به گزارش خبرگزاری شبستان، "افتاح شاپیر"، کارشناس موسسه مطالعات امنیت ملی (INSS) رژیم صهیونیستی در مصاحبه با شبکه "راشاتودی" تصریح کرد که اعتقادی به این ندارد که حمله نظامی رژیم اسرائیل قابلیت توقف برنامه هستهای ایران را داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که به چه دلیل حمله به ایران به نفع اسرائیل نیست، گفت: فکر نمیکنم که نیروی اسرائیل به اندازهای بزرگ و قوی باشد که بتواند در واقعیت پروژه هستهای ایران را تخریب کند. ممکن است که آسیبهایی را به آن وارد کند اما نمیتواند آنرا تخریب کند و این حمله هیچ دستاوردی ندارد.
افتاح شاپیر در خصوص احتمال همکاری "پنهانی "آمریکا با اسرائیل در حمله احتمالی تل آویو به ایران گفت: اولا در این خصوص مسئله "پنهانی" و "بی سر و صدا" مفهومی ندارد، ثانیاً، گرچه ارتش آمریکا تمایلی ندارد که به جنگ دیگری در خاورمیانه وارد شود اما "باراک اوباما" رئیسجمهور آمریکا هنوز گزینه حمله آمریکا به ایران را کنار نگذاشته است، البته بعید است که آمریکا در سال انتخابات (ریاست جمهوری نوامبر 2012 آمریکا)، اقدام به چنین کاری (حمله به ایران) کند.
وی ادامه داد: حمله اسرائیل، احتمالاً آمریکا را به طور نابهنگام وارد جنگ می کند. این اقدام اسرائیل، آمریکا را وارد یک جنگ میکند زیرا ضدحمله ایران نه تنها علیه اسرائیل بلکه علیه آمریکا خواهد بود بنابراین آمریکا به این جنگ کشیده میشود. فکر میکنم که اقدام نظامی اسرائیل بدون رضایت آمریکا، برای یک مدت طولانی آسیب بزرگی به روابط راهبردی اسرائیل با آمریکا وارد میکند.
*رویکرد عمومی در اسرائیل این است که تحریمها علیه ایران کافی نیست
شاپیر تصریح کرد: رویکرد عمومی در اسرائیل این است که تحریمها علیه ایران کافی نیست و به اندازهای نیست که ایران را متقاعد به توقف برنامه هستهای کند.
وی در توصیف توانایی ایران برای آغاز ضدحمله گفت: ایران با چند موشک شهاب خود، قابلیت آغاز یک حمله مستقیم موشکی به اسرائیل را دارد. اینکه این حملات تا چه اندازه موثر و کارآمد و دقیق باشد را نمیدانم. البته فکر نمیکنم که این حمله بدتر از حمله 1991 باشد که ما تحت حمله موشکی عراق قرار گرفتیم. صدماتی به ما وارد شد اما در واقع کسی کشته نشد اما هیچ تضمینی وجود ندارد که مجددا نیز همینطور شود. ما هماکنون موشکهای ضدبالستیکی داریم که در آن زمان نداشتیم که تاحدودی میتواند مانع بخشی از این حمله موشکی شود. بزرگترین خسارت، به اقتصاد اسرائیل وارد میشود زیرا با چنین حمله احتمالی همه چیز راکد خواهد شد.
*عربستان سعودی بارها به سازمان ملل میگوید که همین حالا به ایران حمله کند
این کارشناس موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل در خصوص حمایت اعراب از حمله اسرائیل به ایران گفت: بسیاری از کشورهای عربی در مقابل ایران بسیار احتیاط می کنند. برای مثال، عربستان سعودی بارها به سازمان ملل میگوید که همین حالا به ایران حمله کند. آنها واقعا هراس دارند، از طرف دیگر کمک به اسرائیل هنوز به طور آشکار در دستور کار آنها قرار ندارد. اسرائیل باید از محدوده هوایی کشورهای عربی پرواز کند همانطور که قبلا نیز بارها اینکار را انجام داده است. ما میتوانیم به جای عربستان سعودی از امارات متحده عربی کمک و حق فرود دریافت کنیم. فاصله امارات متحده عربی تا شمال ایران به اندازه فاصله اسرائیل تا این کشور دور است بنابراین حق فرود در موارد حمله به اهداف جنوب ایران، بسیار کمک کننده و مفید است.
وی ادامه داد: یک کمک مخفیانه دیگر گرچه با مشکل مواجه است، میتواند از جانب آذربایجان به اسرائیل باشد که در بخش شمال مرز ایران قرار دارد. آذربایجان هماکنون روابط خوبی با اسرائیل دارد. مشکل اینجا است که برای رسیدن به آذربایجان باید از محدوده هوایی ترکیه عبور کرد و با روابط متشنج کنونی اسرائیل و ترکیه بعید میدانم که ترکیه به اسرائیل کمکی ارائه دهد.
*سوریه مسیر اصلی ایران به لبنان و تمامی منطقهای که به اسرائیل نفوذ دارد است
شاپیر در خصوص ارتباط میان دولت سوریه و ایران گفت: بدون شک ارتباطی میان این دو کشور وجود دارد زیرا دولت سوریه برای بیش از دو دهه نزدیکترین همپیمانان ایران بوده است. سوریه مسیر اصلی ایران به لبنان و تمامی منطقهای که به اسرائیل نفوذ دارد. اگر رژیم اسد سقوط کند، ایران یکی از همپیمانان بسیار قدرتمند خود را از دست میدهد زیرا هر دولتی که جایگزین اسد شود، یک دولت دموکراتیک غرب محور است که در قبال ایران موضع خصمانه دارد یا اینکه به اندازهای که اسد با ایران همکاری دارد با این کشور همکاری نخواهد داشت.
این کارشناس اسرائیلی در پایان در خصوص احتمال مداخله همزمان غرب در سوریه و ایران گفت: این احتمال بعید است. فکر نمیکنم که اتحادیه اروپا یا ناتو قصد مداخله در سوریه را داشته باشد و فکر نمیکنم که اتحادیه اروپا یا ناتو در حمله به ایران مشارکت کنند. آمریکا میتواند اروپا را به حمله به اهدافی در ایران سوق دهد اما این امر محتمل نیست.
پایان پیام/
نظر شما