"چراغ برات" سنتی به درازای تاریخ در خراسان جنوبی

برگزاری آیین سنتی "چراغ برات" در خراسان جنوبی ریشه در باورهای مذهبی مردم این استان و سابقه‌ای به درازای تاریخ این منطقه دارد.

خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی


"چراغ برات" یکی از سنت های بسیار قدیمی است که هر سال در آستانه نیمه شعبان در بیرجند و اغلب شهرهای استان خراسان جنوبی برگزار می شود. در اجرای این سنت که برای زنده نگهداشتن یاد درگذشتگان و اهل قبور برگزار می شود، مردم با حضور بر سر مزار مرحومین و فوت شدگان و خواندن فاتحه و پخش خیرات، برای آنان طلب آمرزش می کنند.


مردم خراسان جنوبی در نیمه‌های ماه شعبان هر سال در روز‌های دوازدهم تا چهاردهم شعبان با برگزاری مراسم مذهبی ویژه ای با عنوان "برات" یاد و خاطره عزیزان از دست رفته را گرامی ‌داشته و به یاد مردگان خیرات می‌کنند.

 

برات در لغت به معنی حاجت روایی، اعمال نیک و خیرات، برائت و نیز وارهیدگی و سلامت از گناه و عیب است. دامنه رسم "چراغ برات" به درازای تاریخ است به گونه ای که به ماه شعبان در این منطقه ماه برات نیز می‌گویند.

 

با توجه به اینکه ولادت حضرت مهدی (عج) نیمه شعبان است به همین دلیل در برخی شهرهای خراسان جنوبی سه روز و در برخی دیگر از شهرها، یک روز قبل از خجسته سالروز ولادت مهدی فاطمه(عج)، مردم در قالب یک حرکت خودجوش و نمادین با رفتن بر سر قبور درگذشتگان، ضمن قرائت فاتحه و ادعیه، به توزیع خیرات در بین فقرا و نیازمندان می پردازند.

 

در خراسان جنوبی مردم از نخستین ساعات بامداد روز چهاردهم شعبان به مزار رفتگان و درگذشتگان خود می روند و به شستشوی سنگ قبر و محوطه اطراف مزار عزیزان خود می پردازند.

 

بعد از خشک نمودن سنگ مزار، پارچه ای زری دوزی شده و یا قالیچه ای دستباف بر روی آن پهن می کنند و سپس خوراکی هایی که قبلا در منزل طبخ شده است بر روی مزار به زیبایی چیده می شود.


در برخی از روستاهای خراسان جنوبی، مراسم برات از بعدازظهر تا هنگام اذان مغرب برگزار می شود و در این روستا اجرای مراسم برات‌خوانی به همت جوانان و نوجوانان روستا رونق دارد به گونه‌ای که در این مراسم جوانان و نوجوانان روستا به خانه افرادی که به تازگی عزیزی را از دست داده‌اند مراجعه کرده و اشعاری را در یادآوری روز برات قرائت می‌کنند.


اولین ساعات صبح روز 14 شعبان المعظم 1433 در گلزار شهدای بیرجند
بر اساس مشاهدات خبرنگار شبستان؛ مردم قدردان و شریف بیرجند در اولین ساعات صبح روز 14 شعبان که به روز برات معروف است قبل از حضور بر سر مردگان و رفتگان خود، به منظور ادای احترام بر سر قبور مطهر شهدا حضور یافته‌اند.


در این میان اقدام زیبا و پسندیده ماموران شهرداری بیرجند در شستن یکنواخت و گلباران قبور مطهر شهدای 8 سال دفاع مقدس و انقلاب شهر بیرجند قابل تقدیر بود.


" لیلا محمودی" در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند، گفت: از ساعت 6 صبح به همراه خانواده بر سر مزار عموی شهیدم "سردار محمد محمودی" حضور یافته‌ایم.


وی ادامه داد: در ابتدا ضمن شستشوی قبر با گلاب، اقدام به پاک کردن گرد و خاک از اطراف سنگ مزار کردیم و سپس پارچه‌ای در روی آن پهن کرده و قرآن، کتاب دعا، عکس شهید و خرما به منظور خیرات بر روی مزار قرار دادیم.


محمودی یادآور شد: هر سال در یک روز مانده به نیمه شعبان در گلزار شهدا حضور می‌یابیم


وقتی تشریفات جای معنویات را می‌گیرد
"ط.زمزم" یکی دیگر از بانوان بیرجندی که بر سر قبر پدر خود حضور یافته است به خبرنگار شبستان گفت:  خرما و شکلات بر سر قبور رفتگان توزیع می‌شود.


زمزم خاطرنشان کرد: توزیع نذورات بهداشتی با توجه به گرمای هوا، علاوه بر اینکه سلامتی مردم را تضمین می‌کند، موجب نهادینه شدن این موضوع نیز می‌شود.


به زیارت قبور رفتن خوب است اما باید تکمیل شود
امام جمعه بیرجند نیر در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: به زیارت قبور و رفتگان رفتن خوب است چرا که قبر عالم برزخ است، عالمی که از دنیای ما بزرگتر است.


حجت ‌الاسلام علی رضایی خاطرنشان کرد: زیارت قبور باید مقدمه رسیدن به عرفان و تقوای بیشتر را در انسان فراهم کند در این صورت اعمال روز برات برای کسانی که برای رسیدن به سیر معنوی توجه دارند بسیار مهم و مفید است.


پایان پیام/

کد خبر 148418

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha