تغییر الگو درحوزه فضای سبزلرستان ضروری است

به دنبال خشکسالی های اخیر و تغییر اقلیم لرستان به سمت گرم و خشک تغییر الگوی فضای سبز در این استان ضروری است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، با افزایش درجه حرارات سالانه در استان لرستان می توان به جرات گفت که در این استان تغییر اقلیم صورت رخ داده است.


در سالیان اخیر با وجود خشکسالی های متعدد و بالارفتن دمای هوا وکاهش میزان بارندگی ها این استان از لحاظ اقلیمی به طرف یک اقلیم گرم و خشک سوق داده می شود.


همچنین براساس مطالعات انجام گرفته با تحلیل روند بارندگی در شهر خرم آباد درصد کاهش بارندگی در این شهر برابر 8/1 درصد بوده است.


با توجه به اینکه امسال نیز نسبت به سال گذشته استان سر سبز لرستان خشکسالی بیشتری داشته است، این سوال پیش می آید که برای حفظ شادابی و سرسبزی استان لرستان به عنوان بام طبیعت ایران چه می توان کرد و آیا در زمینه فضای سبز و کشاورزی نیاز به تغییر الگوست؟


سید رحمان سهرابی، کارشناس ارشد تحقیقات وپژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: براساس مطالعات صورت گرفته تا سال 2016 کاهش بارندگی تا 2/8 درصد خواهد شد.


کاهش 36درصدی میزان بارندگی در لرستان


سهرابی بیان کرد: میزان بارندگی استان لرستان در یک میانگین 20 ساله 36درصد کاهش خواهد یافت.


باید گونه های سازگار با اقلیم جدید جایگزین گونه های سابق شود


این کارشناس کشاورزی لرستان با بیان اینکه شرایط زیست انسان در شهرها و روستا نیازمند فضای سبز است، عنوان کرد: باید شرایط مطلوب اکولوژی(زیستی) گونه ها بررسی شود.


وی افزود: در حوزه شهرها باید شرایط زیست مناسب گونه های سازگار با درجه حرارات، رطوبت، آب و خاک را بررسی و نسبت به استفاده از گونه های جدید اقدام کنیم.


سهرابی با بیان اینکه در اقلیم جدید استان لرستان با بحران آب مواجه است، خاطرنشان کرد: به دنبال کاهش میزان بارندگی در این استان میزان آب دهی چشمه ها و سراب ها و ذخایر زیر زمینی کاهش یافته است.


وی با تاکید بر ضرورت مدیریت آب در استان لرستان، اظهار کرد: باید در هر زمینه و همچنین در حوزه فضای سبز و کشاورزی تغییر الگو داده شود.


شهرابی اضافه کرد:در شرایط اقلیمی جدید باید گونه های معرفی شوند که نیاز آبی کمتری داشته و با میزان درجه حرارات هوا سازگار تر باشند.


خزان چندباره درختان چنار در خرم آباد 
شرایط زیستی چنار در خرم آباد به پایان رسیده است

 سید رحمان سهرابی با اشاره به اینکه عمده درختان فضای سبز خرم آباد درخت چنار است، گفت: هم اکنون درختان چنار به دلیل کمبود آب و بالارفتن درجه حرارت با مشکل مواجه اند.


وی با بیان اینکه چنارهای خرم آباد در سال دو الی سه بار خزان دارند، عنوان کرد: چنارهای خرم آباد در بیشتر فصول سال شاداب نیستند.


این کارشناس اذعان داشت: درخت چنار با توجه به مطالعات صورت گرفته گونه ای آبدوست است که علاوه بر نیاز آبی بالا نیاز به درجه حرارتی متعدل به طرف سرد دارد.


وی با تاکید بر اینکه شرایط زیستی چنار در خرم آباد به پایان رسیده است، اظهار کرد: طبق مطالعات انجام گرفته در مرکز تحقیقات استان، درختان اکالیپتوس، اقاقیا، زیتون، لیلکی، شب خسب و گل ابراشیم می تواند با اقلیم جدید خرم آباد سازگار باشد.


سهرابی با بیان اینکه مرکز تحقیقات کشاورزی استان چگونگی کاشت و داشت گونه های جدید را بررسی کرده است، بیان داست: در بحت درختچه ها نیز باداماک به عنوان گونه ای بومی، در سوزنی برگ ها نیز سروناز، کاج سیاه قابل معرفی هستند.


اقاقیا مناسب ترین گونه برای جایگزینی چنار

وی با بیان اینکه درخت اقاقیا جایگزن مناسب تری برای درخت چنار است، افزود: اقاقیا نیاز آبی بسیار کم، زیبایی خاص، خوشبویی و خوشرنگی خوبی دارند و رشدی بالاتر از درخت چنار دارد و در بحث زنبورداری نیز بسیار موثر است.


سهرابی با تاکید بر ضرورت توجه خاص مسئولان استان به رشد و شرایط زیستی درختان فضای سبز، خاطرنشان کرد: مدیران فضای سبز خرم آباد باید با مطالعه دقیق به کارگیری اقاقیا را درستور کار خود قرار دهند.

 

بادامک نیز جایگزینی برای درخت چنار در فضای سبز

این کارشناس با بیان اینکه بادامک از درختان بومی استان لرستان، افزود: این گونه از لحاظ زیستی مناسب مناطق گرم است و تکثیر موفق آن توسط بذر بسیار بالاست.


وی با اشاره به برگزاری تحقیقات پنج ساله برای بررسی شرایط زیستی گونه های همانند، باداماک، داغداغان،ارژن، بلوط و پسته وحشی، خاطرنشان کرد: طی این تحقیقات ثابت شد که تکثیر بادامک با بذر نسبت به بقیه این گونه ها برتر و موفق تر است.
 

سهرابی با بیان اینکه بادامک علاوه بر سزسبزی و زیبایی بسیار مصرف دارویی و صنایع دستی نیز دارد، خاطرنشان کرد: این گونه نیز می تواند با توجه به نیاز آبی کم جایگزین خوبی برای درخت چنار باشد.


درختچه ارغوان می تواند درخرم آباد و لرستان رشد کند

این کارشناس تحقیقات و کشاورزی لرستان با بیان اینکه درختچه ارغوان سازگار با شرایط اقلیمی لرستان است، عنوان کرد: این درختچه در برخی پارک های لرستان کار شده که باید استفاده از این گونه در فضای سبز لرستان توسعه یابد.


شهرها به عنوان کانون های تمرکز، فعالیت و زندگی انسان ها برای اینکه بتوانند پایداری خود را تضمین کنند چاره ای جز پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستم های طبیعی ندارند. در این میان فضای سبز به عنوان جزء ضروری و لاینفک پیکره شهرها در متابولیسم آنها نقش اساسی دارند که کمبود آنها می تواند اختلالات جدی در حیات شهرها به وجود آورد.


مهم ترین اثرات فضای سبز در شهرها، کارکردهای زیست محیطی آنهاست که شهرها را به عنوان محیط زیست جامعه انسانی معنی دار کرده و با مقابله با اثرات سوء گسترش صنعت و کاربری نادرست تکنولوژی از یک سو و بالا بودن سطح زیبایی از سوی دیگر، باعث افزایش کیفیت زیستی شهرها می شوند.


همچنین مهم ترین اثرات فضای سبز در شهرها تعدیل دما، افزایش رطوبت نسبی، تلطیف هوا وجذب گرد و غبار است.


حال با توجه به نقش مردم با عنوان یکی از مهم ترین ارکان حفظ فضای سبز در شهرها انتظار می رود مردم همگام با مسئولان امر در بحث حراست از فضای سبز نقش خود را به خوبی ایفا کنند.

 

 


پایان پیام/
 

کد خبر 140823

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha