تلفن همراه مخرب تر از سلاح مرگبار!

گسترش فناوری طی سالهای اخیر به قدری سرعت گرفته که مردم را ودار به همگامی با خود کرده است تاجایی که جوانان با اشتیاق زیاد به خرید گوشی روی آورده و در اینترنت سراغ جدیدترین گوشی ها هستند.

به گزارش خبرنگار شبستان:جهانی شدن و تسهیل ارتباطات جهانی بخشی از آثار فناوری های نوین به خصوص در زمینه های ارتباطاتی شمرده می شود.موبایل یا همان تلفن همراه نیز از جمله این فناوری های جدید به شمار می آید که از پدیده های نوظهور عصر الکترونیک و دنیای دیجیتال است و خصوصا دردهه اخیر به شدت جای خود را در بین افراد خانواده ها و به ویژه جوانان در سطح جهان و نیز ایران باز کرده است.

 

در میان انبوه جمعیت چه در مترو، اتوبوس و یا سایر مکان های عمومی بسیاری از افراد را می توان دیدکه در حال کار کردن با تلفن همراه هستند. تلفن همراه نیز مانند سایر فناورهای نوین مانند تلویزیون، ویدیو و ماهواره علاوه بر داشتن جنبه های بسیار مثبت آن، می تواند آثار منفی اجتماعی و یا اخلاقی به دنبال داشته باشد.

 

با مدرنیته شدن زندگی سطح توقع افراد هم بالا رفته است و گاها ارزش ها جای خود را به ضد ارزش ها داده اند و گاهی گوشی ها در جایگاه خود برای برقراری ارتباط سالم بکار نمی روند و لزوما خرید یک گوشی گران قیمت جنبه فخر فروشی را بر خود گرفته است.

  

در این میان کودکان نیز از این آسیب اجتماعی به دور نمانده و با الگو برداری از پدر، مادر، خواهر و برادر علاقه به خرید گوشی های گران قیمت فقط برای بازی کردن را پیدا می کنند اما والدین غافل از تهدیدات گوشی با تکنولوزی بالا به صرف اینکه حرف فرزند خود را به زمین نزنند تلفن همراهی با تمام امکانات تهیه می کند.

  

در رابطه با این موضوع مجید ابهری، استاد دانشگاه تهران، متخصص علوم رفتاری وآسیب شناس اجتماعی به خبرنگار شبستان می گوید: 85 درصد از گوشی های تلفن همراه در دست افرادی قرار دارد که هیچ گونه ضرورت شغلی ندارند. با این اوصاف لازم است قبل از ورود هر فناوری به کشور ابتدا بستر فرهنگی و رفتاری آن در جامعه مهیا شود.

 

وی اظهار کرد: متاسفانه جامعه ما از جمله جوامعی است که قبل از ورود آپارتمان، خودرو ،اینترنت ،تلفن همراه و سایر فناوری های دیگر، بسترهای فکری و رفتاری لازم آنها فراهم نشده و ماحصل آن قرار گرفتن 85 درصد از تلفن های همراه در اختیار افراد بدون ضرورت شغلی است.

 

به گفته ابهری ،حداقل سن استفاده از تلفن های همراه در ایران به هشت سال رسیده است و از وسیله ای که باید در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار گیرد به عنوان اسباب بازی در دست کودکان به کار برده می شود.

 

با بررسی های انجام شده، محققان به این نتیجه رسیدند که تشعشعات سطح پایین ناشی از گوشی‌های تلفن همراه، باعث تراوش هموگلوبین سلول‌های خونی به درون جریان خون می شود و در نتیجه طبق اظهارات محققان، انباشته شدن تدریجی هموگلوبین ممکن است منجر به ناراحتی‌های قلبی و سنگ کلیه شود.

  

                                                                 


مکالمه طولانی با تلفن همراه به حافظه آسیب می رساند

پژوهشگران در مطالعات اخیر دریافته‌اند که صحبت کردن به مدت طولانی با تلفن همراه می‌تواند تاثیرات مخرب و جدی روی حافظه کاربران نیز بر جای بگذارد.


این استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: گذشته از عوارض مغزی و عصبی استفاده از تلفن همراه که ناشی از امواج آن است. استفاده از این وسیله ارتباطی باعث کاهش ارتباطات اجتماعی و روابط عاطفی نیز شده است.

 

بسیاری از مردم معتقد هستندکه بازی با تلفن همراه یا ارسال پیامک در هنگام حضور در میهمانی ها و جلسات باعث شکستن حرمت ها و بی احترامی به صاحبان این مجالس می شود.

 

این متخصص علوم رفتاری می گوید: ارسال پیامک به وسیله تلفن همراه موجب شده نوجوانان و جوانان علاوه بر بر هم زدن تمرکز افراد در میهمانی ها، جلسات و محافل عزاداری در صفوف نماز در مساجد نیز باعث مزاحمت نمازگزاران شوند که این رفتارها، نوعی بی احترامی به حضار محسوب می شود.

 

به طور متوسط در روز ،سه ساعت از وقت جوانان و نوجوانان صرف ارسال و دریافت پیامک توسط تلفن همراه می شود در کنار این زیان ها و تحمیل بار اقتصادی در سبد خانواده ها، پرداخت هزینه های استفاده از این تلفن نیز قابل توجه است.

 

ابهری تصریح کرد: عمده ترین راهکارهای اصلاح و بازنگری در بهره گیری مناسب از تلفن همراه شامل افزایش بودجه فرهنگی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی استفاده از این وسیله برای کاهش جرایم، آموزش کاربرد تلفن همراه، گسترش مهارتهای زندگی از طریق تلفن همراه، ارتقای سواد رسانه ای و گسترش شهر الکترونیک، است.

 

استفاده از هر فناوری نیازمند فرهنگ سازی در جوامع است

این آسیب شناس اجتماعی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه والدین و نهادهای فرهنگی برای استفاده از تلفن همراه در جوانان و نوجوانان باید فرهنگ سازی نموده و رفتار کاربر این وسیله را در آنها ایجاد و تقویت کنند، امروزه تلفن همراه علاوه بر بیماریهای مغزی عوارض اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و عاطفی فراوانی را بر جامعه انسانی ما تحمیل کرده است.

 

بسیاری از مشکلات فعلی جامعه ما نشات گرفته از ضعف فرهنگی ماست که این امر نیز به دلیل کوتاهی و قصور مراکز و نهادهای فرهنگی در امر فرهنگ سازی بوجود آمده است با وجود اینکه مسئولان فرهنگی خود می دانند عدم فرهنگ سازی در تمام زمینه ها حتی شیوه درست، سواره و پیاده شدن از قطار (مترو) تا چه اندازه در عقب ماندگی ما از جوامع دیگر تاثیرگذار هستند، دلیل غفلت آنها از این امر مهم و سرنوشت ساز سوال برانگیز است البته ناگفته نماند که در سالهای اخیر گامهایی برداشته شده است ولی بدلیل عدم انسجام کافی و اجرای برنامه های فرهنگی بصورت مقطعی و ناپیوسته تاکنون توفیق چندانی حاصل نشده است.

 

ابهری اظهار کرد: خانواده ها، آموزش و پرورش اصحاب رسانه به ویژه رسانه ملی (تلویزیون) باید اقدامات لازم را در راستای کاربرد صحیح و درست از تلفن همراه را به جامعه آموزش داده و زیان های کاربرد غلط این وسیله را از طریق ساخت فیلم ها و سریالها برای جامعه توجیه کنند.

 

 

آگاه کردن افراد جامعه، پایبندی به ارزشهای اسلامی، تربیت فرزندان از دوره تحصیل، استفاده از شیوه های جدید تربیتی و معرفی الگو، راهکارهایی است که می توان به عنوان عوامل کاهش آسیبهای اجتماعی تلفن همراه مطرح کرد.
 

 پایان پیام/
 

کد خبر 146655

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha