به گزارش خبرگزاری شبستان، با انتخاب شدن نامزد اخوان المسلمین به عنوان اولین رئیسجمهور پس از رژیم حسنی مبارک در مصر کشورهای مختلف در پیامهای تبریک خود از لزوم پایبندی مصر به تعهدات بینالمللی و رعایت حقوق زنان و اقلیتها سخن گفتند.
کمیسیون انتخابات ریاست جمهوری مصر بعد از ظهر روز یکشنبه (24 ژوئن/ 4 تیر) نتیجهی نهایی انتخابات ریاست جمهوری این کشور را اعلام کرد. محمد مرسی، نامزد اخوانالمسلمین، با کسب بیش از 13 میلیون (7/ 51 درصد) رأی بر رقیب خود، احمد شفیق، پیشی گرفت و رئیسجمهور مصر شد.
در حالیکه در قاهره و شهرهای دیگر و حتی در نوار غزه جشن و سرور برپا شد، دولتهای غربی نیز در بیانیههایی پیغام تبریک به مرسی و مردم مصر فرستادند. با اینهمه این تبریکها خالی از بیان نگرانیهای دولتها از آینده مصر نبود. وضعیت زنان و اقلیتهای مذهبی و وضعیت صلح بین مصر و رژیم صهیونیستی محور اصلی بیشتر این پیامهای تبریک بود.
فرانسه و بریتانیا٬ تاکید بر لزوم نظام سیاسی کثرتگرا
رئیسجمهور فرانسه٬ فرانسوآ اولاند٬ روز یکشنبه انتخاب محمد مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر را تبریک گفت و اعلام کرد آماده همکاری با وی است. در بیانیهای که دفتر رئیسجمهور فرانسه در این زمینه صادر کرد آمده است: «حائز اهمیت است که گذار آغاز شده در فوریه 2011 ادامه یابد تا یک نظام سیاسی کثرتگرای دموکراتیک برقرار شود و حاکمیت قانون متحقق گردد که در آن آزادیهای سیاسی تمامی شهروندان و اقلیتها تضمین شده است.»
افزون بر این در این بیانیه گفته شده است: «کشور ما آماده همکاری با رئیسجمهور جدید است.» به گفته اولاند فرانسه در اروپا و نهادهای بینالمللی از مصر حمایت خواهد کرد و به این کشور یاری خواهد رساند تا بر مشکلات پیشروی خود، بخصوص در بخش اقتصاد، فایق آید.
وزیر امور خارجه بریتانیا٬ ویلیام هیگ٬ نیز انتخاب مرسی را تبریک گفت. او از مرسی خواست تا تمرکز خود را بر وحدت، آشتی ملی و حقوق بشر بگذارد. در بیانیه هیگ آمده است: «به مردم مصر برای پایبندیشان به فرایندهای دموکراتیک و انتخاب رئیسجمهور جدید تبریک میگویم. امیدوارم دکتر مرسی در مسئولیت پرچالش پیش رو موفق باشد.» هیگ همچنین از طرح مرسی برای تشکیل دولت فراگیر استقبال کرد و نیز خواستار حفظ حقوق زنان و اقلیتها شد.
آمریکا خواستار پایبندی دولت جدید به ارزشهای جهانی
آمریکا نیز در بیانیهای انتخاب محمد مرسی٬ کاندیدای اخوان المسلمین در مصر را تبریک گفت و از مرسی و دولت وی خواست تا به عنوان "ستون صلح منطقه" عمل کنند. در بیانیهای که از سوی جی کارنی ٬ سخنگوی کاخ سفید٬ صادر شده از دولت جدید مصر خواسته شده تا به تحقق کثرتگرایی در کشور یاری رساند: «ما معتقدیم حائز اهمیت است که رئیسجمهور منتخب٬ مرسی٬ در این برهه تاریخی برای ارتقای وحدت ملی از طریق مشارکت همه احزاب و گروهها در چگونگی شکلگیری دولت جدید قدم بردارد.»
کاخ سفید از مرسی خواست که نقش دیرپای مصر را به عنوان قدرت منطقه حفظ کند: «ما معتقدیم برای مصر حیاتیست که به ایفای نقش خود به عنوان ستون صلح٬ ثبات و امنیت منطقه ادامه دهد.» این اظهار نظر به صورت ضمنی به خواست ادامه رابطه دوستانه مصر با رژیم صهیونیستی اشاره دارد که تا پیش از فروپاشی رژیم مبارک برقرار بود. مصر و اردن دو کشور عربیای هستند که تا کنون روابط خوبی با رژیم صهیونیستی داشتهاند. معاهده صلح مصر و رژیم صهیونیستی در سال 1979 امضا شد. آمریکا که برای سالها کمک مالی به مصر میکرد پیش از این درباره اقدامات اخوانالمسلمین درباره حقوق زنان و اقلیتهای غیرمسلمان اعلام نگرانی کرده بود.
آمریکا در بیانیهای که برای تبریک انتخاب مرسی صادر کرد آورد: «ما به اهمیت حمایت دولت جدید مصر از ارزشهای جهانی و احترام به حقوق همه شهروندان مصر از جمله زنان و اقلیتهای مذهبی نظیر مسیحیان قبطی اعتقاد داریم. »
به گزارش دویچه وله، در این بیانیه همچنین آمده است:«میلیونها مصری در انتخابات شرکت کردهاند و بنابراین مرسی، رئیسجمهور منتخب٬ و دولت جدید مصر هم دارای مشروعیت و هم دارای مسئولیت است تا نماینده شهروندان شجاع و گوناگون خود باشد.»
در این بیانیه همچنین به مصریها برای این مرحله مهم در گذارشان به دموکراسی تبریک گفته شده است.
تبریک حماس و محمود عباس
حماس نیز روز یکشنبه از انتخاب نماینده اخوانالمسلمین در مصر استقبال کرد و گفت که پیروزی متحد ایدئولوژیکشان در مصر به جنبش فلسطین یاری خواهد رساند. پیروزی اخوانالمسلمین در انتخابات روز گذشته به جشن و خوشحالی در نوار غزه انجامید. حماس با دولت مبارک که از محاصره غزه توسط اسرائیل حمایت میکرد رابطه خوبی نداشت.
اسماعیل هنیه٬ رهبر سیاسی گروه حماس٬ به رویترز گفت: «ما از مصر انتظار داریم که نقشی تاریخی در ارتباط با جنبش فلسطین بازی کند و به ملت فلسطین کمک کند تا به آزادی رسند و به خانه خود بازگردند و محاصره غزه کاملاْ برچیده شود.» به گزارش رویترز شادی مردم در غزه یادآور شادی آنها پس از شنیدن خبر پیروزی حماس در انتخابات 2006 فلسطین بود. بسیاری شیرینی به دیگران میدادند یا پرچم مصر را تکان میدادند. مردم از بلندگوهای مجلس غریو شادی سر دادند که باعث شلیک تیر از سوی نیروهای مسلح شد و در آن میان یک نفر کشته و سه نفر زخمی شدند.
البته محمود عباس٬ رئیسجمهور تشکیلات خودگردان فلسطین که مذاکرات صلح با رژیم صهیونیستی را دنبال میکند نیز انتخاب مرسی در مصر را به گرمی تبریک گفت و او را «انتخاب مردم بزرگ مصر» نامید. صائب عریقات٬ یکی از دستیاران ارشد عباس٬ گفت: «رأی مبتنی بر دموکراسی مردم به مرسی به این معنی است که آرمان فلسطین اولویت اول همه مصریهاست.» با اینهمه عریقات گفت که فلسطینیها باید تفرقه پنج ساله و در برخی اوقات خونین مابین حماس و جناح فتح را التیام بخشند. وی افزود: «جدا از اینکه چه کسی رئیسجمهور مصر است٬ آشتی ملی فلسطین مسئله فلسطین است و اگر ما خود به خودمان کمک نکنیم هیچ کسی به ما کمک نخواهد کرد.»
پایان پیام/
نظر شما