مسجد صاحب الزمان با400سال قدمت، اصلی ترین پایگاه مهدویت در استان کرمان

سه کیلومتری شرق کرمان در دامنه کوه نسبتاً مرتفعی به نام مبارک "صاحب الزمان" که پس از گذر از خیابان بلندی که دو طرف آن را درختان سرسبز جنگلی به نام مقدس "قائم" که بیش از 60 سال منطقه را مصفا کرده است.

خبرگزاری شبستان//کرمان


در سه کیلومتری شرق کرمان در دامنه کوه نسبتاً مرتفعی به نام مبارک "صاحب الزمان" که پس از گذر از خیابان بلندی که دو طرف آن را درختان سرسبز جنگلی به نام مقدس "قائم" که بیش از 60 سال منطقه را مصفا کرده است؛ نمایی چشم نواز قرار دارد.


این نما که ناخودآگاه دل هر بیننده ای را مشتاق ورود به حریمش می کند همان مسجد مقدس صاحب الزمان است که محل سابق آن در قسمت وسط طبقه اول مهدیه، قرار دارد و  قدمت آن به بیش از 400 سال می رسد.


این مکان مقدس به شکل مربع و به مساحت تقریبی50 ×40متر به طرزی زیبا و با سبک آمیخته سنتی و جدید، تجدید بنا شده است.

 


آثار تاریخی و باستانی در این محدوده-مسجد- نسبت به دیگر نقاط شهر از قدمت بیشتری برخوردار است؛ به شهادت بعضی از کتاب های تاریخی، قبلاً شهر کرمان در این منطقه بوده وجمعیت زیادی در آن زندگی می کرده اند.


پس از ظهور اسلام که اعراب بر بسیاری از شهرهای ایران از جمله کرمان تسلط یافتند مردم این سرزمین متفرق شدند و آنان که از کیش زرتشت به دین اسلام گرویدند، برای خود شهر جدیدی بنا کردند.


در نتیجه این تحول و نیز بروز حوادث طبیعی، شهر قدیمی متروکه شد ولی برخی از زیارتگاه ها و آرمگاه ها و پرستشگاه ها و حتی قلعه های اطراف محل مذکور از بین نرفت و هم اکنون مورد احترام وبازدید معتقدان و علاقه مندان قرار می گیرند.


به گفته عده ای از معمرین، در دامنه مسجد صاحب الزمان عج عده ای از اولیاء، اوتاد، ابدال، عرفا و علماء دین آرمیده اند رسم تدفین در این مکان متبرک همچنان ادامه یافته در قرن های اخیر نیز تا زمان حاضر.


بزرگانی از جوامع دینی، مذهبی، علمی و هنری ... در این گورستان به خاک سپرده شده اند؛ حضرات آیاتی همچون حاج میرزا محمد رضا کرمانی،حاج میرزا علی آقا محرابی کرمانی، حاج سید ابو طالب امیر جهانشاهی (سیستانی).

 

 

بناهای تاریخی اطراف مسجد


- موزه سنگ جبلیه

تنها بنای سنگی استان کرمان-که سنگ های ارزشمند تاریخ را در خود جای داده است، از جمله این آثار است.

 

- بنای معروف به "حلیمه خاتون"

این بنا به آنچه پیشینیان به نقل از گذشتگان خویش، نسل به نسل بازگو کرده اند این آرامگاه متعلق به بانوی مکرمه ای است از نوادگان حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام درون این بنا محّلی که ابعاد تقریبی 8×8 مترمربع است،ضریح چوبی کوچکی بر روی مقبره ای نصب شده و در اطراف داخل آرامگاه که سقف آن به طرزی زیبا وگنبدی شکل، ساخته شده، کتیبه هایی حاوی آیاتی از قرآن مجید و اشعار مذهبی در فضایی آکنده از معنویت به چشم می خورد.

 

- تختگاه حبیب زرگر


مرحوم حبیب الله محمدی، مشهور به حبیب زرگر، در سالهای 1330 و 1331ش پیش از آنکه مهدیه شهدا بنا شود، جلوی آرامگاه حلیمه خاتون، محلی به نام تختگاه حبیب زرگر ساخته وباغچه ای با انواع درختان گل در جلو آن احداث کرد.


با اینکه در آن سالها وسایط نقلیه موجود نبود، با این حال، همه هفته شبهای جمعه جمع زیادی از اهالی و مشتاقان اهل بیت علیه السلام در محل مذکور حضور به هم رسانیده و تا صبح به رازونیاز با پروردگار می پرداختند.


قبر مرحوم حبیب زرگر هم که در سال 1348 ش، در گذشته کنار همین باغچه است؛ طاق علی و غار کفتار از دیگر بناهای قابل ذکر در اطراف این مسجد است.

 

مهدیه شهدای مسجد مقدس صاحب الزمان کرمان


مهدیه شهدای مسجد صاحب الزمان(عج)کرمان نامی آشنا برای دلسوختگانى است که از سراسر استان و حتى کشور و از راههاى دور و نزدیک هر شب جمعه به آنجا مى‏آیند تا صبح جمعه، ندبه را در مهدیه زمزمه کنند.

"مهدیه" این مکان متبرکه که در پیرامون بنای قدیمی مسجد صاحب الزمان عجل الله، با اسلوب و شیوه ی معماری امروزی و در سمت جنوبی گلزار شهدا احداث شده، بنایی است باشکوه و دارای معنویت که همه هفته صبح های جمعه با برگزاری مراسم روح بخش دعای ندبه و در سایر ایام سال به مناسبت های مختلف با تشکیل جلسات مذهبی پذیرای عده ی زیادی از علاقه مندان و مشتاقان خاندان عصمت وطهارت بویژه دوست داران و شیفتگان و منتظران مهدی موعود عجل الله می باشد.

 


مجموعه این بنا با عرض 50 و طول تقریبی 100متر مربع و با طبقه همکف مشتمل بر سه طبقه است که در سمت شمال طبقه همکف آن مشرف بر مزار شهدا سالنی به عرض تقریبی 10 متر و طول 50 متر در دو قسمت به چشم می خورد که بیت العباس نام دارد.


در قسمت شرقی آن آشپزخانه و آبدارخانه و در قسمت جنوب آن موتورخانه، سرویس ها و دیگر تأسیسات مورد لزوم ساخته شده است؛ درسمت جنوب آن سه سالن به نامهای بیت الزینب باعرض وطول تقریبی 40×10 متر و بیت الزهرا با عرض وطول تقریبی 25× 10متر وبیت الحسن باعرض و طول 20×10متر.


در قسمت شمال آن، مشرف بر مزار شهدا بیت الحسین با عرض و طول 50×10متر ودر دو قسمت و مقبره آیت الله حاج سید ابوطالب امیر جهانشاهی معروف به سیستانی قرار دارد و در طیقه دوم آن نیز گلدسته و سالن های دیگری واقع شده است.


در ضلع شمالی این بنا مزار شهدا در قسمت شرق آن مزار شهدا گمنام و آرامگاه آیت الله حاج شیخ محمد روحانی کرمانی واقع شده است.

 

در آغاز دوران جنگ تحمیلى، با توجه به نام مبارک صاحب‏الزمان علیه‏السلام، و قداست این مکان،در بهترین محل براى گلزار شهدا در اینجا پیش‏بینى شد.

 


ساختمان جدید مهدیه شهدا کنار بناى قدیمى مسجد صاحب‏الزمان و با همت مردم بزرگوار و عاشق امام زمان علیه‏السلام، در طول چندین سال ساخته شد چون مردم از دیر باز شبهاى چهارشنبه و جمعه در مراسم مذهبى مسجد قدیمى صاحب‏الزمان شرکت مى‏کردند.


با آغاز احداث بناى جدید مهدیه، روز به روز بر جمعیت مشتاق امام زمان (عج)، افزوده شد و بعدها که دعاى ندبه صبح جمعه هم به برنامه مسجد اضافه شد، محافل رونق خاصى گرفت و امروزه این جمعیت کثیر و غیر قابل توصیف، هر صبح جمعه از شهرهاى دور و نزدیک و حتى از استان هاى دیگر خودرا به این محل مى‏رسانندتا از فضاى معنوى آن بهره‏مند شوند.

 

آغاز توسعه مسجد مقدس صاحب الزمان و نیازها:

 

بنای مهدیه مسجد صاحب الزمان کرمان در سال 1368 توسط حاج ابراهیم مشهور به حاج محمود ضیاء عزیزی پایه گذاری شد. این بنا، در زمان حیات مرحوم ضیاعزیزی 1800 متربوده و هم اکنون به بیش از 10 هزار متر وسعت پیدا کرده است.

 

مسجد صاحب الزمان کرمان جدای از موقعیت ویژه مذهبی که دارد به لحاظ فرهنگی نیز به عنوان اصلی ترین پایگاه مهدویت در استان به شمار می رود که مجموع هزینه کرد در بخش ساخت و ساز جهت توسعه این مکان و برنامه های فرهنگی سالانه هفت میلیارد ریال برآورد شده است.

 

به گفته حجت الاسلام مهدی عربپور، مسئول هیئت امنای این مکان مقدس همه هزینه های یاد شده از محل کمک های مردمی و خیران تأمین می شود.
 

نکته جالب توجه اینکه این مکان به رغم جایگاه خاصش اما فاقد هرگونه موقوفه ای است؛ لذا چه خوب است تا خیرینی که از تمکن مالی برخوردارند بخشی از نیات خیر را به این سمت معطوف کرده و موقوفاتی را به رسم باقیات الصالحات برای این مکان مقدس اختصاص دهند.

 

 

 

 برنامه های فرهنگی مهدیه


علاوه بر برنامه های فرهنگی که به صورت هفتگی در مهدیه مسجد مقدس صاحب الزمان برگزار می شود؛، معاونت فرهنگی این مکان شرذیف برنامه های این هفته را با توجه به فرا رسیدن نیمه شعبان به این شرح اعلام کرد:

 

سه شنبه شب: دعای توسل شروع مراسم : 20:30
قاری قران : آقای صادق طالبی زاده
مداح : آقای فرخی
مولودی : آقایان
عادل رضایی، هادی ابراهیمی، رضاطاهری


***


چهارشنبه شب
قاری قران : آقای صادق طالبی زاده
مولودی: آقایان حسین دلشاد، جواد حسین خانی، علی کدخدایی، مهدی فاطمی


****
نیمه شب چهارشنبه
شروع مراسم:30 دقیقه بامداد
مراسم احیاء : آقایان مهدی معنویان و منصورپورشیخ


****
پنجشنبه شب: دعای کمیل
قاری قران: آقای صادق طالبی زاده
مداح: نصرت الدین پور
مولودی: آقایان صباغ،گلچین، خادم


****


نیمه شب جمعه: مناجات حضرت امیرالمومنین علیه السلام وزیارت عاشورا
مداح: خالقی


****
صبح جمعه: دعای ندبه
سخنران: حجة الاسلام حجتی
مداح: اژدری


****
عصرجمعه : زیارت آل یاسین
مداح : فرحبخش
 

 

پایان پیام/

کد خبر 148049

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha