به گزارش خبرگزاری شبستان، این دوفصل نامه به مدیرمسئولی "سید محمد غروی"(آقا میرمحمدعلی)، و سردبیری "دکتر محمد کاویانی" با شمارگان 1500نسخه به زینت چاپ آراسته شده است.
در این شماره مقالات و مطالب متعددی به قلم صاحب نظران و کارشناسانی چون"دکتر پرویز عسگری"، "سحر صفارزاده"، "مریم قاسمی مفرد"، "دکتر نیلوفر میکائیلی"، "مهدی کلهرنیا گلکار"، "سعید ب"، "دکتر مسعود جان بزرگی"، "دکتر حسین فاکر"،"امین جان بزرگی"، "مرتضی کرمی"، "راضیه فتاحی"، "دکتر حمید طاهر نشانط دوست"، "مهدی ربیعی"، "احسان شریفی"، "دکتر محمد سلطان حسینی"، "دکتر زهره موسوی"، "دکتر احمد عابدی"، "اعظم صیاد طلایی"، "دکتر احمد علی پور" و "ابراهیم نیک صفت" درج شده است.
"رابطه جو عاطفی خانواده و جهت گیری مذهبی" با "گرایش اعتیاد"، "نقش مذهب در کاهش وسواس"، "ارزیابی "تحول روانی-معنوی در درمانگری مراجعان مذهبی"، "مقایسه جهت گیری مذهبی دانشجویان جدیدالورود با دانشجویان در حال فارغ التحصیل"، "بررسی رابطه بین شادکامی و گرایش های معنوی در دانشجویان دانشگاه اصفهان"، "بررسی رابطه اخلاق ورزشی با اعتقادات به عنوان یکی از مولفه های هوش معنوی" و "روان شناسی کمال در قرآن"، عناوین مقالات مندرج در این شماره هستند.
گفتنی است هدف از انتشار این دوفصل نامه، انتشار تحقیقات انجام شده در زمینه مطالعات اسلام و روان شناسی، اطلاع رسانی علمی، فراهم آوردن زمینه برای تبادل نظر و تضارب آرای متفکران و محققان این رشته، فراهم آوردن زمینه برای تولید علم و اندیشه و نظریه پردازی در این زمینه و آماده کردن زمینه مناسب برای رشد ارتقای هرچه بیشتر دانش روان شناسی اسلامی است.
چکیده برخی مقالات این شماره به شرح ذیل است:
مقاله رابطه «جوّ عاطفی خانواده و جهتگیری مذهبی»
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه «جوّ عاطفی خانواده و جهتگیری مذهبی» با «گرایش به اعتیاد» در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز میباشد. نمونه شامل 200 نفر (100 دختر و 100 پسر) بود که به روش تصادفی طبقهای انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از سه پرسشنامه: «جوّ عاطفی خانواده»، «جهتگیری مذهبی» آلپورت و «گرایش به اعتیاد» زرگر، استفاده شد. تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در سطح معناداری 0001/0>p نشان داد که؛ بین جوّ عاطفی خانواده و جهتگیری مذهبی با گرایش به اعتیاد دانشجویان رابطه معنیدار وجود دارد. همچنین یافتهها نشان دادند که بین جوّ عاطفی خانواده، جهتگیری مذهبی و گرایش به اعتیاد دانشجویان رابطة چندگانه وجود دارد. در عین حال تحلیل رگرسیون نشان داد که جوّ عاطفی خانواده نسبت به جهتگیری مذهبی، پیشبینیکنندة بهتری برای متغیر ملاک گرایش به اعتیاد میباشند.
مقاله: نقش مذهب در کاهش وسواس
این پژوهش به بررسی نقش مذهب بر کاهش علائم اختلال وسواس میپردازد. برای انجام پژوهش حاضر طرح آزمایشی، پیشآزمون ‐ پسآزمون با گروه کنترل مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور سی نفر از بیماران مبتلا به اختلال وسواس در شهر مشهد به صورت تصادفی در دسترس انتخاب و در دو گروه، آزمایش (پانزده نفر) و کنترل (پانزده نفر) جایگزین شدند. آزمودنیها به وسیله پرسشنامه ییلبراون در پیشآزمون و پسآزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد دوازده جلسه درمان اسلامی برای گروه آزمایش انجام گرفت. جلسات درمانی یکبار در هفته و هر جلسه به مدت یک ساعت و درمجموع دوازده جلسه برگزار شد. تحلیل نتایج با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیّری (مانوا) نشان داد که درمان اسلامی در کاهش علائم اختلال وسواس مؤثر است.
مقاله: ارزیابی «تحول روانی ‐ معنوی» در درمانگری مراجعان مذهبی
هدف پژوهش این است که جایگاه«ارزیابی تحول روانی ‐ معنوی» در درمانگری مراجعان مذهبی را معلوم و ابزار سنجش آن را معرفی نماید و رابطه تحول روانی معنوی با سلامت روان را نیز بررسی کند.
به این منظور، معیارهای تشخیصی «تحول روانی ‐ معنوی»، تنظیم و برای سنجش آن، ابزاری عینی تدارک دیده شد. سپس برای مطالعه اولیه بر روی تعداد 324 نفر از دانشجویان مقطع لیسانس اجرا گردید. همزمان برای بررسی سلامت عمومی روانی از پرسشنامة "GHQ" و برای بررسی روایی ملاک از پرسشنامه جهتگیری مذهبی آلپورت استفاده شد.
نتایج نشان داد که پرسشنامه سنجش تحول روانی معنوی از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است. همچنین رابطه مثبت معناداری بین سلامت روانی و مراحل تحول روانی معنوی به دست آمد.
استفاده از این ابزار برای مراجعان مذهبی به ارزیابی نسبتاً دقیق از نشانههای مربوط به «تحول روانی ‐ معنوی» منتهی شده و به تشخیص آسیبدیدگی روانی ‐ معنوی عمقی فرد، کمک میکند.
مقاله: روانشناسی کمال در قرآن
هدف این پژوهش، مطالعهای نظری و تطبیقی درباره مفهوم روانشناختی کمال از دیدگاه روانشناسی و قرآن است. این مقاله از نوع مروری، با استفاده از روش کتابخانهای، به شیوه تحلیل محتوای متون دینی و در راستای تبیین و تکمیل موضوعهای مرتبط با روانشناسی کمال تدوین شده است. برای رسیدن به هدف، مفاهیم جانبی و فرعیتری، مثل انگیزه کمالگرایی، محتوای کمال، ساختار و فرایند کمالگرایی از دیدگاه قرآن نیز بحث شده است. بعضی از نتایج و دستاوردهای این پژوهش بیانگر آن است که قرآن یک الگوی کمال ارائه میدهد که از نظر انگیزه، محتوا، فرایند، ساختار و ویژگیها، متفاوت و جامعتر است از آنچه که در دیدگاههای روانشناسان آمده است.
پایان پیام/
نظر شما