روزآمدی اطلاعات لازمه پیوند میان ارتباطات و تاریخ

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به ضرورت پژوهش در حوزه تاریخ و ارتباطات گفت: پیوند میان علم ارتباطات و تاریخ مسئله جدیدی نیست و روزآمدی اطلاعات منجر به پیوند این دو علم می شود.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست " کاوش هایی در ارتباطات و تاریخ" از سلسله نشست های نقد کتاب، عصر روز یکشنبه، 25 تیرماه در پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار شد.


در این نشست کتاب "کاوش هایی در ارتباطات و تاریخ"، نوشته باربی زلایزر ترجمه "مریم کیانی" است با حضور "هادی خانیکی"، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و داریوش رحمانیان نقد و بررسی شد.


بنابراین گزارش، خانیکی با اشاره به روند شکل گیری و تالیف این کتاب توسط باربی زلایزر گفت: این کتاب در واقع پاسخی از سوی زلایزر به یکی از دانشجویانش بود، جریان از این قرار بود که یکی از دانشجویان او قصد داشت تا در حوزه رابطه میان تاریخ و ارتباطات به پژوهش بپردازد و در این باره منبعی نداشت در نتیجه زلایزر با برگزاری سمیناری و برای تهیه منبع برای دانشجویش زمینه تالیف این کتاب را فراهم کرد.


وی ادامه داد: گرایشی در حوزه مطالعات تاریخی وجود دارد که با روش و رشته های جدیدی از دانش، ارتباط وسیع تری برقرار می کند، گرچه تاریخ را باید با قدمت انسان مورد مطالعه قرار داد.


خانیکی تصریح کرد: ارتباطات عمر طولانی ای را سپری نکرده است، در عین حال تاریخ به دنبال روزآمدتر شدن و علم ارتباطات به دنبال تاریخ خویش است، در نتیجه این دو رشته و حوزه مطالعاتی در حیطه آکادمیک روز به روز به یکدیگر نزدیک تر می شوند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در ادامه به تشریح هدف نویسنده کتاب کاوش هایی در ارتباطات و تاریخ پرداخت و بیان کرد: زلایزر تلاش می کند شکاف میان اندیشه علمی و ژورنالیسم را به حداقل برساند، در واقع این کتاب در حوزه حافظه جمعی کار می کند که در بسیاری از موارد همین حافظه جمعی، حافظه تاریخی نیز به حساب می آید.


وی در ادامه به طرح پرسش های متعددی در رابطه با موضوع مورد بحث کتاب (مبنی بر چگونه ارتباطات و تاریخ بر یکدیگر اثر می گذارند؟)،(این دو رشته چه اشاراتی را در رد یا قبول پارادایم مشخص حوزه های مربوط به خود دارند؟) پرداخت و افزود: اربتاطات و تاریخ هر دو اداعاهایی متفاوت در جهان دارند.


خانیکی ابراز کرد: تاریخ به لحاظ تدوینی قدمتی به اندازه تمدن بشری دارا است، در حالی که ارتباطات در واقع شاخه جدیدی از دانش محسوب می شود.


این استاد دانشگاه در ادامه به مسائل محوری ارتباطات از مدل ارسطویی تا کنون، اشاره کرد و گفت: مسائل مختلفی از آن دوران تاکنون همچون زبان، خط و چاپ را باید از موارد محوری علم ارتباطات قلمداد کرد، در این میان از تعاریف اولیه که برای علم ارتباطات ارائه شده آن است که ارتباطات در شکل کلی تر به انتقال کالا، انسان و پبام می پردازد.


وی در پایان پیوند میان علم ارتباطات و تاریخ را مسئله جدیدی ندانست و یادآور شد: باید ترجمه و انتشار کتاب کاوش هایی در ارتباطات و تاریخ را به فال نیک گرفت، این کتاب می تواند به عتنوان منبعی مطلوب در مطالعه و پژوهش به کار رود.

پایان پیام/

کد خبر 152189

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha