ادبیات داستانی ما کپسولی شده است

فیروز زنوزی جلالی در نشست نقد و بررسی رمان فصل کبوتر عنوان کرد: ادبیات داستانی امروز ما مبدل به یک ادبیات کپسولی شده است و نویسنده با دو کلمه و یا دو جمله از سمتی به سمت دیگر تغییر مسیر می‌دهد.


به گزارش خبرنگارشبستان،نشست نقد رمان فصل کبوتر نوشته حسین فتاحی عصر روز چهارشنبه ( 31خرداد )در تالار اوستای حوزه هنری و با حضور جمعی از نویسندگان کارگاه قصه و رمان حوزه هنری برگزار شد.


درآغازاین نشست علی الله سلیمی گفت:شخصیت اصلی ترسیم شده در این رمان می‌توانست با انگیزه تراز وضع موجود مطرح شود می‌توانست بر خلاف وضع موجود آرمان و انگیزه جدی‌تری داشته باشد و راه مشخص‌تری را بپیماید. او در رمان دچار یک تحول آنی می‌شود و این کمی غیر عادی است.


وی خاطرنشان کرد:فتاحی در بستررمانش شرایطی را فراهم کرده است که داستان محکم روایت شود و نویسنده همه چیزی که برای تبدیل شدن به رمان مورد نیاز بوده در کارش فراهم آورده است اما شخصیت اصلی رمان او انسان منفعلی است و شتابزده دررمان معرفی شده است. شاید اگر او درونی تر از سوی نویسنده مطرح و معرفی شده بود می‌شد برای او وضعیت بهتری را در قصه دید.

 

سلیمی اضافه کرد: به اعتقاد من فضای حاکم بر رمان فصل کبوتر بیشتر مناسب نوجوانان است. در رمان بزرگسال بسیاری از اطلاعات و نوع ارائه شدن آنها به یکی از مطالبات مخاطب به شمار می‌رود و در نتیجه آنطور که فتاحی در این رمان به ارائه آن می‌پردازد آنها را اقناع نمی‌کند.

 

وی خاطر نشان کرد: آنچه نویسنده آنچه در ذهن خود برای ساخت این رمان ترسیم کرده بود را به خوبی ارائه کرده است اما به نظرم رمان او از حیث ترسیم نظام علت و معلولی بیشتر با ذهنیت مخاطب نوجوان نوشته شده است.


در ادامه فیروز زنوزی جلالی دیگر نویسنده و منتقد که اجرای این برنامه را نیز برعهده داشت،عنوان کرد: وقتی نویسنده وارد یک جغرافیای خاص برای روایت داستان می‌شود راحت ترین کار ممکن برای او این است که به سادگی آدم‌ها و موقعیت‌های رمانش را معرفی کند.


وی ادامه داد:درآثارمشهور دنیا اطلاعات به صورت قطره چکانی به مخاطب تزریق می‌شود و گاه باید چندین صفحه بخوانی تا بتوانی از یکی از صفات و ویژگی‌های فرد مورد نظر اطلاع کسب کنید،اما ادبیات داستانی امروز ما البته مبدل به یک ادبیات کپسولی شده است. و با دو کلمه و یا دو جمله از سمتی به سمت دیگر تغییر مسیرو حرکت می‌دهد.


وی تصریح کرد: از طرف دیگر نویسندگان حاضر در این ادبیات هر چه سن و سالشان بالاتر می‌رود کمتر تغییر را می‌پذیرند و تن به استحاله می‌دهند از نظر من فتاحی چنین نویسنده‌ای است اما به او می‌گویم که نباید مخاطبش را دست کم بگیرد بلکه باید باورپذیر به خلق اثر بپردازد.

 

زنوزی تصریح کرد: رمان فتاحی تعلیق خوبی دارد و واقعا برای مخاطب خود از ابتدا حس کنجکاوی زیبایی را بر می‌انگیزاند و این امتیاز بسیار خوبی برای یک رمان به شمار می‌رود. از طرف دیگر فتاحی در رمان خود موقعیت‌های جدید را خلق کرده است که با آن، چهارچوب‌های عادی زندگی را برای مخاطب به چالش می‌کشد. اینکه نویسنده‌ای بتواند به دور از کلیشه چنین سخنانی را بیان کند قابل تقدیر است و منی توان امیدوار بود که او به راحتی آن را ادامه دهد.

 

محمد علی قاسمی نیز در ادامه به ارایه نظرات خود پرداخت و گفت: فتاحی در این رمان نگاهی ساده‌تر از رمان «عشق سال‌های جنگ» را پیش روی مخاطب گذاشته است .


وی ادامه داد: این نگاه ساده گاه به خاطر این است که نویسنده می خواسته است به سهولت با مخاطب خود ارتباط بگیرد و این کار را نیز با کلمات و عبارات ساده انجام داده است.

 

وی اضافه کرد: خواننده امروز رمان با عقل و کشف وقایع پیرامون زندگی خود را رصد و درک می‌کند. امروز دیگر زبان ساده نویسی و روایت خطی در رمان به پایان رسیده است. از این منظر وظیفه نویسنده خلق شخصیت هاست و او حق ندارد همه ویژگی‌های آنها را در ابتدا بگوید ولی این اتفاق در کار آقای فتاحی رخ داده است.

 

وی تصریح کرد:نویسنده در فصل کبوتر به دنبال قهرمان سازی نیست بلکه به دنبال شخصیت سازی حرکت کرده است و سعی دارد به اقتضای مکان و زمان این کار را انجام دهد ولی در این راستا کمی شتابزده شخصیت اصلی رمان خود را معرفی می‌کند و این مساله باعث می‌شود که خواننده حس همذات پنداری با او نداشته باشد.

 

این منتقد ادامه داد:وی در نخستین بخش از رمان خود پیش زمینه ذهنی از رمان خود را ارائه می کند اما در کلیت اثر داستانی او نمی‌توانیم چنین چیزی را مشاهده کنیم. او درون مایه داستان خود را اعتراض به قانون کاپیتلاسیون قرار داده است اما دقیقا مشخص نیست که چه منظری به این مساله توجه داشته است.

 

قاسمی گفت:برخی از اسامی و به کار رفتن آنها در رمان را من نوعی سمبل سازی از سوی نویسنده می دانم اما با وجود این مساله نیز معتقدم که خواننده امروزما خواننده‌ای هوشیار و آگاه است و بر اساس تعقل رمان را رصد می‌کند.

 

وی خاطرنشان کرد: رمان امروز دیگر وسیله سرگرمی و یا بیان موضوعات ایدئولوژیک نیست و بر همین مبنا حوادث و شخصیت‌ها باید به صورت زنجیره وار معرفی شوند اما نویسنده فصل کبوتراین موضوع را تنها به صورت ارائه گزارشی ساده مد نظر داشته است که این مساله به کار او لطمه زده است.


نشست نقد رمان فصل کبوتر نوشته حسین فتاحی عصر روز چهارشنبه 31 خرداد در تالار اوستای حوزه هنری و با حضور جمعی از نویسندگان کارگاه قصه و رمان حوزه هنری برگزار شد.
پایان پیام/


 

کد خبر 144053

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha