پس از شکل گیری کشور آلمان غربی در سال 1949 مقامات این کشور به فکر افتادند شهر دیگری بجز برلین را به عنوان پایتخت انتخاب کنند. در آن زمان فرض اولیه بر این بود که پایتخت جدید موقتی بوده و پس از اتحاد مجدد دو آلمان همه چیز به برلین منتقل خواهد شد.
آمریکا، انگلیس و فرانسه ترجیح می دادند پایتخت جدید در نزدیک مرزهای غربی باشد از این رو چند شهر در این منطقه نامزد شدند. نامزدها باید علاوه بر داشتن شرایط عمومی دارای محلی برای برگزاری نشستهای پارلمان (بوندستاگ) بودند. فرانکفورت از جمله شهرهای پیشنهادی بود که با توجه به وضعیت اقتصادی و موقعیت سیاسی از بخت بالایی نیز برای انتخاب برخوردار بود، اما این نگرانی وجود داشت که پس از پایتخت شدن این شهر، سنت دیرینه دمکراسی در فرانکفورت موجب باقی ماندن عنوان پایتختی روی آن حتی با اتحاد دو آلمان شود.
سرانجام پس از رایزنی های فراوان شهر کمتر شناخته شده "بن" در سواحل رود راین گزینه مناسبی برای پایتختی اعلام شد، اما از آنجا که این شهر کوچک فاقد امکانات یک پایتخت بود دولت آلمان در فاصله زمانی اندکی به ایجاد تاسیسات زیربنایی در آن پرداخت.
ساختمان پارلمان سابق آلمان در شهر بن با این تصور که نشستهای پارلمان تنها برای چند سال در آن برگزار خواهد شد در ابتدا بصورت تاسیساتی موقت ایجاد شد. اما در اواخر دهه 1980میلادی دولت آلمان غربی تصمیم به بازسازی آن گرفت و ساختمان مدرنی را که امروز نیز موارد استفاده زیادی دارد، احداث کرد.
سالن اصلی پارلمان متشکل از دو طبقه است که ردیف بالا متعلق به مهمانان، اصحاب رسانه و ردیف پایین به عنوان صحن علنی محل حضور نمایندگان و هیئت رئیسه است. ترتیب و محل قرار گرفتن صندلی ها نیز به تناسب احزاب، فراکسیون ها و رهبران آنان طراحی شده است.
هر چند صندلی ها یک رنگ هستند اما رنگ آبی آنها با شدت و ضعف همراه است که از دیدگاه طراحان، این مسئله نشان دهنده اختلاف آرا، سلایق و نظرات نمایندگان و در عین حال حرکت همگی آنان در راستای به اصطلاح دمکراسی است.
عقاب فدرال" نماد جمهوری فدرال آلمان است که با کمی تاخیر به ساختمان پارلمان افزوده شد. چند سال پس از آغاز به کار بوندستاگ، نمایندگان بر سر شکل و طرح این نماد به توافق رسیدند و این نماد ملی از جنس آلومینیوم در صحن علنی پرده برداری شد.
یک ویژگی دیگر ساختمان بوندستاگ قدیم مجاور بودن ورودی نمایندگان و مهمانان است بطوری که امکان مشاهده و ملاقات نمایندگان در حال ورود و یا خروج از پارلمان توسط مهمانان وجود دارد. این اقدام با هدف نزدیکی بیشتر تصمیم گیرندگان سیاسی با رای دهندگان انجام گرفت اما در عمل تاثیری در نزدیکتر شدن مردم به سیاستمداران نداشت.
پس از اتحاد مجدد آلمان و انتقال پایتخت به برلین بوندستاگ کارایی پیشین خود را از دست داد. اما همچنان به عنوان یک ساختمان مدرن برای برگزاری کنفرانس های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد، که از جمله آن میزبانی کنفرانس بین المللی افغانستان با حضور سران و مقامات بیش از 100 کشور جهان در سال گذشته بود.
ادامه دارد...
نظر شما