردم منطقه سیاب محقق شد و تولید هدفمند به معنای واقعی کلمه در این منطقه به منصه ظهور رسید.
با توجه به اینکه وجود پتانسل های آب و خاک مهم ترین عوامل ایجاد توسعه هستند، استان لرستان هم اکنون از پتانسیل های قوی در بخش های آب و خاک و نیروی انسانی توانمند برخوردار است که با حمایت مسئولان و تقویت زیر بخش های کشاورزی، ایجاد توسعه پایدار در این استان سهل الوصول است.
حال با توجه به ضرورت توسعه باغات و توسعه کشاورزی در استان لرستان جهت مقابله با معضل بیکاری و توسعه اقتصادی در این استان به نظر می رسد بهترین راهکار مقابله با خسارت های ناشی از خشک سالی اینست که از آب های سطحی در حال خروج از استان بیشترین بهره برداری شود.
پایان پیام/
نظر شما