به گزارش خبرگزاری شبستان، این اثر در 2 بخش و درقالب 7 فصل به دنبال پاسخگویی به پرسش هایی ازجمله بشرساخته چه معنا و محتوایی برای عدالت اقتصادی ترسیم میکنند و قرآن به عنوان اول آبشخور معرفتی مسلمانان، چه تصویر میکند؟ چه شاخصهایی برای جامعه عادلانه وجود دارد؟ کدام قانون مجالس یا سیاست دولتها مطابق عدل و کدام خارج از مسیر عدل است؟، است.
بنابراین گزارش در بخش نخست کتاب از روش تحقیق توصیفیـ تحلیلی و مطالعه کتابخانهای استفاده شده است. در این بخش تلاش شده تا مهمترین نظریات عدالت اجتماعی از عصر تمدن یونان تا پایان قرن بیستم میلادی به اختصار معرفی و ارزیابی شود.
روش قرآنپژوهی در بخش دوم کتاب به تفصیل ذکر شده است. در این بخش با تکیه بر تعریف موسع عدالت و تمرکز آن پیرامون مفهوم حق(در مقابل تکلیف) برداشت نوینی از درون آیات قرآن(نظریه مدینه عادله) استخراج شده است.
در بخش اول با عنوان "آنچه اندیشمندان فهمیدهاند" 4 فصل ابتدایی کتاب را تشکیل میدهد. در فصل اول با عنوان "اندیشمندان پیشامدرن" به بررسی و ارزیابی دیدگاه افلاطون، ارسطو، آکویناس، فارابی و خواجه نصیر پیرامون عدالت اجتماعی پرداخته شده است.
در فصل دوم با عنوان "رویکردها و نظریههای مدرن" به بررسی و ارزیابی رویکردهای آزادیگرایی (هابز و لاک)، قراردادگرایی (کانت و راولز)، مطلوبیت گرایی (بنتام، میل و پازنر)، جمع گرایی (مور و مارکس)، اختیارگرایی (لیبرتارینیسم هایک) و ارزیابی دیدگاه والزر اختصاص دارد.
فصل سوم با عنوان "اندیشمندان مسلمان معاصر"؛ به بررسی و ارزیابی دیدگاههای سیدقطب، شهیدصدر، استاد مطهری و استادحکیمی پرداخته شده است. در فصل چهارم با عنوان "ارزیابی و جمعبندی نظریات سه دوره" به ترتیب در جمعبندی از نظرات حکمای مسلمان، تئوریهای یونانی و مدرن؛ مسلمانان معاصر؛ارائه شده است.
بخش دوم با عنوان "آنچه ما از قرآن میفهمیم" فصول پنجم تا هفتم کتاب حاضر را شامل میشود. در فصل پنجم با عنوان "مقدمات کشف نظریه عدالت در قرآن" پیرامون رویکرد ما به ماهیت عدالت؛ تبیین جایگاه "حق" در مفهوم عدالت؛ روش ما در کشف نظریه عدالت در قرآن و مروری بر واژگان عدالت اقتصادی به بحث و بررسی پرداخته شده است.
فصل ششم با عنوان "نظریه عدالت اقتصادی در قرآن" در 3 محور نگرش عام قرآن به عدالت، نظریه عدالت اقتصادی در قرآن و تکمیل نظریه عدالت اقتصادی به بحث و بررسی پرداخته است. فصل هفتم نیز به جمعبندی مباحث پرداخته است.
شایان ذکر است، این کتاب به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) در سال 1390 منتشر و به بهای 70 هزار ریال در اختیار علاقه مندان قرارگرفت.
پایان پیام/
نظر شما