به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه سیاست روز سرمقاله امروز 20 تیر را به بررسی نقش کوفی عنان نماینده سازمان ملل در تحولات سوریه اختصاص داده است این مقاله با عنوان «اصرار کوفیعنان برای چیست؟» به قلم «محمد صفری» رویکردهای دبیر کل سابق سازمان ملل و اکنون فرستاده ویژه این سازمان در امور سوریه که تلاشهای بسیاری را برای حل موضوع سوریه انجام داده است به شرح زیر در این گزارش آورده شده است:
«کوفیعنان» دبیر کل سابق سازمان ملل و اکنون فرستاده ویژه این سازمان در امور سوریه، تلاشهای بسیاری را برای حل موضوع سوریه انجام داده است.
سفرهای متعدد او به دمشق، تهران و برگزاری چند اجلاس درباره سوریه که البته بدون نتیجه پایان یافت، از آن دست تلاشهاست.
اما مدتی است که او به نقش جمهوری اسلامی ایران به عنوان میانجی در ماجرای سوریه، تاکید دارد.
این تاکید را شاید بتوان یک امتیاز، یک اتفاق خوشایند و یا حتی یک روند سیاسی برای ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی دانست.
گرچه ایران در تحولات منطقه و بحرانهایی که در برخی کشورها از جمله افغانستان و عراق و ایجاد ثبات و امنیت نقش تاثیرگذار و اساسی ایفا کرده است، اما در موضوع سوریه، تفاوتهای بسیاری با دیگر کشورها از جمله عراق و افغانستان وجود دارد.
ایران برای ایجاد ثبات و امنیت در عراق به درخواست رسمی مقامات آمریکایی برای انجام گفتوگو، پاسخ مثبت داد و نتیجه این گفتوگوها باعث شد تا مشکلات و معضلات امنیتی این کشور تا حدود زیادی مرتفع شود. منافع جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور همسایه عراق ایجاب میکرد که در این مقوله وارد شود و نقش حساس و تاثیرگذار خود را ایفا کند، در موضوع افغانستان هم همین اتفاق افتاد.
اما ماجرای سوریه، داستان دیگری دارد. کشورهای غربی از جمله آمریکا و اروپا به همراه ترکیه وبرخی کشورهای عربی منطقه، خواهان سرنگونی دولت بشار اسد هستند و در این روند، خواهان تشکیل دولت انتقالی در سوریه میباشند.
اما جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که با سوریه روابط عمیق و حتی استراتژیک دارد، مخالف سرنگونی دولت بشار اسد است. روسیه و چین نیز همین سیاست را در قبال سوریه دنبال میکنند که البته هر یک از آنها اهداف خاص خود را به خاطر تقابل سیاسی با آمریکا در نظر دارند.
اما «کوفیعنان» به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه، برای چندمین بار خواستار ایفای نقش ایران به عنوان میانجی شده است، بدون آن که این نقش و درصد میانجیگری ایران را تعریف کند. حد و اندازهای که کوفیعنان از ایران خواهان آن است، باید از طرف وی مشخص شود.
با توجه به این که آقای کوفی عنان چقدر اختیارات دارد که چنین موضوعی را مطرح میکند. در حال حاضر آمریکا با سیاست یکجانبهگرایی خود مانع از نقشآفرینی ایران در روند پی گرفته شده توسط سازمان ملل در موضوع سوریه است. حال آن که واشنگتن در موضوع عراق مستقیما و با درخواست رسمی از ایران خواهان گفتوگوهای دوجانبه در زمینه مسائل عراق شد که البته نتیجه آن را هم دید.
اکنون نیز، به نظر میرسد که اگر آمریکا واقعا نیازمند نقشآفرینی ایران در بحران سوریه است، رسما درخواست دهد تا پس از بررسیهای لازم توسط مسئولین ارشد جمهوری اسلامی ایران باب نقشآفرینی ایران باز شود. غرب اکنون پس از گذشت 16 ماه از بحرانهایی که برای سوریه آفریده است، عاجز از سرنگونی دولت بشار اسد است، داود اوغلو وزیر خارجه ترکیه به این موضوع اعتراف کرده است که همه اقدامات این کشور علیه سوریه برای سرنگونی بشار اسد با شکست روبه رو شده است.
اقدامات این کشور صرفا اقدامات آنکارا نبوده بلکه با حمایتهای گسترده آمریکا و اروپا اعمال شده است. اعتراف به شکست ترکیه، اعتراف به شکست توطئههایی است که در این 16 ماه علیه سوریه، دولت و مردم این کشور توسط آنها پیاده شده است.
غرب اگر خواهان حل مسالمت آمیز بحران سوریه است، میتواند روی ایران حساب کند. اما هیچ تضمینی را از سوی غرب نمیتوان متصور بود که با نقش آفرینی ایران، غرب به تعهداتش عمل کند. «کوفیعنان» به نمایندگی از آمریکا قصد دارد از نفوذ ایران در سوریه سوء استفاده کند. نه این که ایران را بخشی از راهحل آن بداند. هر چند جمهوری اسلامی ایران هماکنون هم در سوریه تاثیرگذار است و نقش خود را به خوبی ایفا میکند.
پایان پیام/
نظر شما