به گزارش خبرگزاری شبستان از لرستان، در حالیکه برخورداری از آب یکی ازشاخصه های توسعه یافتگی در سراسر جهان است، استان لرستان علی رغم دارا بودن ذخایر عظیم آبی حتی در بخش آب نیز توسعه نیافته است.
با توجه به نقش آب در توسعه، استفاده بهینه از منابع آب این استان در تامین آب کشاورزی، تامین آب شرب شهرها، صنعت و ...حفاظت و بهره برداری از این منابع امروز از نیاز های اساسی است که باید مورد توجه خاص مسئولان قرار گیرد.
وجود خشکسالی های سالیان اخیر و تاثیر آن در کاهش منابع آبی و افت منابع زیر زمینی این وظیفه مسئولان را صد چندان می کند که با احداث سدهای بزرگ منابع آبی استان را برای توسعه بخش کشاورزی و آبادانی این استان به کار گیرند.
وجود آمار تکان دهنده بیکاری در استان لرستان با وجود منابع سرشار و پتانسیل های قوی در این استان در تضاد است، با همت و پشتکار مسئولان و استفاده بهینه از منابع آب و خاک این استان و توجه ویژه دولت در تخصیص اعتبارهای لازم، معضل بیکاری لرستان به راحتی رفع خواهد شد.
لرستان ؛ سومین منطقه پرباران کشور
سیفی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان به خبرنگار شبستان گفت: متوسط روان آب کشور130 میلیارد متر مکعب است، که 5/12 میلیارد مترمکعب آن متعلق به استان لرستان است.
وی با بیان اینکه متوسط بارندگی درسطح استان لرستان 548 میلی متر است، افزود: این در حالی است که متوسط بارندگی کشور250 میلی متر مکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان اظهار داشت: میزان بارندگی در لرستان 2/2 برابر متوسط میزان باران کشوری است.
وی بیان داشت: در حال حاضر، 302 میلیون متر مکعب جهت مصارف کشاورزی، 73 میلیون متر مکعب جهت مصارف شرب و 10 میلیون متر مکعب جهت مصارف صنعتی استان صرف می شود.
سیفی اضافه کرد: در حال حاضر از منابع سطحی و زیر زمینی استان دو میلیارد و 600 میلیون متر مکعب آب استفاده می شود که یک میلیارد و 400 میلیون متر مکعب آب سطحی و 660 میلیون متر مکعب آب از منابع آب زیر زمینی استفاده می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با بیان اینکه تا قبل از دولت نهم توجه چندانی به بخش آب استان لرستان نشده است،عنوان کرد: عقب افتادگی بخش آب استان لرستان مربوط به دولت های قبلی است.
سیفی اظهار داشت: برای جبران عقب افتادگی های بخش آب این استان باید سدهای این استان هر چه زودتر به بهره برداری برسد.
این مقام مسئول با اشاره وجود 800 هزار هکتار اراضی کشور در استان لرستان، گفت: 200 هزار هکتار از این اراضی تاکنون تامین آب شده اند و در صورت بهره برداری از سدهای آبی در استان و مهار کردن آب های روان این استان 200 هزار هکتار دیگر از اراضی کشاورزی لرستان آبی می شود.
سیفی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد سه سد(مخزنی هاله، کزنار، خان آباد) در سطح استان در حال بهره برداری است، افزود: با وجود این سدها 4/21 میلیون مترمکعب از هدر رفت آب استان جلو گیری می کند.
وی با اشاره به سدهای در حال اجرای استان، افزود: تعداد هفت سد شامل( سدحوضیان،کمندان، مروک، ایوشان، آب سرده، تاج امیر و طرح بزرگ کاکا رضا) هم اکنون در حال احداث است که تاکنون بین 20 تا 90 درصد پیشرفیت فیزیکی دارند.
سیفی اذعان داشت: سه سد دیگرشامل سد مخزنی شهید بروجردی، عالی محمود و زیبامحمد است آماده اجرا در سال جاری هستند.
وی اذعان داشت: با راه اندازی این هفت سد آب در سد استان لرستان بالغ بر 385 میلیون متر مکعب آب مهار می شود.
کاهش بیش از 19 درصدی بارندگی در لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان بیان کرد: میزان بارندگی در استان لرستان در دراز مدت معادل 5/29 میلی متر مکعب است که امسال بالغ 19درصد کاهش داشته است.
وی خاطرنشان کرد: خشکسال های اخیر باعث افت شدیدمنابع آبی استان لرستان شده است و طی آن بالغ بر 70درصد از روان آب های استان کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با تاکید بر ضرورت تخصیص اعتبار خشکسالی برای جبران خسارت های ناشی از این پدیده در استان لرستان، اظهار کرد: تاکنون هیچ اعتباری تحت عنوان خشکسالی و جهت جبران خسارات خشکسالی در بخش آب استان لرستان اختصاص نیافته است.
صدورمجوز شش هزار و 290 حلقه چاه آب در لرستان
وی افزود: تاکنون در لرستان برای شش هزار و 290 حلقه چاه آب در این استان مجوز صادر شده است.
سیفی با بیان اینکه این تعداد چاه بالغ بر 660 میلیون متر مکعب آب دارند، تصریح کرد: با حفر این تعداد چاه بالغ بر 66 هزار هتکتار از اراضی کشاورزی استان را آبی کرده اند.
وی اظهار داشت: در سطح استان لرستان یک هزار و593 رشته قنات داریم که 190 میلیون متر مکب آب از آن استحصال می شود.
سیفی با عنوان اینکه 3 ایستگاه پمپاژ در این استان در دست اجراست، بیان کرد: این ایستگاه ها نیز یک هزار و 800 هکتار از اراضی کشاورزی استان را تحت پوشش قرار می دهند.
وجود 130 رودخانه در سطح استان لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان بیان کرد: تعداد 30 رودخانه دائمی با شبکه هیدروگرافی دو هزار و 500 کیلو متر و 100 رودخانه فصلی با طول شش هزار کیلو متر در استان لرستان وجود دارد.
وی تصریح کرد: همچنین حدود دو هزار و 762 دستگاه موتور تلمبه مجوز داده ایم که 174 میلیون متر مکعبی آب از آنها خارج می شود.
سیفی اضافه کرد: همچنین حدود هفت هزار و 911 دهنه چشمه با حجم تخلیه سالانه 784 میلیون متر مکعب آب وجود دارد.
وجود پنج میلیارد متر مکعب منابع آب زیرزمینی در لرستان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: در استان لرستان پنج میلیارد متر مکعب منابع آب زیرزمینی و ذخایر آب وجود دارد که 2/4 میلیارد مترمکعب آب زیر سازه های سخت مانند کوه ها قرداردو8/0 میلیارد متر مکعب آب درآبرفت ها و دشت ها قرار دارد.
تحقق 80 درصد مصوبات هیئت دولت در بخش آب
وی با اشاره به مصوبات سفرهای استانی هیئت دولت در بخش آب استان لرستان گفت: این سفر های استانی در دور اول پنج موصوبه، دور دوم تعداد دو مصوبه و دور سفرهای استانی هیئت دولت تعداد هفت مصوبه در بخش آب داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان اذعان داشت: تاکنون 80 درصد از مصوبات سفرهای استانی هیئت دولت به استان لرستان در بخش آب محقق شده است.
سیفی با بیان اینکه تا قبل از دولت نهم اعتبار آب منطقه ای استان لرستان 28 میلیارد تومان بوده است، اظهار کرد: در حال اضر بالغ بر 150 میلیارد تومان از منابع مختلف به بخش آب آن استان اختصاص می یابد که شش برابر دولت های قبل است.
ایجاد شکوفایی در آب لرستان با تحقق طرح مهر ماندگار
سیفی در ادامه با اشاره به اینکه15طرح در بخش آب استان لرستان در قالب طرح مهر ماندگار قرار گرفته اند، گفت: اگر بحث طرح مهر ماندگار در استان لرستان تحقق یابد می توان نیمه اول سال 92 را سال شکوفایی آب در لرستان نامید.
وی افزود: سدهای مروک، ایوشان، حوضیان، کمندان، آبسرده وسد مخزنی سراب تلخ و مخمل کوه از جمله سدهای هستند که در طرح مهر ماندگار در استان لرستان به بهره برداری می رسند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با بیان اینکه شبکه آبیاری و زهکشی استان نیز جزء طرح مهر ماندگار قرار گرفته است، عنوان کرد: شبکه آبیاری و زهکشی کمندان، ایوشان، مروک، جایدر و ولیعصر پلدختر، آبسرده، سامانه انتقال آب کاکا رضا، خان آباد، حوضیان و تصویه خانه ازنا در طرح مهر ماندگار به بهره برداری خواهند رسید.
پایان پیام/
نظر شما