خبرگزاری شبستان: چرا به امام نیازمندیم؟ به دلیل کدام ویژگیِ امامان است که پیروان آن ها باید بدان ها توسل کنند و اگر از این توسل سر باز زنند، آنگاه در نگاه ما شیعیان، حاصل چه خواهد شد؟ علی الاصول فلسفه وجودی امام نزد شیعیان همانا واسطه در فیض بودن است. از دیگر سو، ناتوانی و عاجز بودن انسان از دریافت این فیض مستقیم و نیز لطفِ حق تعالی در نزدیک کردن انسان به انجام امور واجب و ترک امور منهی عنه، ضرورت وجود امام را دوچندان می کند. اما نگاه وجودی شیعیان به امامان معصوم(ع) ناشی از این باور است که کینونت نظام هستی و واسطه ثبوت آن تنها وجود امام است و بس.
1- ابوحمزه ثمالى می گوید: به امام صادق(ع) گفتم: آیا زمین بدون امام باقى مىماند؟ فرمود: اگر زمین ساعتى بدون امام باشد، فرو خواهد رفت.
2- محمّدبن فضل گوید: به امام رضا(ع) گفتم: آیا زمین بدون امام باقى خواهد ماند؟ فرمود: خیر، گفتم: از امام صادق(ع) به ما روایتى رسیده که زمین بدون امام باقى نخواهد ماند، جز آنکه خداوند بر اهل زمین و یا بر بندگانش خشم گیرد، فرمود: اگر بدون امام باقى بماند، فرو می ریزد.
3- ابوهراسه از امام باقر(ع) روایت می کند که فرمود: اگر امام را ساعتى از زمین بردارند، زمین و ساکنانش مضطرب شوند، همچنان که دریا و اهلش مضطرب شوند.
4- زرارة بن اعین از امام صادق(ع) در پایان حدیثى که درباره امام حسین(ع) است، چنین روایت مىکند: اگر حجّت هاى خداوند در زمین نباشند، زمین ساکنانش را بلرزاند و آنچه بر آن است، بیفکند، زمین ساعتى خالى از حجّت نخواهد بود.
5- احمدبن عمر گوید: به امام رضا(ع) گفتم: از امام صادق(ع) به ما روایت رسیده است که زمین بدون امام باقى نمىماند. آیا بدون امام باقى مىماند؟
فرمود: معاذاللَّه! ساعتى هم باقى نخواهد ماند، اگر بدون امام باشد فرو خواهد رفت.
6- ابراهیم بن ابى محمود گوید: امام رضا(ع) فرمود: ما حجّت هاى خداوند در میان خلایق و جانشینان او در میان بندگانش و امینان خداوند بر اسرارش هستیم و ما کلمه تقوى و عروة الوثقى و گواهان خداوند و نشانههاى او در میان آفریدگانش مىباشیم، خداوند آسمان و زمین را به واسطه ما نگاه مىدارد که زایل نشوند و به واسطه ماست که باران مىبارد و رحمت منتشر مىشود و زمین از قائمى از ما خالى نیست که یا آشکار است و یا نهان و اگر زمین یک روز از حجّت خالى باشد، زمین و ساکنانش مضطرب شوند همچنان که دریا و اهلش مضطرب مىشوند.
7- حسن بن زیاد گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که مىفرمود: زمین از آنکه در آن [حجّتى] عالمى باشد خالى نیست، زمین را هیچ چیز جز او به صلاح نمىآورد و مردم را جز او اصلاح نمىکند.
8- احمد بن عمر گوید: از امام کاظم(ع) پرسیدم: آیا زمین بدون امام باقى مىماند؟ گوید: فرمود: خیر، گفتم: روایتى به ما رسیده است که باقى نمىماند مگر آنکه خداوند بر بندگانش خشم گیرد. فرمود: باقى نمىماند که اگر زمین بدون امام باشد فرو خواهد رفت.
9- ابوهراسه از امام باقر(ع) روایت کند که فرمود: اگر امام از زمین برداشته شود، زمین و ساکنانش مضطرب شوند، همچنان که دریا و اهلش مضطرب مىشوند.
10- محمّدبن سنان از حمزه طیّار روایت کند که گفت: از امام صادق(ع) شنیدم که مىفرمود: اگر در زمین تنها دو تن باقى بماند، یکى از آنها حجّت است، یا فرمود: دومى آنها حجّت است و تردید از محمّد بن سنان است.
11- ابوالصّبّاح از امام صادق(ع) روایت کند که فرمود: خداى تعالى زمین را واننهد مگر آنکه در آن عالمى باشد که هر زیادى و نقصانى را بداند که اگرمؤمنان چیزى را بیفزایند آنها را برگرداند و اگر چیزى را بکاهند آن را بر ایشان تکمیل کند، و اگر چنین نباشد امور مؤمنان بر آنها پوشیده خواهد ماند.
12- ابوبصیر از امام صادق(ع) روایت کند که فرمود: خداى تعالى زمین را بدون عالم واننهد و اگر چنین نبود حقّ از باطل شناخته نمىشد.
13- زراره گوید: به امام صادق(ع) گفتم: آیا ممکن است امامى درگذرد و امامى پس از وى نباشد؟ فرمود: چنین چیزى امکان ندارد، گفتم: پس چگونه است؟ فرمود: چنین چیزى امکان ندارد مگر آنکه خداوند بر آفریدگانش غضب کرده و براى آنها چارهاى بیندیشد.
14- عمرو بن ثابت از پدرش روایت کند که گفت: از امام باقر(ع) شنیدم که فرمود: اگر زمین یک روز بدون امامى از ما باقى بماند، اهلش را فرو خواهد برد.
و خداوند آنها را به اشدّ عذابش عقاب کند. خداى تعالى ما را حجّت در زمینشقرار داده و وسیله امان زمین براى اهل زمین گردانیده است. تا در میان ایشانیم پیوسته در امانند و زمین آنها را در کام خود فرو نخواهد برد و چون خداوند اراده فرماید که آنها را هلاک سازد و مهلت شان ندهد و به تأخیرشان نیندازد، ما را از میان آنها بیرون برده و به سوى خود بالا برد، سپس هر چه خواهد و دوست داشته باشد انجام دهد.
15- سلیمان جعفرىّ گوید: از امام رضا(ع) پرسیدم: آیا زمین بدون حجّت مىماند؟ فرمود: اگر چشم بر هم زدنى از حجّت خالى بماند، اهلش را فرو خواهد برد.
16- عبدالأعلى بن اعین گوید: از امام باقر(ع) شنیدم که مىفرمود: خداوند زمین را بدون عالم فرو نگذارد تا آنچه را که بیفزایند بکاهد و آنچه را که بکاهند، بیفزاید، و اگر چنین نباشد امور بر مردم آمیخته و درهم مىشود.
17- محمّدبن ابراهیم به امام صادق(ع) نوشت: ما را از فضل خودتان اهل البیت آگاه کنید. و امام صادق(ع) چنین پاسخ دادند: ستارگان آسمان امان اهل آسمان قرار داده شده است و آنگاه که ستارگان آسمان بروند، بر اهل آسمان ها آنچه وعده شده است، برسد و رسول خدا(ص) فرمود: اهل بیت من امان امّتم مىباشند و آنگاه که اهل بیتم بروند، بر امّتم آنچه وعده شده است، برسد. "کمال الدین، ترجمه پهلوان، ج1، ص 390."
18- ایاس بن سلمه از پدرش در حدیثى با سند مرفوع از پیامبر اکرم(ص) روایت کند که فرمود: ستارگان امان اهل آسمان و اهل بیتم امان امّتم مىباشند.
19- عبدالملک بن هارون بن عنتره از پدرش و او از جدّش از علىّ بن- ابى طالب(ع) روایت کند که رسول خدا(ص)فرمودند: ستارگان امان اهل آسمانند و چون ستارگان بروند اهل آسمان نیز خواهند رفت، و اهل بیتم امان اهل زمینند و چون اهل بیتم بروند اهل زمین نیز خواهند رفت. "کمال الدین، ترجمه پهلوان، ج1، ص 391."
