به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، استان لرستان از نظر صنایع دستی دارای پیشینه تاریخی فراوانی است، اشیاع تاریخی کشف شده در غارهای این استان گواه سابقه تاریخی صنایع دستی مردمان لرزبان است.
نمونه آثار کشف شده از غارها و اماکن تاریخی لرستان گواه ذوق و هنر گذشتگان در صنایع دستی و نماد اوج فرهنگ و تمدن مردم لر زبان است.
هنرهای دستی سینه به سینه و نسل به نسل در سرزمین لرستان منتقل شده و امروز این استان پهنارور از معدود استان های کشوراست که از نظر صنایع دستی دارای توانمندی ویژه ای است.
با توجه به اینکه صنایع دستی استان لرستان ازلحاظ تکنیک و فن شناسی در در رتبه اول کشور قرار دارد، این سوال پیش می آید که برای حفظ و انتقال این صنعت ارزشمند مسئولان چه برنامه ای دارند؟
عباس گودرزی، سرپرست صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری استان لرستان به خبرنگار شبستان گفت: باید با بررسی راهکارهای مناسب صنایع دستی به صنایع دستی ملی تبدیل شوند.
وی با بیان اینکه راهکارهای تبدیل صنایع دستی به صنایع دستی ملی درحال بررسی است،افزود: با تحقق این برنامه گام های مهمی برای عرضه و معرفی صنایع دستی در سطح بین المللی برداشته خواهد شد.
گودرزی با بیان اینکه استان لرستان هم اکنون15 درصد صنایع دستی کشور را در اختیار دارد، خاطرنشان کرد: باید یک حلقه کارآمد بین بازارهای جهانی و بازار داخلی از لحاظ صنایع دستی برقرار شود.
صنایع دستی باید احیاء شوند
فرزانه عادلی کارشناس میراث فرهنگی لرستان با تاکید بر ضرورت برنامه ریزی مدون برای حفظ صنایع دستی اظهار داشت: درمرحله اول باید بتوانیم صنایع دستی لرستان را احیاء کینم.
وی انجام برنامه های پژوهشی و تحقیقاتی را لازمه اجرایی شدن طرح احیاء صنایع دستی خواندو بیان داشت: باید ضمن شناسایی رشته های مختلف در راستای حفظ و ارتقای صنایع دستی برنامه ریزی شود.
عادلی با بیان اینکه طی دو سال اخیر 14 طرح تحقیقاتی برای احیاء و حفظ صنایع لرستان در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان انجام شده است، عنوان کرد: طی این طرح مستند نگاری رشته های بومی انجام شده است.
وی تصریح کرد: همچنین در این راستا تعداد 10 طرح پیشنهاد شده که در صورت تخصیص اعتبار اجرایی خواهند شد.
عادلی افزود: این طرح ها با هدف شناسایی پتانسیل ها، رشته ها و حفظ صنایع دستی بومی استان اجرایی خواهند شد.
استانداردسازی صنایع دستی ضروری است
این کارشناس صنایع دستی اظهار داشت: یکی از مهم ترین مشکلات حوزه صنایع دستی در استان لرتان پایین بودن کیفیت برخی صنایع دستی است.
وی با بیان اینکه باید کیفیت صنایع دستی بالارود، اضافه کرد: باید با ارائه صنایع دستی با کیفیت بتوانیم گواهینامه بین المللی یونسکو را در این حوزه به دست آوریم.
خلاقیت و نوآوری در حوزه صنایع دستی ضروری است
این مقام مسئول با بیان اینکه خلاقیت و نورآوری در حوزه صنایع دستی ضروری است، گفت: با توجه به اینکه امروزه جامعه هدف به دنبال خلاقیت و نوآوری است اگر طرح های صنایع دستی همراه با خلاقیت باشد جایگاه مناسبی در جامعه خواهد یافت.
این کارشناس خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت و پتانسیل قوی جوانان، دانشجویان و فارغ التحصیلان صنایع دستی در جهت ارتقاء و نوآوری صنایع دستی بهره گرفته شود.
صنایع دستی لرستان در سه نوع متمایز عشایری، روستایی و شهری شکل گرفتهاند، که توسعه تولید این صنایع نیازمند حمایت ویژه مسئولان است.
سیاه چادر، چیت،قالی، گلیم، آثار تزئینی از نمونه آثار عشایر استان لرستان است که عموما توسط زنان هنرمند عشایر تولید شده و به مصرف آنان می رسد.
قالی بافی، گلیم، رنگرزی و جاجیمبافی نیز از نمونه آثار صنایع دستی در میان مردمان روستایی است.
همچنین خراطی، نمدبافی، قلم زنی، ورشوسازی، قالی بافی، گلیم بافی، گلدوزی موج یا (ماشته بافی ) و... نیز از نمونه صنایع دستی مردم شهرنشین استان لرستان است که در صورت ارتقای جایگاه صنایع دستی و حمایت از این صنعت علاوه بر نتایج فرهنگی این اثر در معرفی استان می تواند گامی در راستای رفع معضل بیکاری باشد.
پایان پیام/
نظر شما