خبرگزاری شبستان//قم
کرمجگان، روستایی از توابع بخش کهک و در 45 کیلومتری جنوب غربی استان قم است. این روستا دارای 6 محله اصلی است. که عبارتاند از محله بالا، محله پایین، محله قلعه، محله سرتخت، محله رودخانه و محله ماهور. از اماکن زیارتی و سیاحتی این روستا امامزاده نورعلی از نوادگان امام زین العابدین است. آب و هوای این روستا معتدل کوهستانی میباشد. دارای چندین قنات آب و چندین چشمه سار میباشد. دو سالی از فعالیت کانون یادگار امام در مسجد جامع (امام خمینی) این روستا می گذرد و به گواهی نخبه این کانون علیرضا عبداللهی، خوب توانسته با نسل جوان ارتباط بگیرد. حجت الاسلام عارفی، امام جماعت این مسجد نیز حرف های شنیدنی برایمان دارد، بخصوص در ارتباط با لزوم اتحاد ارگان های برگزار کننده طرح های اوقات فراغت در سطح استان.
ضرورت وحدت رویه برگزار کنندگان طرح های اوقات فراغت
حجت الاسلام محمد عارفی به نظر شما مهم ترین علت وجود تنش ها بین اعضای هیئت امنا، امام جماعت و اعضای کانون ها چیست؟ اعضای هیئت امنای اکثر مساجد پیرمردهایی هستند با باورهای به یاد مانده از قدیم که به دنبال کار فرهنگی و جذب جوان نیستند. البته از دیگر علت های این تنش ها مکان نامناسب کانون ها در مساجد است. که در اکثر مواقع باعث می شود تا سر و صدای بچه ها برای افرادی که برای عبادت به مسجد آمده اند، ایجاد مزاحمت کنند. و در این صورت است که پیرمردهایی که عضو هیئت امنا هستند به امام جماعت مسجد فشار می آورند تا با این مسائل برخورد شود. این افراد اعتقاد دارند، مسجد فقط مکانی برای روضه خوانی و یا عبادت است.
چه راهکاری در این خصوص به نظرتان می رسد؟ به نظرم اگر بین مکان کانون ها و مساجد فاصله ای باشد، سر و صدای حاصل از فعالیت های اعضا به مسجد نمی رسید و جایی برای شکایت اعضای مسن هیئت امنا که دیدشان با امروزی ها متفاوت است، وجود نداشت.
ائمه جماعات چگونه می توانند عاملی برای جذب بیشتر نسل جوان و همچنین عموم مردم به مساجد باشند؟ امام جماعت اگر جوان باشد و رفتار جوان پسندی داشته باشد، تلاش کند که با بچه ها رفاقت کند و همچنین اگر دستش باز باشد که بتواند برای بچه ها کار کند یا کمک مالی و مسائل مالی را فراهم کند موفق خواهد بود. رفتار امام جماعت باید به گونه ای باشد تا اعضای کانون با آنها احساس راحتی کنند. آنها باید با روی باز از بچه ها استقبال کنند. بسیاری از اعضای جوان کانون ها گاها مسائلی دارند که حتی با پدر و مادر خود نیز نمی توانند در میان بگذارند و به امام جماعت مراجعه می کنند پس باید فضایی مناسب برای این ارتباط فراهم باشد. معمولا برنامه های مذهبی به قدری قدرت دارند که در صورت برگزاری قوی بدون نیاز به هیچ عامل دیگری قدرت مقابله با مسائل انحرافی پیش روی نسل جوان را دارد. متاسفانه مهم ترین مشکل پیش روی ما در صورت بی توجهی به این مسائل فاصله افتادن بین امام جماعت مساجد و جوانان است.
حضور جوانان عضو در کانون را در صف نماز جماعت مسجد جامع امام خمینی (ره) چگونه ارزیابی می کنید؟ حضور نوجوانان و جوانان در صف نماز مسجد راضی کننده می باشد. البته ما در روستای کرمجگان 28 مسجد داریم که 6 مسجد از این تعداد فعال تر هستند و هر یک از افراد در اکثر مواقع جهت خواندن نماز به مسجد محله خود مراجعه می کنند.
برنامه های اوقات فراغت کانون یادگار امام را چگونه ارزیابی می کنید؟ برنامه ها خوب است ولی تکثر تعداد ارگان های برگزار کننده (همچون دبیرخانه، سازمان تبلیغات، پایگاه های بسیج و دیگر نهادها) این برنامه ها و همچنین عدم اتحاد میان آنها باعث شده تا برآیند این برنامه ها در حد انتظارات نباشد.
بهترین راهکار برای جلب رضایت هیئت امنای مساجد جدا کردن محیط تفریحی کانون ها از مسجد است
ابوطالب ابراهیمی مسئول کانون فرهنگی هنری یادگار امام روستای کرمجگان با اشاره به برخی از برنامه های این کانون چنین به سوالات ما پاسخ می گوید:
بفرمائید، فعالیت های این کانون از چه سالی آغاز شد و در حال حاضر چند عضو دارید؟ دو سالی از تشکیل این کانون در روستایمان می گذرد و در حال حاضر 150 نفر از جوانان روستا در آن عضویت دارند.
از برنامه های جاری کانونتان برای اعضا بگویید؟ خوب به مانند دیگر کانون ها برنامه هایی ویژه ایام تحصیلی سال در کانون یادگار امام اجرا می شود و در ایام تابستان هم برنامه های ویژه طرح اوقات فراغت. البته ما در کانون کتابخانه ای هم داریم که تعداد اعضای آن بیش از تعداد اعضای کانون می باشد و 400 نفر در آن عضویت دارند.
شاخص ترین برنامه سال گذشته کانونتان و همچنین مهم ترین برنامه هایی که برای سال جاری در نظر گرفته اید را بفرمایید؟ سال گذشته طرح مطالعاتی در بین اعضا برگزار شد که از مهم ترین برنامه هایمان بود و امسال در کنار برنامه های همیشگی همچون برگزاری کلاس های قرآنی و حلقه های معرفت برنامه های پرسمان جوان، المپیاد فرهنگی ورزشی، طرح مطالعاتی شهید، کلاس های آموزش کامپیوتر و آموزش والدین برگزار می شود.
آیا برنامه مشخصی برای سال جاری دارید که ابتکار کانون خودتان باشد؟ طرح دیوار نویسی روی دیوار در سطح روستا. البته این طرح را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان ارائه کرده ام. در این طرح تلاش می کنیم تا مطالبی با موضوعات مختلف و در رابطه با مسائل مورد نیاز مردم بر روی دیوارها نوشته شود.
به نظر شما با توجه به رسالت کانون ها و قشر مخاطب آن چگونه می توان نسل جوان را بیشتر به سمت مسجد کانون های فرهنگی و هنری فعال در آن جذب کرد؟ به نظرم در ین خصوص حرف اول را بودجه می زند. بچه ها در ایام تابستان انتظار برنامه های تفریحی دارند چرا که در طول سال مشغول به تحصیل در مدرسه بوده و این مدت زمان فراغت و تفریح آنهاست و این امر نیازمند بودجه است. موضوع دیگر به اعتقاد برخی از آقایان در خصوص برنامه های قرآنی است در حالی که بچه ها در صورت توجه صرف به این مسائل خسته می شوند. باید کاری بکنیم تا مسائل تفریحی کفه سنگین ترازو باشد و در کنار آن به آموزش قرآن بپردازیم.چرا که بچه ها دوران استراحت خود را به سر می برند و عدم توجه ما به این مسائل باعث دلزدگی آنها می شود.
به نظر شما مهم ترین عامل در ارتباط موفق بین کانونی ها، هیئت امنا و امام جماعت مساجد چیست؟ اکثر اعضای هیئت امنای مساجد از میان افراد مسن هستند که باورهای خاص خود را در خصوص مسجد دارند. به طور مثال با قرار داشتن وسایلی همچون میز پینگ پنگ حتی در محیط حسینیه مسجد هم اوقات تلخی می کنند و به همین علت ما با مشکلات خاصی در این مورد مواجه هستیم.
آیا تا کنون به راهکار خاصی در این خصوص اندیشیده اید؟ به نظرم باید مکان تفریحی و ورزشی کانون ها را از فضای مسجد جدا کنیم و این امر با استفاه از مکان های آموزشی در روستا امکان پذیر است. در این طرح می توان کلاس های آموزشی را در خود کانون و در محیط مسجد برگزار کرد و وسایل بازی و ورزش را در این مراکز مستقر کرد.
به علاقه های نسل جوان در کانون ها توجه شود
علیرضا عبداللهی، دانشجوی سال اول رشته نرم افزار از اعضای کانون یادگار امام است و به عنوان نخبه این کانون به ما معرفی شده است. او که سابقه بیش از یک سال عضویت در این کانون را داراست، این چنین به سوالات ما پاسخ می دهد:
آقای عبداللهی بفرمایید چگونه جذب این کانون شدید؟ البته باید در ابتدا بر نحوه برخورد ها در جذب جوانان در کانون ها و هچنین مساجد تاکید کنم. مثلا خود من بدون هیچ انگیزه ای و تنها به واسطه رفتار و برخورد خوب امام جماعت مسجدمان مایل به عضویت در کانون شدم.
آیا این عضویت تاثیری هم در شما داشته است؟ بله، از جمله مهم ترین آنها حضورم در صف نماز جماعت مسجد است. آنطور که بخاطر دارم کمی بعدتر از عضویتم در کانون همیشه نماز مغرب و عشاء را در مسجد روستایمان بجا آورده ام.
کانون های فرهنگی هنری مساجد چگونه می توانند در میان جوانان و نوجوانان ما تاثیر گذارتر باشند؟ به نظر می توان جوان ها را با برگزاری اردوها، مسابقات و یا سینما پای بند مسجد و کانون های فعال در مسجد کرد و باید در کنار آن به بیان مسائل دینی بپردازیم. به نظرم توجه به علاقه مندی های جوانان و نوجوانان در کانون ها یک عامل مهم در جذب می باشد.
پایان پیام/
نظر شما