انقلاب در کشاورزی لرستان با کشت زعفران

طبیعت لرستان رویشگاه طبیعی کشت زعفران است که با کشت زراعی این محصول بزرگ تحولی در کشاورزی لرستان ایجاد خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، لطافت، صفا و زیبایی گل و گیاه زعفران اثری ژرف و گسترده در اندیشه و فرهنگ و هنر و ادب ایرانی داشته است.


طبیعت استان لرستان امروز یکی از رویشگاه های زعفران وحشی در سراسر کشور است و پتانسیل آب و خاک مناسب استان لرستان با حمایت های خاص مسئوولان می تواند نقطه قوتی در رفع مشکلات این استان باشد.


با توجه به شرایط مساعد کشت شامل زعفران بارندگی مناسب در طول دوره رشد از مهرماه تا اردیبهشت، عدم بارندگی در تابستان به جهت جلوگیری از پوسیده شدن پیازها، وجود دمای مناسب رشد در طی فصل رشد، به نظر می رسد در صورت کشت انبوه این محصول در لرستان تحولی بسیار بزرگ در کشاورزی این استان ایجاد شده وگام های موثری در رفع معضل بیکاری در لرستان برداشته شود.


زعفران تولیدی لرستان؛ ممتازترین نوع زعفران

کریم خادمی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: استان لرستان سرزمینی مناسب برای کشت زعفران است.


وی با اشاره به اینکه طبق منابع تاریخی طی 400 الی 500 سال قبل شهرستان بروجرد محل کشت زعفران بوده است، افزود: در حال حاضر سراسر مناطق استان لرستان برای کشت محصول زعفران مناسب است.


خادمی با اشاره به اینکه کشت زعفران از 15 سال پیش به صورت آزمایشی در استان لرستان انجام شده است، عنوان کرد: دربرداشت های اولیه و طی آزمایش های به عمل تاکنون ثابت شده است زعفران تولیدی لرستان ممتازترین نوع زعفران است.


وی خاطرنشان کرد: همچنین ثابت شده است، زعفران کشت شده در استان لرستان از لحاظ کیفیت نیز بسیار عالی است.


رکود استان لرستان در برداشت زعفران

این کارشنان بیان کرد: متوسط تولید کشوری به ازای هر هکتار پنج کیلو است که میزان متوسط استان لرستان 25 کیلو درهکتار است.

 

پرداخت تسهیلات به کشاورزان کشت زعفران ضروری است

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اذعان به اینکه هزینه کشت زعفران برای افراد بیکار بالاست، گفت: باید کشت زعفران به عنوان یک شغل قلمداد شده و تسهیلات بانکی در این حوزه پرداخت شود.

 

وی افزود: همچنین در راستای توسعه کشت زعفران و حمایت از کشاورزان این عرصه باید محصول زعفران نیز مثل سایر محصولات تحت پوشش بیمه قرار گیرند.

 

وجود 5مزرعه تحقیقی ترویجی در استان لرستان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به اینکه هم اکنون تعداد پنج مزرعه ترویجی _ تحقیقی در سطح استان لرستان ایجاد شده است، اظهار داشت: محصولات برداشت شده از این مزارع نشان داده است که کشت زعفران در سراسر استان لرستان موفقیت آمیز خواهد بود.

 

کشت زعفران نقش بسزایی درافزایش جمعیت زنبور عسل دارد

کشت زعفران در استان لرستان که طی سالیان اخیر به دنبال خشکسالی و عواملی همچون ریزدگردها با کاهش جمعیت زنبورداری مواجه شده است، می تواند تحولی دربخش زنبور داری این استان نیز ایجاد کند.
 

زعفران گیاهی است که برخلاف اکثر نباتات، که فصل گل دهی آنها در بهار است، در پاییز به گل می رود.
 

با توجه به اینکه استان لرستان از قدیم الایام یکی از مراکز پرورش زنبور عسل بود است، و درپاییز زنبور داران این استان با مشکل جدی در تأمین غذای زنبور ها خصوصاً در مناطق سرد سیر مواجه می شوند.


همچنین با توجه به اینکه گل دهی زعفران تابع حرارت محیط و اولین دور آبیاری است، می توان با تغییر زمان آبیاری، گل دهی زعفران را نیز تغییر داد و از این طریق می توان حداقل به مدت 40-30 روز مزارع پر از گل جهت استفاده زنبور های عسل فراهم نمود.

 

خرداد ماه بهترین زمان انتقال و کشت بنه زعفران

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به زمان مناسب برای کشت زعفران در این استان گفت: بهترین زمان انتقال و کشت بنه زعفران در خرداد ماه توصیه می ‌شود.
 

خادمی تصریح کرد: در این حالت تعداد گل در مترمربع به 40 تا 50 می ‌رسد اما در کشت اواخر تابستان تعداد گل در مترمربع به 20-10 گل کاهش می‌یابد.


وی همچنین با اشاره به عمق کاشت زعفران در استان لرستات گفت: عمق کاشت پیاز زعفران باید طوری باشد تا پیازها از سرمای زمستان و گرمای تابستان محفوظ باشند، یعنی حدود 15 تا 20 سانتیمتر خاک روی آنها باشد.


کشت زعفران به صورت دیم هم در لرستان امکان پذیر است

مهندس خادمی همچنین با اشاره به شرایط آبیاری زعفران عنوان کرد: بسته به وضعیت آب و هوایی منطقه از اواسط شهریور تا اواسط مهر ماه آبیاری زعفران شروع می شود.


وی عنوان کرد: نتایج تحقیقات در استان نشان داده است که کشت زعفران به صورت دیم هم امکان پذیر است.

 

خادمی همچنین با بیان اینکه گل زعفران معمولاً در اواسط پاییز برداشت می شود، بیان کرد: عملیات برداشت گل در یک مزرعه حدود 20 روز به طول می انجامد.


این کارشناس در ادامه با اشاره به ارزش غذایی علوفه زعفران در مقایسه با کاه گیاه گندم و جو، گفت: از مزارع گندم و جو در سطح استان لرستان نمونه های مختلفی جمع آوری شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتته وهمچنین از مزارع زیر کشت زعفران نمونه های تصادفی انتخاب و مشابه گندم و جو مورد تجزیه قرار گرفتند و در نهایت نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که متوسط میزان پروتیین خام علوفه زعفران 37/7 درصد و کاه گندم 68/2 و جو 25/3 درصد است.

 
حمایت جدی مسئولان از کشت زعفران در لرستان ضروری است

با توجه به اینکه هر هزار متر کشت زعفران برای یک خانواده ایجاد اشتغال خواهد کرد و معضل بیکاری استان لرستان ضروری است که عموم مسئولان، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و حتی مسئولان کشوری در حوزه کشاورزی توجه ویژه ای به توسعه کشت زعفران در استان لرستان داشته باشند.

 
ساختار گیاه زعفران


گفتنی است، زعفران با نام علمی ( .Crocus Sativa L ) از خانواده زنبقیان (Iridaceous) گیاهی علفی، چند ساله، بدون ساقه و پیازدار است.


پیاز زعفران از نوع توپر و تقریبا کروی شکل با قطر 3 تا 5 سانتی متر و پوششی قهوه ای رنگ است که در زیر خاک قرار می گیرد. هر پیاز 6تا 9 برگ باریک، نظیر برگ علفهای چمنی تولید می نماید. زعفران از جمله گیاهانی است که تولید بذر نمی کند و بنابراین ازدیاد آن از طریق پیاز (کُرم) صورت می گیرد. پس از کاشت اولیه مدت 7 – 10 سال متوالی محصول می دهد، مرحله کاشت منحصراً در سال اول انجام می گیرد و طی سال های بعد تنها عملیات مربوط به مراحل داشت و برداشت زعفران اجرا می شود.


پیاز زعفران را از موقع خزان بوته زعفران (اوایل خرداد) تا اواسط مهر می توان کشت نمود،اما بهتر هست در اواسط تابستان که هوا و زمین بسیار گرم و درصد رطوبت نسبی هوا فوق العاده کم است و ممکن است پیازها آسیب ببینند، کشت نشود.

 


پایان پیام/

 

کد خبر 145179

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha