خبرگزاری شبستان: با آغاز فصل تابستان، مسافرتهای تابستانی شروع میشود و بسیاری از خانوادههایی که دارای فرزندان دانشآموز یا دانشجو هستند برای رسیدن این فصل روزشماری میکنند تا در تعطیلات رسمی یا بین هفتهای بار سفر ببندند و با توجه به اینکه بیش از 80 درصد از سفرهای مردم در فصل تابستان به سوی سواحل دریای خزر است شهرهای حاشیهای این مناطق خود را برای پذیرایی از میهمانان مختلف آماده میکنند.
استانهای شمالی کشور در این روزها پذیرای مسافران مختلف از تمام نقاط کشور هستند اما نکته قابل توجه این است که برخی از افراد با توجه به دور بودن از محیط زندگی و بی توجهی به بافت فرهنگی این شهرها خود را آزادتر می بینند و با پوشش های نامناسب حتی در برخی مواقع با رقص و پایکوبی در کنار سواحل و خیابان ها اقدام به هنجارشکنی می کنند و گاهی هم با برخورد نیروی انتظامی روبرو می شوند اما مسافران در خواب غفلت نمی دانند که همین امر، موجب بروز برخی مشکلات و آسیبهای اجتماعی جبران ناپذیر در بافت فرهنگی آن شهر می شود.
این در حالی است که فرهنگ کشور ما با باورهای دینی و اسلامی عجین شده است ولی برخی از افراد با هنجارشکنی و گم کردن هویت خود، فرهنگ بیگانه غربی را در کشور عرضه و ترویج می کنند.
از دیدگاه روان شناسی و جامعه شناسی عواملی از قبیل خرده فرهنگ ها،تخلیه عقده های درونی ،نشان دادن منیت ها و تعرض به قانون موجب ایجاد سهل انگاری از سوی افراد هنجار شکن در اماکن تفریحی از جمله سواحل دریا می شود.
ضعف فرهنگسازی و کمکاری نهادهای متولی در زمینه سفرها
مجید ابهری، استاد دانشگاه تهران، متخصص علوم رفتاری و آسیبشناس اجتماعی معتقد است که به دلیل ضعف فرهنگسازی و کمکاری نهادهای متولی در زمینه سفر ها، بسیاری از مردم سفرهای تابستانی را فقط حرکت به سوی شمال میدانند، در حالی که بسیاری از مناطق سرسبز و زیبای ایران در فصل تابستان پناهگاه خوبی برای رفع خستگیهای روحی و روانی مردم است و بر اساس یک پژوهش انجامشده در سفرهای نوروزی، 65 درصد از مسافران بدون برنامه قبلی اقدام به مسافرت کردند یعنی از نظر انتخاب محل اقامت، وسیله رفت و آمد و نقاط مورد نظر برای دیدن، بعد از حرکت به سوی هدف برنامهریزی شده است.
با توجه به اینکه در سفرهای تابستانی طبقات گوناگون با فرهنگهای مختلف به شمال کشور مسافرت میکنند از دیدگاه آسیبشناسی رفتاری، آسیبهای فراوانی برای ساکنان این مناطق به وجود میآید.
به عقیده این آسیبشناس اجتماعی نوجوانان و جوانان شمال کشور ردیف اول، افراد در معرض آسیب قلمداد میشوند، زیرا مسافرانی که چند روزی برای تفریح و گردشگری به این مناطق مسافرت میکنند رعایت موازین اخلاقی و ضوابط رفتاری را در بعضی از اوقات فراموش میکنند.
طبق تحقیقات صورت گرفته همیشه آسیبهای اجتماعی در حاشیه شهرهای مهاجرپذیر مانند تهران و سایر کلانشهرهای دنیا به دلیل تضارب خردهفرهنگهای مهاجران بیشتر مشهود است که این امر حتی در مسافرتهایی که در فصل تابستان به شهرهای توریستی و شمال کشور صورت میگیرد، رخ میدهد.
نکته مهم دیگر این است که با توجه به آنکه بسیاری از مسافران توجهی به حضور کودکان و نوجوانان در اطراف خود نمیکنند، همین مسئله موجب بروز و گسترش آسیبهای اجتماعی به جرم مضاعف در این مناطق می انجامد و با توجه به اینکه اکثریت مردم این مناطق دارای عقاید مذهبی و باورهای انقلابی هستند رفتار بعضی از مسافران باعث آزار روحی و روانی آنها شده ولی به دلیل حفظ قانون و معیارهای اجتماعی، مردم بومی دخالتی در این امور نمیکنند.
طرح سالم سازی دریا برای مقابله با هنجار شکنان
در حالی که مسئولان انتظامی طی سال های گذشته طرح های زیادی را در قالب طرح های سالم سازی دریا اجرا کرده اند اما با توجه به محدودیتهای موجود از نظر امکانات، باز هم گسترش این آسیبها را شاهد هستیم، به نحوی که شهرهای شمالی کشور در سفرهای تابستانی به حیات خلوت برخی از مسافران هنجار شکن تبدیل می شود که بدون توجه به باور ها و عقاید مردم بومی آنجا با هر وضع و پوششی ظاهر می شوند.
در این رابطه سرهنگ روزبهانی از مطالبات مردم و به خصوص مسئولان سه استان گیلان، مازندران و گلستان از پلیس برای اجرای طرح های سالم سازی دریا خبر داده و وعده داده که با ناهنجاری ها برخورد شود تا دیگر عده ای دریا را متعلق به خودشان ندانند و درصورت بروز رفتارهای خلاف عرف و قانون با آنها برخورد شود.
با وجود آنکه سال گذشته نیز ناجا ماموریهای ویژه ای در این زمینه داشت و قرارگاه این اقدام در شمال کشور راه اندازی شد. اما سرهنگ روزبهانی اعتقاد دارد که "نمی توانیم بگوییم که مطالبات صددرصدی مردم را اجابت کردیم اما میزان رضایتمندی را بالا بردیم. هم اکنون شاهد بهبود 50 درصدی وضعیت سواحل و افزایش 35 درصدی رضایتمندی افراد بومی هستیم."
وی از حضور پررنگ پلیس در تفرجگاههای شمال کشور در تابستان امسال خبر داده و گفته است که پلیس اماکن نیز نظارت ویژه ای روی ویلاها دارد و صاحبان این ویلاها را توجیه کرده که به چه کسی از این ویلاها بدهد ضمن اینکه در ایستگاه های ایجاد شده مسافران می فهمند با چه کسی طرف حساب هستند. در مورد سواحل شمال باید بگوییم که نمی توانیم همه راه های آبی را کنترل کنیم و راه های در رو به آب نیز وجود دارند.
پایان پیام/
نظر شما