به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در سرمقاله امروز خود به بررسی روند مذاکرات ایران و 1+5 در مسکو پرداخته و عنوان کرده است که باید اجازه داد تا مذاکرات همچنان ادامه یابد.
نویسنده این مقاله در ابتدا با اشاره به مذاکرات مسکو و ابراز تاسف از اینکه این مذاکرات نتیجه مشخصی نداشت، عنوان میکند که آمریکا و متحدانش علاقمندند تا مذاکرات همچنان ادامه یابد، به خصوص از آنجا که قرار است دور جدیدی از تحریمها علیه ایران آغاز شود.
* توقف غنیسازی 20درصد هدف کوتاه مدت غرب است
مذاکرات مسکو که سومین دور از این سری از مذاکرات بود، با شرکت ایران و آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، و آلمان برگزار شد. برای آنکه از شکست مذاکرات جلوگیری شود، آنها موافقت کردند تا نشستی در سطحی پایینتر میان متخصصان دو طرف در روز 3 جولای برگزار شود.
هدف آنها این بود که تمام برنامههایی را که میتواند به ایران قابلیت تولید بمب هستهای بدهد، متوقف کنند. شورای امنیت سازمان ملل 6 سال پیش از ایران خواسته بود تا تمام فعالیتهای غنیسازی خود را متوقف کند، اما قدرتهای بزرگ به درستی مذاکرات را با هدفی کوتاه مدتتر آغاز کردند: توقف خطرناکترین سطح غنیسازی.
نویسنده نیویورکتایمز با بیان تحلیل فوق از این حقیقت پرده برمیدارد که هدف اصلی و غایی آمریکا و متحدان غربیاش، توقف غنیسازی 20 درصد در مرحله اول و به عنوان هدف کوتاه مدت، و احتمالا در بلند مدت و پس از متوقف شدن غنیسازی 20درصد، افزایش فشار برای توقف کامل غنیسازی در ایران است، که این به عنوان هدف بلند مدت در نظر گرفته شده است.
البته نویسنده نیویورک تایمز در بند بعدی از مقاله خود به این نکته اشاره میکند که ایران از غرب خواسته تا به حق ایران در غنیسازی اورانیوم اذعان کند. قدرتهای بزرگ نیز میگویند ایران به شرط آنکه ثابت شود به دنبال تولید بمب هستهای نیست، این حق را خواهد داشت.
*هیچ راهحل سریع نظامی وجود ندارد
ما نمیدانیم که آیا ترکیبی از دیپلماسی و تحریم ایران را نسبت به کنار گذاشتن جاه طلبیهای خود متقاعد کند یا خیر. اما هیچ راه حل سریع نظامی وجود ندارد. به نظر میرسد حتی یک حمله هوایی طولانی مدت بتواند برنامه هستهای ایران را تنها چند سال به تاخیر بیندازد و در کنار آن حمایت بسیار زیادی برای ایران چه در داخل و چه در خارج از این کشور به ارمغان میآورد. همچنین اجماع جهانی کنونی برای تحریم و برخورد با ایران نیز از بین میرود.
*باید اجازه داد مذاکرات ادامه یابد
نویسنده این مقاله در پایان به انتقاداتی که نسبت به "باراک اوباما" رئیسجمهور آمریکا در رابطه با نحوه تعامل وی با برنامه هستهای ایران وجود دارد، صحبت کرده و مینویسد: منتقدین از ذکر این نکته غفلت میکنند، که برنامه هستهای ایران بیشترین رشد را در زمانی که "جورج بوش" رئیسجمهور بود، داشت، و در آن زمان بود که فرصت محدود کردن (برنامه هسته ایران) در سطحی بسیار پایینتر از دست رفت. هیچ رئیسجمهوری به اندازه اوباما در همگام کردن قدرتها در اعمال تحریم علیه ایران، موفق نبوده است. این اولین دور جدی مذاکرات هستهای در چند سال اخیر است، و هنوز زمان برای آنکه به آن اجازه دهیم ادامه یابد، وجود دارد.
این نوشته و امثال آن نشان میدهد که آمریکا هنوز به راهبرد به راهبرد فشار و برچیدن توان هستهای ایران امیدوار است و مذاکره، نقش تاکتیکی برای کسب امتیاز تدریجی دارد و ادبیات گام به گام و متقابل در استانبول 2 به عنوان فریب استفاده شده است.
پایان پیام/
نظر شما