خبرگزاری شبستان: مسجد منشور با قدمتی 70 ساله در گوشهای از خیابان امام خمینی(ره) تهران قرار دارد که سالیانی دراز اهالی این منطقه را همنوا با آوای اذان و ذکر راز و نیاز میهمان خدمات فرهنگی، مذهبی خود کرده است. پایگاه بسیج این مسجد که به گفته محمد صائبی، فرمانده آن، یادگاری از 15 شهید منشور به شمار میرود، سنگ بنای خود را با فعالیتهای فرهنگی اجین ساخته تا با تاسیس کانون منشور، رویکرد جامعتری را برای گسترش این فعالیتها در پیش گیرد.
صائبی که علاوه بر فرماندهی پایگاه بسیج شهید مطهری، مدیر کانون فرهنگی و هنری منشور نیز هست، در دفتر کوچک این کانون واقع در طبقه فوقانی مسجد منشور ساعتی میزبان ما بود تا هرچه بیشتر با فعالیتهای این کانون آشنا شویم. ساختمان قدیمی مسجد در زمان حضور ما ساخت و سازی را شاهد بود که گویی برای گسترش اقدامات فرهنگی و هنری منشور فضای لازم را مهیا میکند. اما آن گونه که از سخنان صائبی مشخص بود، در وضعیت کنونی نیز منشور فعالیتهای فرهنگی و هنری بسیاری را عرضه کرده است.
• کانونی برای نوجوانان
توجه به جذب کودکان و نوجوانان در کانون فرهنگی و هنری منشور یکی از رویکردهای اصلی دست اندرکاران به شمار میرود که صائبی در گفتگو با ما به آن اشاره داشت. آمار عضویت 250 دانش آموز در میان 300 عضو کانون دلیلی بر این مدعاست که صائبی درباره آن گفت: «جذب، پرورش و حفظ جوانان از سنتهای حسنهای بود که در پایگاه بسیج شهید مطهری از سالها قبل اجرا میشد و با توجه به فوایدی که این امر داشت اکنون نیز در کانون فرهنگی و هنری منشور آن را با جدیت تعقیب میکنیم. یکی از نتایجی که ما از این رویه در پایگاه کسب کردیم، وجود مربیان پرورشی و آموزشی تربیت یافته توسط خود پایگاه است که اکنون سایر نیروها را آموزش میدهند. از این رو همین روند را اکنون در کانون منشور در پیش گرفتهایم تا در آیندهای نزدیک، مربیان پرورشی و آموزشیمان را از بچههای خود کانون تامین کنیم."
صرف نظر از طرحهای تئوری که برای جذب دانش آموزان در کانون فرهنگی و هنری منشور وجود دارد، این کانون اقدامات عملی متعددی را در این راستا در پیش گرفته که برقراری نمایشگاه «ذهن برتر، آینده بهتر» از جمله این اقدامات به شمار میرود که چندی پیش در فضای بیرونی مسجد یعنی پارک مترو اجرا شد. نمایشگاهی که به گفته صائبی فرصتی بود تا به بهانه عرضه بازیهای فکری، عدهای از نوجوانان منطقه 11 به همراه خانوادههایشان در این نمایشگاه جمع شوند و پس از آشنایی با فعالیتهای فرهنگی کانون منشور، هر کدامشان به فراخور علاقهای که دارند در بخشهای مختلف آن جذب شوند.
مسابقه روزنامه دیواری نیز طرح عملی دیگری بود که چند و چونش را از زبان صائبی جویا شدیم و وی در توضیح گفت: «هدف از انجام این مسابقه بیشتر برای آشنا کردن نوجوانان با محیط کانون و مسجد بود. به همین خاطر آن را در خود مسجد برگزار کردیم و برای شروع نیز با مراجعه به مدارس منطقه، دانشآموزان ممتاز و شاگردان اول را برای انجام این مسابقه دعوت کردیم. در همین رفت و آمدها بسیاری از همین دانشآموزان جذب مسجد شدند. به طوری که آمار 250 نفری اعضای کانون ماحصل انجام چنین طرحهایی است.»
از خاتم تا تلنگرنیوز
سایت "تلنگرنیوز" تنها اتاق مستقل کانون را با دو الی سه رایانه به خود اختصاص داده است. چند نفر از بسیجیان نیز هر روز مطالب این سایت سیاسی، مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و هنری، ورزشی، بینالمللی، علمی و فناوری و اقتصادی را به روز رسانیمیکنند.
بازدید از مکان سایت از همان در ورودی اتاق کفایت کرد تا این محیط 12 متری را با یک نگاه از نظر بگذرانیم و توضیحات تکمیلی را برعهده صائبی میگذاریم که به عنوان مسئول پایگاه و کانون اشراف جامعی به امور مختلف داشت.
