به گزارش خبرگزاری شبستان، گروه تاریخ و همکاریهای میان رشتهای پژوهشکده تاریخ اسلام همایش "دکتر علی شریعتی و دانش تاریخ" را برگزار میکند.
هدف اصلی این همایش بررسی دیدگاهها و اندیشههای دکتر علی شریعتی پیرامون تاریخ (هم به مثابه معرفت و هم به مثابه موضوع) از منظری تخصصی و قرار دادن آن در ترازوی سنجش و نقادی علمی است.
همچنین، ارایه شرحی دقیق پیرامون جایگاه تاریخ در کار و کنش فکری و علمی دکتر شریعتی هم در مقام یک متفکر و مصلح و هم در مقام یک استاد و پژوهشگر تاریخ به عنوان وجه مغفولمانده فعالیتهای فکری وی، جزء اولویت های برگزاری این همایش است.
از این رو از استادان، دانشجویان و پژوهشگران در حوزههای گوناگون علوم انسانی و به ویژه تاریخ دعوت به عمل میآید تا مقالات خود را حول محورهای روششناسی، فلسفه تاریخ، مسایل و بررسیهای موردی تاریخی از منظر دکتر شریعتی به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
بنابراین گزارش محورهای این همایش به شرح ذیل است:
1. بخش نظریه و روش شامل شریعتی و فلسفههای تاریخ، کنشگری انسان و عامل انسانی، شریعتی و جبر تاریخی، شریعتی، نظریه و تاریخ، تاریخ و بینش اسلامی و شیعی در نگاه شریعتی، ایدئولوژی و عینیت در تاریخنگاری شریعتی، شریعتی و مکتبها و نظریههای تاریخنگاری، روششناسی و روش در دیدگاه تاریخی شریعتی، جریانهای تاریخنگاری، تاریخ مردم در اندیشه شریعتی، شریعتی و تاریخنگاری ناسیونالیستی، معنا و جایگاه دانش تاریخ در اندیشه شریعتی، شریعتی و تاریخنگاری شرقشناسانه، تاریخ پسااستعماری، شریعتی، تاریخ، تاریخگرایی و تاریخیتگرایی، رئالیسم تاریخی، تاریخنگاری مارکسیستی، تاریخ از پایین، تاریخ از درون، تاریخ و اسطورهشناسی، تاریخنگاری قدسی و تاریخ و نظریه رهایی.
2. حوزههای تاریخی شامل ایران: ایران باستان (ایران باستان در آثار شریعتی، هویت در ایران باستان، دین و دولت در دوره ساسانی، دین: زرتشت، مانی، مزدک، جایگاه ایران باستان در تاریخ جهانی، ایران و یونان (هلنیزم)، ایران و روم، مفهوم ایرانزمین، روابط فرهنگی- تمدنی ایران باستان در عصر باستان، ایران میانه، ایران در دوران انتقال، اسلام در ایران، تشیع در ایران، جنبشهای مذهبی- سیاسی و اجتماعی، جنبشهای شیعی – صوفی از مغول تا صفویه، مقاومت سیاسی- فرهنگی در برابر بیگانگان، تشیع علوی – صفوی، نقش تاریخی صفویه در ایران و جهان اسلام و دین و دولت در دوره صفوی).
علاوه بر این ایران معاصر شامل روشنفکران ایرانی و غرب در دو سده اخیر، فرقهها و ایدئولوژیها در ایران دو سده اخیر، نهضتهای فکری، اجتماعی و سیاسی در ایران معاصر، مشروطه مشروعه، نهضت ملی، رجال و شخصیتهای تاریخی ایران، تاریخ نواندیشی و دگراندیشی دینی در ایران، اسلام: (صدر اسلام، پیامبران و امامان، تاریخ تشیع، شخصیتهای تاریخ اسلام، تاریخ تمدن اسلامی، مکتبها، فرقهها و جنبشها، جهان اسلام و مدرنیته، جهان اسلام و استعمار و جریانهای فکری در اسلام معاصر) نیز ذیل موضوعات محور دوم جای می گیرد.
غرب (ویژگیهای قرون قدیم، قرون وسطی (کلیسا و فئودالیسم)، مفهوم و ریشههای تاریخی رنسانس، ریشهها و تحول تاریخی سرمایهداری، نقش تاریخی پروتستانتیسم در غرب مدرن، نقش تاریخی دین، علم و بورژوازی در عصر جدید، انقلاب فرانسه و تأثیرات و پیامدهای تاریخی آن، جنبشها و جریانهای فکری، سیاسی و ... غرب در دو سده اخیر، تاریخ ایدئولوژیها و مکتبهای غرب در قرن بیستم
ریشهها و پیامدهای تاریخی فاشیسم، امپریالیسم و تاریخ تمدن و ادیان شامل نظریه تمدن (توین بی، اشپنگلر و ...)، تمدن و ادیان سامی
تمدن و ادیان ایرانی، تمدن و ادیان غربی و تمدن و ادیان هند و شرق دور نیز ذیل دومین محور اعلام شده در فراخوان مقالات این همایش قرار می گیرد.
3- بخش مسائل شامل هجرت و تمدن، اتحاد اسلامی، ایدئولوژی، فرهنگ و تمدن، بنیادهای هویت در تاریخ معاصر ایران و اسلام، نظریه نهضت و نظام در تحولات تاریخی، تاریخ و نظریه انحطاط، شریعتی و تاریخ اکنون، تاریخ فردا، شریعتی از منظر تاریخنگاری فمنیستی، قدرت و سیاست در اندیشه تاریخی شریعتی، تاریخ و نظریه طبقاتی، شریعتی و روش تدریس تاریخ، دموکراسی، روحانیت و روشنفکران در تاریخ معاصر ایران و اسلام، نظریه انتظار در بینش تاریخی شریعتی، شریعتی، جامعهشناسی تاریخی و تاریخ جامعهشناختی، شریعتی و تاریخ پسااستعماری، تاریخ نواندیشی و دگراندیشی دینی در ایران و جهان اسلام، تاریخ اصلاح و احیای دینی در ایران، مطالعه تطبیقی آرای دکتر شریعتی با نظریهپردازان اجتماعی – تاریخی معاصر، مسئله دورهبندی تاریخ ایران، تأثیر شریعتی بر گفتمان تاریخی معاصر ایران و تاریخ و اراده معطوف به زندگی.
این گزارش می افزاید: همایش "دکتر علی شریعتی و دانش تاریخ" در روزهای دوم و سوم اسفند سال جاری برگزار می شود و علاقه مندان به شرکت در فراخوان مقاله آن باید چکیده مقالات خود را حداکثر تا 10 مهرماه و اصل مقالات را تا 30 آبان به دبیرخانه این همایش ارسال کنند.
شایان ذکر است، علاقهمندان میتوانند آثار خود را به پست الکترونیکی inter@pte.ac.ir گروه تاریخ و همکاریهای میانرشتهای پژوهشکده تاریخ اسلام با رعایت ضوابطی همچون نگارش حداکثر در شش هزار واژه، برخورداری از چکیده و واژگان کلیدی، مقدمه شامل (طرح مسئله پژوهش و پیشینه آن، روش تحقیق و بیان هدف)، بدنه اصلی مقاله مشتمل بر بحث و بررسی فرضیه، فرضیات تحقیق و ارایه تحلیلهای مناسب با موضوع، نتیجه گیری، فهرست منابع و مآخذ، معادل لاتین اصطلاحات و مفاهیم خاص در پانویس، مشخصات نویسنده یا نویسندگان (نام، نام خانوادگی، مرتبه علمی، شماره تلفن نویسنده و دانشگاه یا مؤسسه مربوطه و نشانی پست الکترونیکی) در صفحه نخست در دو نسخه Word و PDF به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
پایان پیام/
نظر شما