نورالله رضایی، روانشناس و مدرس دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان دلایل گرایش برخی افراد به مصرف مواد مخدر را از زوایای مختلف روانشناختی و روانشناسی اجتماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار داد و باورهای غلط فرهنگی تبیین شده در ذهن افراد نسبت به مواد مخدر را یکی از موضوع های مهم دراین راستا برشمرد.
وی در توضیح این موضوع گفت: متأسفانه باور محرک و انرژی زا بودن، نه مخدر بودن، از زمان های دور سبب شده برخی افراد به مصرف مواد مخدر روی آورند.
وی اضافه کرد: در واقع، باوری که برخی خانواده ها دارند و مواد مخدر را مسکن، آرام بخش و انرژی زا و مسبب کاهش تلاطم ها دانسته و علنی در مقابل دیدگان فرزندان خود تجویز و استعمال می کنند، ناخودآگاه و به تدریج مفید بودن و گرایش به مصرف این موضوع را در میان خانواده و فرزندان، عادی و طبیعی می کنند.
رضایی از این موضوع به عنوان خطاهای شناختی نام برد و اظهار داشت: گاهی جامعه مسیر را گم کرده و این موضوع نیاز به آموزش صحیح خانواده ها دارد.
وی همچنین هوش هیجانی بالا در افراد و میزان احساسات و واکنش های افراد نسبت به پدیده های هیجانی را در این گرایش دخیل دانست و گفت: وقتی استرس و خشونت ها بالا می رود، بویژه در افرادی که مدیریت خشم و آستانه فرد را به سمت مسکن و آرام بخش هایی این چنین می برد، گرایش به سمت مواد مخدر بیشتر می شود.
این مدرس دانشگاه، افسردگی و غم را دیگر دلیل گرایش به مصرف مواد مخدر عنوان کرد و اظهار داشت: پژوهش ها نشان می دهد گرایش به اعتیاد در جوامع افسرده بالاتر است.
مدیر کلینیک مشاوره و روانشناسی راهبر بجنورد با بیان اینکه یک معتاد 3 بیماری جسم، فکر و روان را به طور همزمان دارد، تأکید کرد: باید با ایجاد روحیه نشاط و امیدواری در جامعه از گرایش افراد به مواد مخدر جلوگیری کرد.
رضایی، با عنوان اینکه لازم است تمام هدف دولت ارتقاء میزان شادی در جامعه باشد، گفت: می بایست با ایجاد زمینه برای تولید برنامه های شاد و مفرح و سالم این مهم محقق شود و متناسب با میانگین سنی برنامه های جذاب و غنی ساخته شود.
وی تأکید کرد: هر اندازه جامعه به سمت شادی پیش رود از استرس و خشونت و میل به سمت مصرف مواد مخدر نیز کم می شود.
رضایی اضافه کرد: جامعه شاد جامعه ای با باورهای قوی و ایمانی است چرا که شادی، انسان را به خدا نزدیکتر می کند و غم زدگی سبب زدودن ایمان می شود.
وی عدم توانایی برقراری ارتباط درست والدین با فرزندان را نیز در گرایش به مواد مخدر، مورد تأکید قرار داد و افزود: لازم است که خانواده ها الگوی فرزند پروری را بیاموزند و نحوه درست برخورد با فرزندان خود را آموزش ببینند چرا که جایی که والدین توان برقراری ارتباط با فرزندان خود را ندارند، مصرف مواد مخدر نیز بیشتر است.
وی با بیان اینکه متأسفانه در تربیت فرزندان انضباط را از آنان می خواهیم نه رشد را، تصریح کرد: امر و نهی، نصیحت و ترساندن آنان همیشه پیش گام است که می بایست این شیوه تغییر یابد.
وی در خاتمه بابیان اینکه نسل امروز همه چیز را در اوج خود می خواهد و کمتر نصیحت پذیر است، نقش رسانه ها را دراین رابطه مورد توجه قرار داد و خواست تا برنامه های سازنده ای تولید کنند تا جوان اوج همه چیز را در برنامه هایی که از شبکه های غربی پخش می شود؛ نبیند.
پایان پیام/
نظر شما