احیای تالاب هورالعظیم در دستور کار محیط زیست خوزستان

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، تالاب ها را شاهکار خلقت خداوند در زمین دانست و از احیای تالاب هورالعظیم در دستور این اداره کل خبر داد.

مهندس احمدرضا لاهیجان زاده، مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: تالاب هورالعظیم از مجموعه تالاب های باقیمانده بین النهرین می باشد که بین ایران و عراق واقع شده و یک مجموعه زیستی در خاورمیانه تلقی می شود و جزو 200 منطقه زیستی بوده که از سوی صندوق جهان طبیعت مشخص شده است.

 

وی اضافه کرد: در خلال30 سال گذشته این تالاب دچار صدمات مختلفی به واسطه فعالیت های گوناگون از جمله تأثیر طبیعی مانند خشکسالی، کاهش حق آبه، تغییر کاربری، ایجاد زهکش در غرب تالاب شده است.

 

وی بزرگترین آسیب وارد شده به تالاب را زهکش های احداث در تالاب عنوان کرد و افزود: در زمان حکومت حزب بعث صدام اقدام به احداث این زهکش ها و دوپارچه کردن تالاب از طریق خاکریز و تخلیه آب و تبدیل آن به زمین های کشاورزی شد که این عمل از سوی یکی از محققان تالاب شناس مطرح دنیا به عنوان فاجعه زیست محیطی یاد شد.

 

لاهیجان زاده، اقدامات انجام شده جهت بازگرداندن شرایط تالاب به شرایط اولیه را تأمین حق آبه تالاب از طریق یک برنامه بین المللی عنوان کرد و ادامه داد: در کشور ایران نیز به منظور احیای این تالاب مطالعاتی تحت عنوان ساماندهی هورالعظیم انجام شده که تمام زهاب هایی که در منطقه وجود دارد از طریق کانال هایی به بخش جنوبی تالاب هدایت می شوند.

 

وی با اشاره به اینکه از این طریق 30 تا 50 متر مکعب می توان برای قسمت جنوبی تالاب تأمین آب کرد، اذعان داشت: در بخش شمالی که بخش شیرین تالاب است با رعایت حق آبی که از سد کرخه رهاسازی می شود می توان تعادل بین بخشی شمالی با آب شیرین و بخش جنوبی با آب لب شور را حفظ کرد.

 

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، از ساماندهی ساخت و سازها به دلیل جنگ تحمیلی در منطقه هورالعظیم از قبیل خاک ریزها و جاده ها به عنوان گام دوم احیای تالاب نام برد و تأکید کرد: با این کار یکپارچگی تالاب به زمان قبل برخواهد گشت تا تالاب بتواند کاربری های اقتصادی و اکوسیستمی خود را بازیابد.

 

وی یکی از پدیده هایی که تأثیر وجود تالاب را به خوبی نمایان می سازد وجود ریزگردها دانست و تصریح کرد: مجموعه تالاب ها منتج از بین النهرین در دهه 1350 شمسی در حدود یک میلیون و 600 هزار هکتار بود که در حال حاضر 300 هزار هکتار آن موجودمی باشد و رطوبت ایجاد شده ناشی از این بخش عظیم در گذشته باعث جلوگیری از تولید ریزگرد بود و امروز این سپر حفاظتی نقش خود را به میزان زیادی از دست داده است.

 

وی به اهمیت اقتصادی تالاب هورالعظیم اشاره کرد و یاد آور شد: این تالاب با دارا بودن 12 گونه ماهی و سه هزار نفر صیاد ماهی که زندگی خود را از طریق صید ماهی می گذرانند از نظر اقتصادی برای مردم منطقه بسیار با اهمیت است.

 

مهندس لاهیجان زاده، از وجود تعداد زیادی گاومیش در منطقه به عنوان یک دامداری طبیعی نام برد و خاطر نشان کرد: این تعداد با تغذیه از طریق تالاب بدون داشتن هزینه تأمین علوفه، تأمین کننده لبنیات منطقه در استان می باشند.

 

وی ارزش اقتصادی تالاب ها را بر اساس تحقیق محققان این رشته 200 برابر زمین زراعی و 40 برابر مناطق جنگلی دانست و با بیان مثالی از حوضچه های پرورش ماهی به اثبات آن پرداخت و توضیح داد: در طبقه بندی که برای تالاب های کشور انجام شد در چند سال گذشته تنها تالابی که نمره 100 گرفت تالاب هورالعظیم در سال 82 بوده و با تأمین آب این تالاب قابلیت احیای مجدد خواهد داشت.

 

وی با بیان اینکه هفت هزار هکتار از اراضی پیرامون کلان شهر اهواز به کمربند سبز تبدیل خواهد شد، ابراز کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان با نظارت و حمایت قانونی زمینه هماهنگی اعضای کارگروه استانی کمربند سبز کلان شهر اهواز که شامل شهرداری اهواز، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان آب برق، اداره کل منابع طبیعی، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی و سایر صنایع مهم است فراهم آورد که از حمایت ومساعدت استانداری برخوردار می باشد.

 

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، اظهار داشت: براساس برآوردهای انجام شده، هزینه کلی اجرایی پروژه، اعتباری معادل 280 میلیارد تومان پیش بینی شده است و بر اساس طرح جامع کاهش آلودگی هوا سالیانه باید یک مترمربع به میزان فضای سبز کلان شهر اهواز افزوده شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 152015

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha