حجت الاسلام علی اکبر مهدی پور، پژوهشگر مهدویت پیرامون مساجد منتسب به امام زمان (عج) به خبرنگار شبستان گفت: طبق روایات متعدد و گسترده یکی از مساجد منتسب به حضرت مهدی (عج) مسجد سهله است، این مسجد از کهنترین مساجد منتسب به حضرت مهدی(عج) است که مقام پیامبران بسیاری همچون ادریس و ابراهیم(ع) و خضر نیز بوده است و در فاصله دو کیلومتری شمال غربی مسجد اعظم کوفه قرار دارد.
مسجد سهله؛ پرفضیلت ترین مسجد پس از مسجد کوفه
وی با اشاره به اینکه این مسجد یکی از مشهورترین مساجد اسلامی است که در قرن اول هجری توسط قبایل عرب در کوفه در سمت شمال غربی مسجد جامع کوفه به فاصله حدود دو کیلومتر ساختهشده است، ادامه داد: در مجموعه روایات با تعابیر مختلفی از جایگاه معنوی و منزلت مسجد سهله یاد شده است. می توان گفت از اخبار چنان معلوم می شود که بعد از مسجد اعظم کوفه مسجدی به فضیلت این مسجد وجود ندارد به گونه ای که امام سجاد(ع) در مورد جایگاه این مسجد فرمودند: هر کس در مسجد سهله دو رکعت نماز بخواند، خداوند دو سال بر عمر او مىافزاید.
اقامتگاه پیامبران و صالحان و جانشینان حضرت مهدی(ع)
وی با اشاره به اینکه در احادیث بسیاری از مسجد سهله به عنوان اقامتگاه شخصی امام مهدی(عج) و اهل بیتش در عصر ظهور نام برده شده است، ادامه داد: در احادیث آمده است، امام صادق(ع) از مسجد سهله به عنوان اقامتگاه امام زمان (عج) نام برده است که در دوران ظهور در این مسجد ساکن می شوند و در حدیث دیگری آمده است که بیش از یک قرن پیش از ولادت امام مهدی(عج)، امام صادق (ع) به یکی از یارانش فرمود: "ای ابا محمد، گویی فرود آمدن قائم(عج) را با اهل و عیالش در مسجد سهله با چشم خود می بینم".
وی ادامه داد: برای مسجد سهله ویژگی های فراوان و امتیازات بی شماری در روایات اسلامی آمده است از جمله این که اقامت گاه پیامبران و صالحان و جانشینان حضرت مهدی (عج) است، این مسجد مکانی است که همه پیامبران رسالت خود را از آنجا آغاز کرده اند و رهگذری برای راهیان بهشت و محل تقسیم غنایم و مرکز مقام صالحان و پیامبران و امامان برای حوائج مهم است. عدالت الهی، در آن جا ظاهر می شود و بنابر احادیث معتبر این مسجد موجب قضای حوائج و تقرب به خدا و موجب مصونیت از نیرنگ دشمنان است. به طوری که هفتاد هزار نفر از آن جا، بدون حساب، وارد بهشت می شوند.
حجت الاسلام مهدی پور مسجد اعظم کوفه را یکی دیگر از مساجد و اماکن زیارتی منتسب به حضرت بقیة الله(عج) نام برد و اذعان کرد: این مسجد مرکز قضاوت، محل نصب منبر، محل تاسیس کلاسهایآموزش قرآن و محل اقامه نماز جمعه و جماعت آن حضرت در عهد ظهور می شود. همان گونه این مسجد در زمان امیرالمومنین(ع) مرکز داوری و دادرسی بود و در هنگام ظهور نیز مرکز داوری و دادرسی فرزند برومندان حضرت بقیة الله (عج) می شود.
وی گفت: امیرمؤمنان علی (ع) پیرامون ویژگی های این مسجد فرمودند: ای اهل کوفه خداوند به شما نعمتهایی عطا فرموده که به هیچ کس عطا نکرده است. از برتری شما، محل برگزاری نماز شما است که اینجا خانه آدم، خانه نوح، خانه ادریس، عبادتگاه حضرت ابراهیم خلیل و عبادتگاه برادرم حضرت خضر (ع) بود و امروزه محل عبادت و مناجات من است و این محل زمانی محل برگزاری نماز حضرت مهدی (عج) از تبار من و محل عبادت هر مؤمن میشود . هیچ مؤمنی در روی زمین نمیماند جز این که به این مسجد بیاید، یا قلب اش برای این مسجد پر بزند.
مسجد کوفه، محل عبادت آدم تا خاتم
این محقق و پژوهشگر مهدویت خاطر نشان کرد: در روایات آمده است همان طور که مسجد الحرام و کربلا از زمان خلقت آدم (ع) و قبل از آن مورد توجه خدا، ملائکه و انبیاء و صالحان بوده است، مسجد کوفه هم مورد توجه و از قداست خاصی برخوردار بوده است به گونه ای که انبیاء فراوانی هم در کوفه و در هم مسجد کوفه نماز خوانده اند و سیصد و هفتاد پیامبر و ششصد وصی در آنجا دفن شده اند.
حجت الاسلام مهدی پور تصریح کرد: علمای شیعه و سنی در فضیلت مسجد کوفه به تفصیل سخن گفته اند به گونه ای که از رسول خدا (ص) روایت شده است که مسجد کوفه مسجد پربرکتی است که خداوند آن را برای اهلش برگزیده است و روز قیامت برای نمازگزارش شفاعت میکند.
وی گفت: امام باقر(ع) در مورد جایگاه این مسجد می فرمایند: اگر مردم به فضیلتی که مسجد کوفه دارد واقف بودند، از راه های بسیار دور به آنجا سفر می کردند زیرا که یک نماز واجب خواندن در آنجا مساوی با به جای آوردن یک حج و یک نماز مستحبی خواندن در آنجا معادل با انجام دادن عمره است. امام علی(ع) نیز در این باره می فرمایند:خواندن نماز نافله در این مسجد معادل انجام عمره در کنار پیامبر اکرم(ص) و خواندن نماز واجب در آنجا مساوی انجام دادن حج با رسول اکرم(ص) است. در این مسجد هزار پیغمبر و هزار وصی پیغمبر نماز خوانده اند.
وی با بیان اینکه حضرت آدم (ع) در وسعت زیادی اقدام به بنای این مسجد کرده است، اظهار کرد: در عصر ظهور از آنجا که مردم و شیعیان و عاشقان فراوانی جهت درک فیض حضور و بودن در جوار آن حضرت از اطراف و اکناف کوفه می آیند، برای اینکه شیعیان بتوانند به راحتی در نماز جماعت شرکت کنند، مسجد کوفه توسعه پیدا می کند و هزار در به داخل مسجد کوفه باز می شود به گونه ای که امام صادق(ع) در روایتی می فرمایند: هنگامی که قائم ما قیام کند در پشت کوفه مسجدی را بنا می کند که هزار در دارد که خانه های کوفه را به رود فرات در کربلا متصل می کند.
وی مسجد جمکران را از دیگر مساجد منتسب به حضرت مهدی(عج) نام برد و گفت: مسجد جمکران در شش کیلومتری شهر مذهبی قم واقع شده است. طبق آمار، همه ساله میلیون ها نفر از سرتاسر میهن اسلامی و جهان در این پایگاه معنوی، گرد هم میآیند، نماز تحیت مسجد و نماز حضرت صاحب الزمان را در این مکان مقدس به جای میآورند، کسانی که از شناخت عمیقتری برخوردارند به هنگام تشرف به این پایگاه ملکوتی، همه حوائج شخصی خود را فراموش میکنند و تنها ظهور منجی را می طلبند.
این پژوهشگر مهدویت خاطر نشان کرد: مسجد مقدس جمکران، روز هفدهم رمضان 373 هجری به فرمان حضرت بقیه اللَّه در کنار روستای جمکران تأسیس شد. تاریخچه آن به دست شیخ صدوق در کتاب مونس الحزین بیان شده است.
این مسجد مقدس در زمینى به مساحت 40 هزار متر مربع بنا شده است که 25 هزار متر مربع از آن به مساحت خود مسجد تعلّق دارد و بقیه مساحت صحن را تشکیل مىدهد در سمت شمالى مسجد تالارى وسیع قرار دارد که سقف آن بر سه ستون سنگى پر نقش و نگار استوار است.
کرامات متعدد امام زمان(عج) در مسجد جمکران
حجت الاسلام مهدی پور گفت: مسجد جمکران از جمله اماکنی است که همواره مورد توجه خاص حضرت صاحبالزمان(عج) بوده و به برکت وجودش در زمین و زمان، کرامات متعددی در آن مکان مبارک به وقوع پیوسته است.
وی افزود: این مسجد به جهت واقع شدن در کنار روستای جمکران در نزدیکی قم، به این نام مشهور بوده و به مسجد حضرت صاحبالزمان معروف است. فرمان به احداث اولیه مسجد مقدّس جمکران بنا به دستور صریح امام مهدی( عج) توسط حسن بن مثله جمکرانی به ابوالحسن رضا، از مومنین قم ابلاغ می شود و وی امر مولای خویش را اطاعت کرده و فرامین امام را اجرا می کند و این واقعه و امر مبارک در آشکارا و نه در خواب، در تاریخ هفدهم رمضان سال 373 هجری قمری اتفاق افتاده است به گونه ای که حضرت مهدی (عج) در مورد زمین مسجد جمکران فرموده است: زمین جمکران، زمین شریفی است و حق تعالی آن را از زمین های دیگر برگزیده است.
حجت الاسلام مهدی پور با بیان اینکه مسجد مقدس جمکران در کشور ما ملجاء و پناه مشتاقان و دوستداران آخرین ذخیره الهی حضرت حجت ابن الحسن العسکری است، اذعان کرد: هر هفته خیل عظیمی از مردم مسلمان از اقصی نقاط کشور در این مکان مقدس به راز و نیاز و توسل میپردازند.
مسجد امام حسن(ع)؛ قدمگاه حضرت مهدی(عج)
وی مسجد امام حسن مجتبی(ع) در قم را از دیگر مساجد منتسب به امام زمان (عج) نام برد و گفت: که آیت الله صافی گلپایگانی پیرامون ساخت این مسجد در کتاب 10 پرشش مطالبی بیان کرده است. این مسجد در داخل شهر قم و جنب مدینةالعلم آیتالله خوئی (ره) واقع شده است و با سرمایه شخصی مرحوم یدالله رجبیان از خیران متموّل قم و مورد وثوق برخی از مراجع تقلید بنا شده است و از اماکنه مبارکی است که با عنایات حضرت بقیةالله قبل از زمان احداث آن مسجد، به یکی دیگر از سعادتمندان دیدار حضرت مهدی(عج) نقشه ساختمان مسجد امر شده بود و مکان مسجد مزین به قدم مبارک حضرت بوده است.
حجت الاسلام مهدی پور بیان کرد: بانی مسجد در یکی از سفرهای حج با دیدن غربت و مظلومیت ائمه مدفون در قبرستان بقیع تصمیم می گیرد به نام امام حسن مجتبی (ع) این مسجد را احداث کند.
جمکران دوم در بابل
وی از دیگر مساجد منتسب به امام زمان(عج) را مسجد محدثین در شهر بابل معرفی کرد و گفت: بیش از سه قرن پیش توسط عالم بزرگ این شهر و با امر امام زمان (عج) ساخته شده است. مسجد محدثین، در محدوده مرکزی شهر بابُل(خیابان نواب صفوی) واقع شده است. این مسجد به دستور امام زمان بنا شده است. عدهای این مسجد را جمکران دوم نامیدند و در حال حاضر مساجد متعددی اطراف مسجد محدثین واقع شده است که مانند حلقه انگشتر آن را احاطه کرده اند. قدمت تاریخی بنای این مسجد 290 سال است که در زمان نادر شاه افشار به دستور امام زمان (عج) به دست محمد نصیر بارفروشی(ملا نصیرا) بنا شده است.
این کارشناس حوزه مهدویت بنای قدیمی این مسجد را از ستونهای چوبی بدون دیوار دانست و افزود: سقف آن را با حصیر محلی پوشانده شده است. از آنجا که منزل مسکونی مرحوم ملا نصیرا در جوار این مسجد بود و اکنون نیز مقبره ایشان و مرحوم شیخ کبیر قسمتی از خیابان درب پشت را در بر می گیرد.
وی مسجد کرامت تبریز را نیز از دیگر مساجد منتسب به امام زمان(عج) ذکر کرد و با معرفی این مسجد گفت: این مسجد قریب 50 سال پیش توسط یکی از مومنان تبریز ساخته شد ابتدا نام این مسجد، مسجد چارباش نامگذاری شد و در حال حاضر به نام مسجد کرامت مشهور است، یکی از مکان های منتسب به حضرت ولی عصر (عج) است که اهالی ولایت مدار تبریز مفتخر به وجود این مکان شریف در شهرشان هستند.
پایان پیام /
نظر شما