قربان عباسی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با اشاره به اینکه دو نامزد ثبت جهانی از ایران در این جلسه مطرح خواهند شد، گفت: گنبد قابوس نیز در این جلسه به عنوان یک اثر ارزشمند تاریخی و به عنوان نامزد ثبت جهانی مطرح می شود.
وی با اشاره به اینکه بلندترین گنبد آجری دنیا در یونسکو ثبت نهایی می شود، افزود: جشن ثبت جهانی این اثر تاریخی ارزشمند پس از ثبت نهایی برگزار می شود.
عباسی، پشتوانه مهم صنعت گردشگری استان را حمایت همه جانبه استاندار و مسئولان ارشد استان خواند و تصریح کرد: توجه ملی به گردشگری استان در واقع برایند حمایت استان است و نمونه کامل این حمایت ثبت جهانی گنبد قابوس است.
وی با اشاره اینکه این اثر ارزشمند تاریخی، به عنوان افتخار بزرگ گردشگری کشور مطرح خواهد شد، ادامه داد: ثبت جهانی این اثر، زمینه های حضور گردشگران خارجی و داخلی را دراستان بیش از پیش فراهم خواهد نمود و شاهد رونق صنعت گردشگری در این استان خواهیم بود.
عباسی خاطرنشان کرد: رسانه های گروهی نیز در این مراسم، جشن و شادی عمومی را پوشش خواهند داد و به طور هم زمان نیز از سراسر دنیا می توان تصاویر جشن ثبت جهانی گنبد قابوس را از سایت گنبد قابوس شاهد بود.
وی افزود: با توجه به اهمیت چشمگیر گنبد قابوس به عنوان یکی از شاهکارهای کم نظیر فرهنگ و تمدن اسلامی- ایرانی، سازمان میراث فرهنگی و اداره میراث فرهنگی وقت در منطقه گرگان و دشت مصمم شد مقدمات ثبت جهانی این اثر مهم را فراهم آورد. در این راستا در سال 1379 پیشنهاد ثبت جهانی گنبد قابوس ارائه گردید و از همان سال اقدامات و فعالیت های لازم جهت تکمیل پرونده ثبتی آن آغاز شد. تا این که در سال 1389 پرونده مذکور تکمیل و به سازمان فرهنگی- آموزشی یونسکو تحویل گردید که خوشبختانه مورد پذیرش این نهاد بین المللی قرار گرفت.
عباسی خاطرنشان کرد: در شهریور سال 1390، بنای گنبدقابوس از سوی کارشناسان ایکوموس(شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی) بازدید میدانی و از فعالیت های صورت گرفته جهت ثبت بنا بازبینی های لازم صورت گرفت.
وی اذعان داشت: در همین رابطه جلسه عمومی سازمان یونسکو در تیر سال جاری برگزار خواهد شد که امیدواریم گنبد قابوس در فهرست آثار جهانی تصویب و ثبت شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان خاطرنشان کرد: در همین راستا چند معضل شهری توسط کارشناسان ایکوموس گوشزد گردید که به عنوان موانع ثبت بنا می بایستی رفع می شد نظیر تخریب بناهای واقع در حریم گنبد قابوس، تهیه پلان مدیریت شهری شامل نقشه های طرح تفصیلی شهر گنبد و جانمایی حریم و ضوابط گنبد قابوس در نقشه طرح تفصیلی شهر گنبد قابوس، کوتاه سازی و تعدیل دکل های مخابراتی در محدوده حریم منظری گنبد قابوس. که موارد فوق به خوبی و در موقع مقرر رفع شد.
عباسی همچنین یادآور شد: با همکاری و تعامل مسئولان ارشد استان و شهرستان از جمله استاندار و تعامل دستگاه های اجرایی به ویژه فرمانداری گنبدکاووس، شهرداری و شورای اسلامی شهر گنبدکاووس، اداره تربیت بدنی شهرستان گنبدکاووس، اداره توزیع برق شهرستان گنبدکاووس، اداره آموزش و پرورش شهرستان گنبدکاووس و غیره روند آماده سازی، اجرای ضوابط و تعدیل فضای ساخت و سازهای صورت گرفته در گذشته، و غیره فضای مطلوب برای ساماندهی شهری پیرامون گنبد قابوس فراهم شده است.
وی افزود: از محل اعتبارات ملی و استانی نیز مرکز پایش پایگاه گنبد قابوس و موزه فرش گنبد کاووس در جوار گنبد قابوس راه اندازی شد.
عباسی به چشم انداز آینده ثبت جهانی این اثر اشاره کرد و گفت: با ثبت جهانی این اثر مهم ایرانی، اعتبار مضاعفی در عرصه جهانی برای کشور، استان و شهرستان فراهم شده و زمینه برای جذب هرچه بیشتر توریستها و گردشگران داخلی و خارجی ایجاد می شود، همچنین در توسعه و ارتقای سطح فرهنگی استان و شهر گنبدکاووس تأثیرگذاری جدی خواهد داشت و در همین راستا زمینه معرفی گنبد قابوس به عنوان شاخص برج های آرامگاهی و یادمان در جهان فراهم می شود و یک بار دیگر زمینه معرفی هرچه بیشتر هنر و فرهنگ ایرانی در سطح جهان ایجاد می شود.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، گنبد قابوس بن وشمگیر بلندترین گنبد اجری دنیا و یکی از اثار ارزشمند معماری در دوره اسلامی است. این بنای تاریخی در سده چهارم هجری قمری که هم اکنون در مرکز شهر گنبدکاووس و بر فراز تپه ای بزرگ قرار دارد به دستور شمس المعالی قابوس بن وشمگیر از پادشاهان آل زیار در سال 397 هجری(1007- 1006 میلادی) ساخته شده است.
ارتفاع ساختمان برج قابوس 55 متر با احتساب بلندی تپه 15متری پای بست ان به 70 متر می رسد. این بنا با نقشه ستاره ای شکل و گنبد مخروطی به ارتفاع 18 متر است و بر روی بدن ان 10 ترک دارد و راس هر ترک نیز 60/1 متر و قاعده ان نیز 4/1 متر از هم فاصله دارد و محیط اصلی گنبد نیز 30 متر است.
این بنا به شماره 86 در سال 1310خورشیدی به ثبت آثار ملی رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما