نخستین جلسه هم اندیشی متخصصان علوم انسانی با موضوع «فلسفه برای کودک»

نخستین حلقه کندوکاو گروه پژوهشی فکرپروری در کودکان، با حضور جمعی از اساتید و متخصصان حوزه های علوم تربیتی، روانشناسی اجتماعی و فلسفه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سعید ناجی، قائم مقام گروه پژوهشی فلسفه برای کودکان و نوجوانان (فبک) در نخستین حلقه کندوکاو گروه پژوهشی فکرپروری در کودکان با اشاره به مطرح شدن فلسفه برای کودکان از 15 سال قبل، گفت: هدف از اجرای این طرح تبدیل کودک به فیلسوف کوچک نیست بلکه منظور از فلسفه مهارت آموزی کودک برای زندگی است.


وی با بیان این مطلب که «متیو لیپمن» پایه گذار عملی این تفکر است، تصریح کرد: لیپمن معتقد است "این طرح مهم از نظریات جان دیویی است و من در واقع نظریات او را عملی کردم و از طریق داستان ها با اجرای این روش ها بجای تقویت حافظه کودک، قدرت داوری او را تقویت می کنم".


قائم مقام پژوهش فکرپروری در کودکان (فلسفه برای کودکان و نوجوانان) پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اظهار کرد: به دنبال مباحثه های نافرجام برای حل مشکلات با بزرگسالان و حتی دانشجویان فلسفه، لیپمن دریافت که آن ها فاقد قدرت استدلال و تمیز داوری هستند اما برای تقویت تفکر آن ها دیر است و به این نتیجه رسید که این کار باید از کودکی آغاز شود.


ناجی اجرای طرح فلسفه برای کودکان (فبک) را باعث بهبود و رشد تفکر انتقادی کودکان دانست و گفت: با اجرایی شدن این طرح، تفکرات کودک خلاق، منسجم و ریزبینانه می شود، کودک شرکت کننده در این طرح مهارت تفکر را فرا گرفته و قادر است در صورت لزوم تغییر نگرش دهد، بدین ترتیب علاوه بر تقویت مهارت های ارتباطی، توانایی کودک در ارتباط با دبگران افزایش می یابد.


وی با بیان این که فلسفه وقتی به بازی زبانی درآید برای کودکان و بزرگسالان جاذبه می آورد، خاطرنشان کرد: کودکان کنجاو هستند و علاقه دارند که خود مسائل خویش را حل کنند، آن ها به تدریج یاد می گیرند که در برخی از امور تردید به خرج دهند.


ناجی در این حلقه کندوکاو با اشاره به اینکه در این زمینه کودک می تواند خشم خود را کنترل کند، ابراز کرد: مهارتهای شناختی، ارزیابی استدلالات و روابط علمی، کشف و آزمون تعمیم ها و فرمول بندی سوالات، روشن سازی ایده ها و ساخت استدلالات، پیدا کردن شباهت ها و تضادها، یافتن مثال ها و مثال های نقیض، گوش کردن به دیگران و تفکر باز و روشن داشتن از جمله مهارتهایی است که کودک کسب می کند.


وی در این جلسه هم اندیشی به برخی از فعالیت های گروه فبک اشاره کرد و گفت: انجام طرح های پژوهشی، تالیف کتب داستان و راهنمای آن ها، ترجمه داستان ها و راهنمای آن ها، بومی سازی داستان های ترجمه شده، برگزاری کارگاه برای دانش آموزان، برگزاری کارگاه برای مربیان و برگزاری نشست های تخصصی به صورت ماهانه از فعالیت های گروه فبک است.


گفتنی است، در این جلسه، اساتید و متخصصان نظرات و پیشنهادات و سوالات خود را در این زمینه مطرح کردند.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 14563

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha