خبرگزاری شبستان: خاندان آلسعود از سال 1932 میلادی بر عربستان حکومت می کند میکند. "ملک عبدالعزیز" اولین پادشاه عربستان، منشوری به نام "منشور عبدالعزیز " دارد که در آن میخوانیم: "تا زمانی که پسران من زندهاند، قدرت به نوههایم نخواهد رسید "، بر این اساس بر خلاف نظامهای سلطنتی دیگر که قدرت از پدر به فرزند میرسد، در خاندان سعودی قدرت به برادران پادشاه منتقل میشود و به همین دلیل در این کشور قبیلهای، شاهزادهها با پادشاهان سعودی اختلاف سنی زیادی ندارند و همین موضوع باعث شده بافت قدرت در عربستان سعودی پیچیده شود و مهمترین پیامد این پیچیدگی همواره سودای رسیدن شاهزادگان سعودی به قدرت را تشدید کرده است. البته به اعتقاد کارشناسان بین المللی این مسئله در آینده به صورت یک معضل جدی سلطنت خاندان آل سعود را به کام فروپاشی خواهد کشاند.
اما در پی مرگ شاهزاده نایف بن عبدالعزیز ولیعهد عربستان سعودی اخباری از کاخ پادشاهی این کشور در محافل خصوصی منتشر شده که حکایت از رقابت شاهزاده های آمریکایی و شاهزاده های سعودی در جنگ تصاحب قدرت دارد.
گفتنی است شاهزاده های سعودی برای تصاحب مسند جانشینی در تقابلی آشکار با یکدیگر قرار گرفتهاند و همین موضوع دربار سعودی را در وضعیت شکنندهای قرار داده است.
البته این در حالی است که پادشاه عربستان در سال 2006 در خصوص اختلافاتی که ممکن است بر سر ریاست بین شاهزادگان صورت بگیرد گروهی را متشکل از 35 امیر خاندان سعودی تشکیل داد و از آنها خواست برای آینده خاندان سلطنت و حکومت برنامه ارائه دهند. اما با تمام این تفاسیر حکومت ریاض چندی پیش بر سر جانشینی سلطان بن عبدالعزیز ولیعهد سابق عربستان با کودتای بندر بن سلطان مواجه شد و این بار نیز یقینا پس از مرگ نایف بن عبدالعزیز با جنگ قدرت میان شاهزاده ها روبرو خواهد بود و زمزمه چند تکه شدن عربستان یا بروز کودتا در آن احساس می شود.
جالب است که بدانید در خانواده پادشاهى سعودى حدود هفت هزار شاهزاده وجود دارد که این شاهزادهها به دو شاخه السودیرى و شاخه الفیصل تقسیم شده است که اختلافات در درون خاندان سعودی بر سر جانشینی پادشاه اختلافات را عمیقتر می سازد.
اما بهنظر میرسد با توجه به بافت قبیلهای رژیم آل سعود و سهمخواهی قبایل از ساختار قدرت در عربستان، بروز خلاء سیاسی ناشی از مرگ ولیعهد عربستان جنگ قدرت در عربستان و منطقه ایجاد خواهد کرد. قبایل الشمری، السدیری، بنیخالد، بنیتمیم، العنزه و العجمان به ترتیب بیشترین قدرت را در عرصههای امنیتی، سیاسی، مالی و نظامی عربستان در اختیار دارند. این در حالی است که طایفه السدیری در حال حاضر در بخشهای دینی، امنیتی و گارد سلطنتی، طایفه الشمری در ساختار سیاست خارجی و نفتی و دیگر طوایف در مسائل مالی و بورس بیشترین سهم را دارند. شایان ذکر است اغلب وهابیهای عربستان از طایفه السدیری هستند که اختلافات ایدئولوژیکی شدیدی با طایفه الشمری که به شیعیان نزدیک است دارند.
به همین منظور به نظر میرسد، با توجه به دخالت های مداوم آمریکا در عربستان سعودی، مقامات کاخ سفید مستقیماً در فرآیند تعیین جانشینی ولیعهد عربستان دخالت کنند.
همچنین با توجه به موقعیت نفتی ریاض و موقعیت تعیین کننده عربستان در پیشبرد سیاستهای واشنگتن در منطقه و به ویژه ظهور انقلاب های عربی منطقه بیشک جنگ قدرت در صحنه سیاسی حکومت پادشاهی سعودی، موجبات نگرانی مقامات کاخ سفید درباره تعیین جانشینی ملک عبدالله و بازیگران کلیدی در عرصه معادلات قدرت عربستان را افزایش میدهد.
اما آمریکا هم در چند ماه اخیر به وضوح در امور عربستان دخالت میکند و رایزنیهای گستردهای با فرزندان و نوادگان ملک عبدالعزیز داشته است. سفرهای متعدد ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده سابق نیروهای آمریکا در منطقه و رایان کروکر سفیر سابق ایالات متحده در عراق به ریاض و رایزنی آنان با خاندان سعودی، نگرانی آمریکا را از آینده سیاسی عربستان نشان میدهد.
بنابراین باید گفت، جنگ قدرت میان فرزندان عبدالعزیز بر سر تقسیم قدرت و ثروت، بیشک حکومت سلطنتی سعودی را در آستانه فروپاشی قرار خواهد داد.
اما بحران تقابل قدرت میان فرزندان عبدالعزیز بر سر تصاحب مسند پادشاهی و ولیعهدی ادامه خواهد یافت و این امر سبب خواهد شد تا پایههای سست و لرزان حکومت سعودی به فروپاشی و سقوط نزدیکتر شود.
در این ارتباط روزنامه القدسالعربی چندی پیش در تحلیل خود در این رابطه به نکته مهمی اشاره میکند و مینویسد: «برادران ناتنی پادشاه عربستان که سالهاست مترصد این وضعیت هستند، از این پس فعالتر شده و گفته میشود «امیر طلال بنعبدالعزیز»، که فعالترین چهره ناراضی خاندان سعودی است، خود را برای ورود به چالش جانشینی پادشاهی عربستان آماده میکند.»
پایان پیام/
نظر شما