واکاوی اعتقادنامه های امامیه در شماره جدید هفت آسمان

پنجاه و دومین شماره فصلنامه هفت آسمان در قالب مقالاتی همچون اعتقادات امامیه در کلام شیخ مفید و اعتقادات شیعه در کلام فیض کاشانی، اعتقادنامه‌های امامیه را به بحث و بررسی گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، تمامی مقالات پنجاه و دومین شماره فصلنامه "هفت آسمان" ‌جز مقاله پایانی طرح اعتقادنامه‌های امامیه اختصاص یافته است.

بنابراین گزارش، در مقاله نخست درس‌‌گفتارهایی که تاریخ کلام شیعه را با نگاهی میراث‌شناسانه مورد بررسی می‌دهد، به بحث گذاشته شده است. این بررسی تاریخ کلام شیعه را به چهار دوره کلیِ تأسیس، رقابت با فلسفه، فلسفی شدن و دوره معاصر تقسیم می کند، سپس با بیان اینکه بخش عظیمی از میراث کلامی مربوط به دوره نظریه‌پردازی، مفقود شده است، به عوامل مثبت و منفی این فقدان اشاره، و امکان بازسازی میراث این مرحله را بررسی می‌کند.

همچنین، مقاله دوم با عنوان «اعتقادات امامیه در کلام شیخ مفید»، کاوشی است بر محور کتاب «النکت فی مقدمات الاصول». این مقاله، نخست به زندگی‌نامه علمی و جایگاه اجتماعی و سیاسی شیخ مفید در عصر خودش می‌پردازد و در ادامه روشن می‌کند که وی اولین کسی است که در حوزه کلام عقلی شیعه، علاوه بر تک‌نگاری، جامع نگاری را در دستور کار خود قرار داده است. در این مقاله برای اینکه تصویر کاملی از اندیشه وی عرضه گردد، دیگر کتب کلامی وی مورد مراجعه و استناد قرار می‌گیرد.
این گزارش می افزاید: در مقاله سوم "اعتقادات شیعه در کلام فیض کاشانی" بر محور کتاب «انوارالحکمه» وی بررسی شده است. این مقاله نخست زندگانی علمی فیض کاشانی را بررسی کرده و به تنوع گرایش‌های فکری وی اشاره می‌کند. بخش اصلی مقاله به بیان دیدگاه‌های اعتقادی فیض اختصاص دارد که بر محور کتاب «انوار الحکمه» او صورت گرفته است.

مقاله چهارم از این طرح به "اعتقادات امامیه درکلام شیخ حر عاملی"، بر محور «الفصول المهمه فی اصول الائمه(ع)» اختصاص دارد. این مقاله گزارشی تفصیلی از دیدگاه­های اعتقادی شیخ حر عاملی عرضه می‌دارد و برای بیان تقریر وی از اعتقادات امامیه، یکی از آثارش با عنوان "الفصول المهمة فی اصول الائمه" را محور قرار داده و در عین حال تلاش شده که با مراجعه به تمام آثار وی تصویر جامعی از دیدگاه­های کلامی‌اش عرضه کند.
"اعتقادات امامیه در کلام میرزا احمد آشتیانی" عنوان مقاله پنجم این شماره از فصلنامه  هفت آسمان است. این مقاله درصدد است، یکی از حکما و متکلمان امامیه در سده اخیر، یعنی میرزا احمد آشتیانی (ره) را معرفی کند، آثار قلمی و مشرب فکری او را مشخص سازد، اعتقادات امامیه را از دریچه نگاه او منعکس کند و روش استدلال وی بر این اعتقادات را نشان دهد؛ به این منظور کتب کلامی او، به خصوص اعتقادنامه‌هایش با محوریت «لوامع الحقائق فی اصول العقاید» مورد مطالعه و مراجعه قرار گرفته‌اند و حاصل آن به صورت یک گزارش تفصیلی از لوامع ارائه شده است.
ششمین مقاله به "بررسی اعتقادات امامیه در کلام علامه مظف"ر بر محور «عقائد الامامیه» را بر عهده دارد. برای آنکه ترسیم کاملی از دیدگاه‌های کلامی و اعتقادی علامه مظفر صورت بگیرد، علاوه بر کتاب فوق، به دیگر آثار وی نیز مراجعه شده است؛ همچنین تلاش شده که با مراجعه به منابعی که علامه مظفر برای نگارش عقائد الامامیه استفاده کرده است، به موارد اخذ و اقتباس و نیز ابتکارات وی اشاره شود.
بخش بعدی مجله به گفت‌وگو با امداد توران، مسئول طرح اعتقادنامه‌های امامیه، اختصاص یافته است. توران در این گفت‌وگو طرح را معرفی و توضیحاتی، مثل تعریف اعتقادنامه، نحوه جمع‌آوری و گزینش اعتقادنامه‌ها، چگونگی جمع‌آوری اطلاعات و شیوه پژوهش در این طرح ارائه کرده است.
این شماره از نشریه با گزینش و گزارشی از دانش‌نامه دین بریل به پایان می‌رسد. دانش‌نامه بریل که با بیش از 500 مدخل و به‌ صورت مرجعی چندرسانه‌ای با تصاویری زنده و متنوع در چهار جلد (جمعاً 2100 صفحه) در سال 2007 میلادی منتشر شده است، خوانندگان را با ابعاد گوناگون دین در جهان معاصر و گذشته آن آشنا می‌سازد. این کتاب به‌گونه‌ای فراهم آمده است تا همه ابعاد دین از مباحث الاهیاتی گرفته تا مناسک عملی و زندگی روزانه دینداران را پوشش دهد و به جای تمرکز غرب‌محورانه بر ادیان خاصی همچون مسیحیت، همه ادیان و فرقه‌ها را دربر بگیرد.

شایان ذکر است، فصلنامه هفت آسمان به همت دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی منتشر شده است. 
پایان پیام/

کد خبر 151782

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha