به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری نمایشگاه فروش آثار هنری تجسمی کشور پیش از ظهر امروز سهشنبه 23 خرداد با حضور علیرضا حسینی، رییس شورای سیاستگذاری اکسپو 91، جواد صادقی دبیر و احمد وکیلی عضو هیئت انتخاب این اکسپو در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این نشست، علیرضا حسینی، مدیر فرهنگی بنیاد رودکی و رییس شورای سیاستگذاری اکسپوی 91 گفت: اکسپوی 91 روزهای 28 خرداد تا 14 تیر در مجموعه بنیاد رودکی میزبان خریداران آثار هنری هنرمندان کشور است.
وی سپس با اشاره به قانون بودجه یکدهم درصد دستگاهها برای خرید آثار هنری خاطر نشان کرد: قانون بودجه یکدهم درصد میتواند به این اکسپو کمک کند، این قانون قبل از سال 90 با لفظ "میتوانند" همراه بود که بر اساس آن مدیران دستگاهها ملزم به خرید آثار هنری شدهاند، اما امسال به واسطه پیگیری نمایندگان مجلس لفظ میتوانند به" باید" تبدیل شده است.
وی سپس افزودد: نکته قابل توجه در سال 91 برای این بودجه این است که از نمایندگان مجلس سئوال شد تعدادی از نمایندگان موافق بودند که این لایحه رأی بیاورد و تعدادی موافق نبودند و قرار شد در مجلس جدید این اتفاق به صورت الحاقیه در قانون بیاید که به صورت مستمر باشد.
به گفته حسینی دستگاههای دولتی به واسطه اینکه در سال 91 میتوانند آثار هنری را بخرند احساس میکنم که خیلی وارد این قضیه نشدند، شاید تصور کنند که این الزام قانونی صددرصدی نیست.
رییس شورای سیاستگذاری اکسپوی 91 از رسانه ملی و رسانههای جمعی خواست تا با محور قرار دادن بودجه یکدهم درصد خرید آثار هنری در رسانههای خود دستگاههای دولتی را نسبت به این قانون حساس کنند تا به خرید آثار هنری تا پایان تیر ماه روی بیاورند.
حسینی با تأکید بر استمرار قانون یکدهم درصد خرید آثار هنری از سوی دستگاههای دولتی گفت: اگر این حرکت ادامهدار باشد زمینه فروش آثار هنری توسط بخش دولتی و خصوصی فراهم میشود و از طرفی نمایندگان مجلس را برای پیگیری بیشتر بودجه خرید آثار هنری فعالتر میکند و همین زمینهای میشود که بستر دایمی برای خرید آثار هنری فراهم شود.
وی درباره الزام خرید دستگاهها از قانون یکدهم درصد بودجه نیز گفت: معاونت اداری و مالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاشهایی را برای این موضوع انجام داد و برای پیگیری قانون ان به دستگاهها این الزام را یاد آور شد و بر این اساس دستگاهها موظف هستند تا 31 تیر این قانون را عملیاتی کنند و برای همین ما ارتباطات خوبی را با بعضی از مدیران مالی وزارتخانهها برقرار کردیم و زمینههایی را ایجاد کردیم که از امروز تا روز برگزاری فضا به سمتی برود که دستگاهها وارد میدان شوند.
رییس شورای سیاستگذاری اکسپوی 91 همچنین درباره تحمیل سلیقه اکسپو به خریداران با وجود هیئت انتخاب خاطرنشان کرد: برای برگزاری هر اکسپویی باید یک مکانیزمی برای خرید آثار هنری تعریف شود. در بحث قیمتگذاری باید تعاریف دقیقی صورت بگیرد.
به گفته حسینی، رایزنی با دستگاههای دولتی صورت گرفته است و نتیجه این کار در مدت زمان برگزاری اکسپو اتفاق میافتد.
وی بر رایزنی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصویب قانون بودجه یکدهم درصد برای سال 91 تصویب تاکید کرد.