20- خیثمه جعفى گوید: از امام باقر(ع) شنیدم که مىفرمود: ما جنب اللَّه و برگزیدگان خدا و حوزه اوئیم، مواریث انبیاء به ودیعه نزد ماست، ما امناء و حجّت هاى خدائیم، ارکان ایمان و ستون هاى اسلامیم، ما رحمت خداوند بر خلایقیم، ما کسانى هستیم که به ما آغاز شد و به ما ختم خواهد گردید، ما پیشوایان هدایت و چراغ هاى تاریکى و روشنىبخش هدایتیم، ما اوّلین و آخرینیم، ما پرچم برافراشتهشده هدایت براى خلایقیم. هر که به ما تمسّک جوید به حقّ ملحق مىشود، و هر که از ما تأخّر جوید غرق خواهد شد، ما پیشوایان سپید جبینانیم، ما برگزیدگان خدا و راه روشن و صراط مستقم به خداى تعالى هستیم، ما نعمت خدا بر خلقیم، ما راه خدا و معدن نبوّت و موضع رسالتیم، ما کسانى هستیم که آمد و شد ملائکه به نزد ماست، ما چراغ کسانى هستیم که به ما استضائه کنند، ما راه حقّیم براى کسانى که از ما پیروى کنند، ما هادیان به بهشتیم، و ما ریسمان و حلقههاى اسلامیم، و ما پل ها و واسطههاى وصول به حقّیم، کسى که بر آن بگذرد بر او سبقت نجویند و هر که از آن تخلّف ورزد نابود شود، ما سنام اعظم هستیم، ما کسانى هستیم که خداوند به سبب ما رحمت را فرو مىفرستد و با بارانش خلایق را سیراب مىکند، و مائیم کسانى که به واسطه ما عذاب را از شما بر مىگرداند، پس کسى که ما را شناخت و به ما بصیرت پیدا کرد و حقّ ما را دانست و دستورات ما را گرفت، پس او از ما و به سوى ماست. "کمال الدین، ترجمه پهلوان، ج1، ص 392."
21- امام باقر(ع) می گوید که رسول خدا(ص) به على(ع) فرمود: آنچه بر تو املا مىکنم بنویس، گفت: اى پیامبر خدا آیا مىترسى فراموش کنم؟ فرمود: بر تو از فراموشى نمىترسم که از خدا خواستهام تو را حفظ کرده و از نسیان نگاه دارد، ولى براى شریکانت بنویس، گوید: گفتم اى پیامبر خدا شریکان من چه کسانى هستند؟ فرمود: ائمّه فرزندان تو که به واسطه آنها امّتم از باران سیراب شوند و دعایشان مستجاب شود و به خاطر آنها خداوند بلا را بگرداند و رحمت از آسمان فرو بارد، و با دست به امام حسن(ع) اشاره فرمود و گفت: این اوّلین آنهاست سپس به امام حسین(ع) اشاره فرمود و گفت: ائمّه از فرزند اویند. "کمال الدین، ترجمه پهلوان، ج1، ص 393."
22- امام صادق از امام باقر و او از امام سجّاد(ع) چنین روایت کند که فرمود: ما ائمّه مسلمانان و حجّت هاى خداوند بر جهانیان و سرور مؤمنان و رهبر سپید جبینان و مولاى اهل ایمانیم، و ما امان اهل زمینیم همچنان که ستارگان امان اهل آسمانند، و ما کسانى هستیم که خداوند به واسطه ما آسمان را نگاه داشته تا بر زمین نیفتد مگر به اذن او و به خاطر ما زمین را نگاه داشته که اهلش را نلرزاند، به سبب ما باران را فرو فرستد و رحمت را منتشر کند و برکات زمین را خارج سازد و اگر نبود که ما بر روى زمینیم، اهلش را فرو مىبرد، سپس فرمود: از روزى که خداوند آدم را آفرید، زمین خالى از حجّت نیست که ظاهر و مشهور است و یا غایب و نهان و تا روز قیامت از حجّت خدا خالى نخواهد بود، و اگر چنین نبود خداوند پرستیده نمىشد، سلیمان راوى حدیث گوید: به امام صادق(ع) گفتم: مردم چگونه از حجّت غائب نهان منتفع مىشوند؟ فرمود: همچنان که از خورشید پشت ابر منتفع مىشوند.
پایان پیام/
نظر شما