وی درباره تاریخچه فعالیتهای سایبری پایگاه شهیدمطهری که اکنون به کانون فرهنگی و هنری منشور منتقل شده است، گفت: «نشریه الکترونیکی خاتم یکی از اولین فعالیتهای ما در این عرصه به شمار میرود که با رویکردهایی چون مباحث دینی، ملی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی در زمان انتشار خود یعنی سال 1385 تنها نشریه الکترونیکی بسیج در سطح شهر تهران به شمار میرفت.این حرکت که آن زمان مورد توجه مسئولان فرهنگی بسیج نیز قرار گرفت پایهگذار فعالیتهایی شد که اکنون به شکل تلنگرنیوز جلوه مییابد. هرچند فعالیتهای سایبری ما تنها محدود به تلنگر نیست و برای آشنایی هرچه بیشتر بچههای کانون با محیط مجازی طرحهای متعددی را اجرا میکنیم".
تولید نرمافزارهای فرهنگی و مذهبی، آموزش وبلاگنویسی، اجرای مسابقه در فضای مجازی و. . . از جمله اقدامات کانون فرهنگی و هنری منشور است که باعث شده اعضای این کانون چیزی در حدود 40 وبلاگ فعال را در فضای مجازی تأسیس و مدیریت کنند.
اما در کنار این فعالیتها تلنگرنیوز درصدد آن است که دایره کاری خود را در آیندهای نزدیک گسترش دهد. صائبی در توضیح گفت: «با اخذ مجوز از وزارت ارشاد، برآنیم تا با به کارگیری خبرنگاران افتخاری نسبت به انتشار اخبار تولیدی و بکر اقدام کنیم. طرحی که جوانان را از نواحی و مناطق دیگر درگیر خود میسازد و به زودی نیز عملیاتی می شود.»
اشکستان در خاوران
همکاری برای اجرای تئاتر اشکستان از جمله فعالیتهای هنری و فرهنگی کانون منشور است که چندی پیش در فرهنگسرای خاوارن به روی صحنه رفت. صائبی در پاسخ به این سوال که چرا از میان هنرهای موجود، تئاتر را عرصهای برای فعالیت خود انتخاب کردهاند، گفت: یکی از راههای ترویج فرهنگ اسلامی استفاده از ابزارهای گوناگون هنری است که با توجه به تاثیر هنرهای نمایشی و بصری بر مخاطب، هنر تئاتر را در این راستا مفید دانستیم و سعی کردیم سرمایهگذاریهایی را در این رشته هنری انجام دهیم.
علاوه بر تئاتر نمایشی اشکستان، کانون فرهنگی و هنری منشور بر آن است تا جشنوارهای را در حمایت از گروههای هنری مختلف برگزار کند تا به گفته صائبی در این رهگذر، افرادی را که کارهای هنری و فرهنگی انجام میدهند شناسایی شده و در صورت امکان جذب شوند.
اما در کنار تمامی فعالیت های هنری و فرهنگی توجه به مسائل دینی از اهداف عمده کانون منشور به شمار میرود که در راستای آن برگزاری کلاسهایی با رویکردهای دینی در دستور کار فعالان کانون قرار گرفته است. طرحهایی نیز در همین راستا انجام میگیرند که طرح مصلین یکی از جالبترین و در عین حال ابتکاریترین آنهاست.
هنگام حضور ما در کانون منشور که مقارن با نماز مغرب و عشا بود، فرصتی پیش آمد تا به عینیه جلوههایی از طرح مصلین را شاهد باشیم. صحنههای جالبی از شور و شوق حدود 10 الی 15نوجوان که به گفته محمد صائبی، برای زدن حاضری برگههای حضور و غیاب خود در نمازهای جماعت، گوی سبقت را از یکدیگر میربودند!
این برگهها که روی آنها نوشته طرح مصلین به چشم میخورد، نشان میدادند که هر نوجوان در طول هفته یا ماه چند بار در نمازهای جماعت شرکت کرده است. صائبی درباره این طرح گفت: «یکی از کارکردهایی که از اماکن مقدسی چون مساجد انتظار میرود، بسترسازی برای تربیت دینی نسل جوان است که حضور در نمازهای جماعت از بارزترین آن به شمار میرود. به همین خاطر بسیج پایگاه و کانون مسجد منشور با همکاری امام جماعت و سایر فعالان مسجدی، طرح مصلین را برای جذب کودکان و نوجوانان به نماز جماعت اجرا میکنند. در این طرح حضور هفتگی و ماهانه هر نوجوان روی برگههایی علامت میخورد و نفرات برتر مورد تشویق قرار میگیرند".
اعطای جایزه به نوجوانانی که بیشترین حضور را در نماز جماعت داشتهاند، بسته تشویقی کانون فرهنگی و هنری مسجد منشور است که توسط امام جماعت و در مقابل دیدگان عموم نمازگزاران به انجام میرسد.
طرحی ساده، با کمترین امکانات که در حد توان سعی در جذب نوگلان پاک نهاد این سرزمین به شعائر اسلامی دارد. بچههایی که دور نیست پای در جای پای 15 شهید مسجد منشور قرار دهند که تصاویر تعدادی از آنها بر دیوارهای شبستان، جلوهای از ستارگان درخشان آسمان ایران اسلامی را به نمایش گذاشته بود.
پایان پیام/
نظر شما