حسینی افزود: دستگاههایی که در حوزه هنر و فرهنگ مسئولیتی ندارند نمیتوانند پروژههای عمرانیشان را رها کنند و آثار هنری بخرند، با اینکه قانون استفاده از آثار حجمی در پروژههای ساختمانی وجود دارد، می توان گفت با یک سال الزام این قانون خرید عملی نمیشود، دستگاهها علاوه بر اکسپو میتوانند آثار را از نگارخانهها خریداری کنند، قطعا دولت و معاونت هنری باید به این امر وارد شوند.
رییس شورای سیاستگذاری اکسپوی 91 با بیان اینکه فراخوان این فروش برای کلیه نگارخانهها ارسال شده است، گفت: دبیرخانه این اکسپو از دو ماه پیش با تلاش شبانهروزی از گالریها دعوت کرده که در این اکسپو حضور داشته باشند.
حسینی با اشاره به اینکه بازار هدف اکسپوی 91 تنها فروش آثار هنری است، گفت: در این بازار باید همه اقشار جامعه دیده شوند و در این راه باید فرهنگسازی صورت بگیرد و همه مخاطبان باید در برنامههای تبلیغاتی لحاظ شوند. باید فرآیندی طی شود که اقشار عادی هم بتوانند از فروش آثار هنری را خریداری کنند.
وی همچنین با بیان اینکه اکسپویی که دولت برگزار میکند باید جامعیت داشته باشد، گفت: اگر قرار است آثار هنری به اکسپو بیاید این اکسپو تمام و کمال نیست، باید جامعیت داشته باشند، برای همین ما با استانها ارتباط برقرار کردیم و در آغاز سیاست این بود که نگارخانهها محور باشند و هنرمندان از طریق نگارخانهها به این اکسپو بیایند. از آنجا که بعضی از استانها نگارخانه ندارند اگر این کار ادامهدار شود باید تعریف شود که هر استانی یک نگارخانهای داشته باشد.
دبیر علمی اکسپوی 91 بر ضرورت تشکیل بازارچه دایم هنری تأکید کرد و خواستار شد: اگر بازارچه دایمی هنر تشکیل شود دستگاههای دولتی، سفارتخانه، علاقهمندان آثار هنری میتوانند از طریق این بازارچه نیازهای خود را رفع کنند.
وی در مورد مجازات دستگاههای دولتی در صورت نخریدن آثار هنری بر اساس قانون یکدهم درصد تا پایان تیر خاطرنشان کرد: مجازاتی که دولت برای این دستگاهها تعیین کرده است، زیاد است اما نمیدانم چرا دستگاهها تاکنون این کار را نکردهاند اما تا 14 تیر فرصت دارند که از اکسپو و یا گالریها خریداری کنند، اگر تا 31 تیر این خرید را انجام ندهند با دیوان محاسبات طرف خواهند بود، زیرا دیوان محاسبات قوانین مخصوص به خودش را دارد و برای کسانی که قوانین مالی را اجرا نکنند بر اساس قوانین خود احکامی را برای آنها صادر میکنند.
حسینی همچنین بودجه یکدهم درصد خرید آثار هنری بر اساس بودجه عمرانی را 17 میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: سازمان برنامهریزی ریاستجمهوری این بودجه را ابتدا 20 میلیارد ذکر کرده بود که آنچه اعلام کرد 17 میلیارد شد و بر این اساس هر دستگاهی اجازه دارد رأسا اقدام به خرید کند حتی استانداریها نیز میتوانند در استان خود بر اساس بودجه آثار هنری را خریداری کنند.
رییس شورای سیاستگذاری اکسپوی 91 از تشویق دستگاههای دولتی و خریداران از اکسپوی 91 تا مهلت تعیینشده خبر داد و گفت: دستگاههایی که بیشترین خرید آثار هنری را داشته باشند تجلیل و معرفی خواهند شد.
حضور 571 اثر هنری در اکسپوی 91
در ادامه این نشست، جواد صادقی، دبیر اجرایی اکسپوی 91 گفت: دبیرخانه اکسپوی 91 به واسطه فرمان مرکز هنرهای تجسمی از هنرمندان دعوت کرد که آثارشان را در قالب تصویر به دبیرخانه ارایه کنند و برای همین ما از مدیران فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهای کشور دعوت کردیم که اگر نگارخانههایی در استان دارند به نام استان آثارشان را به این اکسپو ارسال کنند تا پس از بررسی آثارشان در اکسپو به نمایش درآید.
دبیر اجرایی اکسپوی 91 تصریح کرد: تاکنون 60 نگارخانه از 10 استان آثارشان را به این اکسپو فرستادهاند و در مجموع 571 اثر از سوی 316 هنرمند در این اکسپو حضور دارند و در روز نخست از هر هنرمند یک اثر برای فروش به دیوار میرود.
دبیر اجرایی اکسپوی 91 درباره نگارخانههای فعال در تهران یادآور شد: ما اعتقاد داریم اگر نگارخانههای حرفهای حداقل زیاد نداشته باشیم، کم نداریم. در تهران 20 نگارخانه حرفهای داریم که در طول فعالیت خود به صورت حرفهای فعالیت میکنند.
وی همچنین یادآور شد: 99 درصد قیمتهایی که نگارخانهها به ما اعلام کردهاند، تصویب شده، دبیرخانه جایی که ضرورت نداشته در قیمتها دخالت نکرده، تنها هدفش این بوده که تعادل را در قیمتها ایجاد کند.
گالری های معروف حق دارند در اکسپو شرکت نکنند
در ادامه نشست، احمد وکیلی، عضو هیئت انتخاب آثار اکسپوی 91 گفت: اکسپو جایی نیست که تمام آثار را انتخاب کنیم، گالریدارها خودشان موظف هستند ممیزی انتخاب آثار را داشته باشند و از آنجا که ما وارث انتخاب هستیم، گالریدارها به دلیل برخی کمکاریها آثاری را ارایه میدهند که شایسته حضور در این اکسپو نیستند و ما ناچاریم که آثاری را انتخاب کنیم.
به گفته وکیلی آثاری که در این اکسپو حضور دارند باید حدی از توانایی و خلاقیت در آنها باشد که کپی و تکراری نباشند و از طرفی هنرمند ادراک درستی از هنر معاصر داشته باشد و همچنین آثار باید متوع باشند که با دیدگاههای مختلف برای انتخاب همخو ان باشد.
وکیلی درباره ترکیب هیئت انتخاب آثار در اکسپوی 90 گفت: یک استاد دانشگاه، یک گالریدار معتبر و افرادی که ادراک درستی از هنر های تجسمی دارند،اعضای هیئت انتخاب این اکسپو را تشکیل می دهند.
عضو هیئت انتخاب اکسپوی 91 همچنین درباره شروط اعضای اکسپو از گالری دارها برای آثار اظهار داشت: یکی از شروط این بود که هیئت انتخاب از گالریدارها خواستند که آثاری را که می آورند از انباری نباشد و متعلق به هنرمندان باشد و شرط دیگر آنها این بود که بعد از تسویهحساب و گرفتن تابلو پول خرید آثار داده شود.
وکیلی درباره عدم حضور گالریهایی چون اعتماد، گلستان و شیرین در اکسپوی 91 گفت: من صددرصد به این گالریها حق میدهم که در این اکسپو شرکت نکنند، چرا که دو اکسپوی قبلی که ما برگزار کردیم اکسپوهای موفقی نبودند و آثار صدمه دیدند، چرا که اکسپو یک بازار مکاره است و اصلا ممیزی ندارد. من وارث یک جریان اشتباهم.
پایان پیام/
نظر شما