به گزارش خبرگزاری شبستان، تهران روز سرمقاله امروز 21 تیر را به بررسی تأثیر گذاری نقش ایران در تحولات سوریه پرداخته است و در مقابل به عملکرد غرب در قبال تغییر حاکمیت در این کشور اشاره دارد که بر خلاف خواسته مردم سوریه است، این مقاله با عنوان «اتفاقی نمی افتد مگر تهران بخواهد» به قلم «حسین شیخ الاسلام » که در این گزارش به مشروح آن آورده شده است:
غربی ها از ابتدا در سوریه اقدام به انجام یک کار غیر قانونی کردند و آن اینکه درباره حاکمیت سوریه، به جای مردم سوریه تصمیمگیری نمودند. این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران ضمن هشدار به مداخله کشورهای غربی در سوریه اعلام کرد که با روند خشونتهای رخ داده در این کشور مخالف است و گفت که بشاراسد را مسئول انجام اصلاحات و از بین بردن دلایل مخالفتها میداند. با آغاز بحران سوریه ما شاهد تلاشهای بشار اسد برای انجام اصلاحات بودیم که توقف خشونت از سوی نیروهای مسلح، تغییر قانون اساسی و پایان قانون جنگی فوق العاده که 40 سال بر این کشور حاکم بود از مهم ترین این تغییرات بود. شرکت 60 درصدی مردم سوریه در انتخابات اگر چه به معنی حمایت صد درصدی این مردم از دولت بشار اسد نبود اما به معنای مخالفت با روند خشونتها و تمایل برای پایان آن بود.
به دنبال موضع گیری ایران به عنوان کشور تاثیرگذار منطقه در قبال سوریه کوفی عنان طرحی را ارائه داد که اولین بند آن توقف خشونتها توسط دو طرف در سوریه بود. به همین دلیل ایران اگر چه اطلاعات زیادی درباره جزئیات این طرح نداشت اما با آن موافقت نمود. پس از آن عنان به تهران آمد تا مطمئن شود که ایران حامی طرح شش ماده ای وی خواهد بود. اما وی در این راه با مانع تراشی غربی ها مواجه شد. نتیجه آن برگزاری کنفرانسهایی بود که در آنها کشورهایی حضور داشتند که یا رسما با طرح عنان مخالفت کرده بودند یا در ظاهر آن را پذیرفته بودند اما در عمل مخالف آن حرکت می کردند. بر همین اساس بود که این کشورها با حضور تهران در اجلاسهای مربوط به حل بحران سوریه مخالفت کردند. این مسئله البته برای ایران مهم نبود. چین و روسیه دو قدرت مهم منطقه هم که نمی خواستند اشتباهات لیبی را تکرار کنند مواضعی شبیه تهران را درباره سوریه در پیش گرفتند.اما غرب پس از آنکه از راه حل مسلحانه راه به جایی نبرد، تلاش کرد در اجلاس ژنو، رویکرد سیاسی در پیش بگیرد و بر بحث انتقال قدرت در سوریه تمرکز نمود.
کوفی عنان هم در فرمولبندی طرحش، بندی را نوشته بود مبنی بر اینکه کسانی که مشکل زا هستند در روند انتقال قدرت نباید شرکت کنند و منظورش بشار اسد بود. این مسئله با مخالفت روسیه و چین روبه رو شد. بعد از کنفرانسهای قاهره و پاریس، کشورها درباره سوریه کاملا به دو دسته تقسیم شدند که ایران،چین و روسیه و برخی از کشورهای منطقه ای در مقابل کشورهای غربی از جمله آمریکا و برخی از کشورهای منطقه ای همچون عربستان، قطر و ترکیه قرار گرفتند. کوفی عنان درجریان پیشبرد طرح شش ماده ای خود پس از مواجهه با موانع ناشی از غیبت تهران، بر حضور ایران دراجلاسها تاکید کرد و پس از مخالفت غربیها با این مسئله در نشست پاریس شرکت نکرد.اما حالا عنان پس از ناکامی روند نشست ها بر آغاز گفت و گوها تاکید کرده است و البته در این مسیر متوجه شده است که کاری در سوریه انجام نمی شود مگر اینکه تهران بخواهد.
پایان پیام/
نظر شما