انتشار بیش از 3200 اثر در حوزه های نسخه های خطی در دهۀ هشتاد

از ابتدای سال 1381 تا پایان سال 1390 بیش از 3279 عنوان کتاب و رساله در حوزۀ نسخه های خطی به چاپ رسیده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سید سعید میرمحمدصادق که تدوین این مجموعۀ کتابشناسی را بر عهده داشته است با توضیحاتی درباره این اثر بیان کرد: از ابتدای سال 1381 تا پایان سال 1390 بیش از 3272 عنوان کتاب و رساله در حوزة نسخه های خطی به چاپ رسیده است که از این تعداد 918 کتاب به زبان فارسی و 387 عنوان زبان عربی تصحیح شده و همچنین 1226 رساله به زبان فارسی در این ده سال تصحیح و به چاپ رسیده و 483 رساله به زبان عربی تصحیح شده است.


وی افزود:133 مجموعه رساله نیز به چاپ رسیده است که این مجموعه ها شامل رسالاتی هستند که در قالب مجموعه ارائه شده اند. همچنین 125 کتاب به صورت فاکسیمیله (نسخه برگردان) در این ده سال به چاپ رسیده است.


وی یادآور شد: که این تعداد اثر در حوزۀ متن پژوهی آمار بسیار خوبی است؛ چون از ابتدای شروع چاپ سنگی تا سال 1380 که اطلاعات کتابشناسی آن توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب و به کوشش محمود طیار مراغی گردآوری شده است، بالغ بر 7000 عنوان بوده و در ده سال گذشته 3272 به چاپ رسیده است.
 

به گفته میرمحمدصادق این کتاب ها تنها شامل چاپ تهران نمی شود و شهرستان ها را نیز در برمیگیرد و در این طرح سعی شده که کار ناشران اکثر شهرستان ها احصا شود. پس از تهران، قم و مشهد بیشترین تعداد چاپ را دارد و ما از شهرهای دیگر مانند یزد ، تبریز، ساری، اصفهان و زاهدان نمونه هایی را می بینیم که در چاپ متون مشارکت داشته اند.


این پژوهشگر با اشاره به ناشرانی که بیشترین فعالیت را در امر انتشار این متون بر عهده داشته اند، بیان کرد: پنج ناشر عمده در این زمینه فعالیت بیشتری داشته اند که در این میان می توان به کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهشی میراث مکتوب، بوستان کتاب قم و کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی و بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی به عنوان ناشرانی که این کتاب ها را به چاپ رسانده اند اشاره کرد.


به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشی میراث مکتوب،میرمحمدصادق با بیان اینکه در این طرح تمام آثاری که تصحیح و منتشر شده، بررسی شده اند، گفت: این آثار شامل کتابسازی ها نمی شود و برای مثال دیوان عطار و نظامی و غیره که ناشر بازاری به چاپ رسانده است جزو این کتابشناسی به حساب نیامده است. کتاب هایی جزو این آمار است که کار تصحیحی و متن پژوهی روی آن انجام شده است. همچنین برخی دواوین شعرای معروف که با مقدمۀ اساتید در قید حیات یا درگذشته به چاپ می رسد چون کاری بازاری به حساب می آمد در این کتابشناسی لحاظ نشده است.


وی درباره روش تحقیق این کار تصریح کرد: چون عناوین برخی کتاب ها و رسائل در بانک های اطلاعاتی به اشتباه وارد می شود و بعضاً برخی از آنها وارد نشده است روش تحقیق من افزون بر اخبار سایت های خبری ‌روش میدانی و نیز رجوع به مجلات بوده است. بخشی دیگر حضور در کتابخانه ها و بخشی دیگر در کتابفروشی ها به انجام رسیده است، مدت زمان این پژوهش یک سال و از اردیبهشت 1390 تا خرداد ماه 1391 بوده است و قرار است این پژوهش به همراه پژوهشی که از ابتدای چاپ سنگی تا سال 1380 را در برمیگیرد به صورت کتاب منتشر شود و پس از تهیه مقدمات لازم قرار است در پایگاه اطلاع رسانی مرکز پژوهشی میراث مکتوب نیز قرار بگیرد. حُسن این کتابشناسی در این است که از دوباره کاری ها جلوگیری می شود و نیز از هدر رفتن وقت و سرمایۀ مصححان و ناشران جلوگیری می کند.
 

پایان پیام/

کد خبر 141063

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha