به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دور دور سواری عموما به برخی جوان های ثروتمند و توانگر اطلاق می شود که سوار بر اتومبیل های لوکس شده و شب های تعطیل در خیابان ها و گذرگاه های مشهور تهران مثل الهیه و یا سعادت آباد یک نوع سواری به ظاهر بی هدف را با صدای بلند موسیقی و پنجره های باز برگزار می کنند.
خیابانگردی در هر موقعیتی نوعی تخلیه هیجانات محسوب میشود. افراد با انجام خیابانگردی به دنبال کسب توجه از اجتماع و ابراز وجود (خودی نشان دادن) در میان افراد جامعه هستند یا میتوان گفت خیابانگردی یک نوع هیجانطلبی است، افرادی که بتوانند هیجانطلبی خود را به تعویق بیاندازند دیگر دست به رفتارهای غیرهنجار نمیزنند.
پلیس از چند سال قبل با پدیده دور دور سواری که جدا از حاشیه های اخلاقی و قانونی اش موجب افزایش بی دلیل ترافیک می شد برخورد کرده است اما جوانان ثروتمند سوار بر مرکب های گران قیمتشان با تغییر مداوم میعادگاه هایشان به تحرک خود ادامه می دادند.
در شهرهای بزرگ به ویژه در تهران، در تمام طول روز به ویژه بعداز ظهرها، پرسه زنی به وفور به چشم میخورد. برخی فرهنگ طبیعت گرایی دارند و بیشتر به کوه و دشت می روند؛ عده ای هم خیابان گردی بیخودی دارند.
در این خصوص با عبدالله امیدی، روان شناس و عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفتگویی انجام دادیم که آنچه در پی می خوانید چکیده ای از آن است: قواید اجتماعی رفتاری است که با هنجارهای عمومی جامعه مطابقت و همخوانی چندانی ندارد. در واقع یک نوع اختلال در رفتار شهروندی و اجتماعی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه شکلگیری رفتارهای غیر اجتماعی و ناهنجار ،دارای دو عامل روانشناختی و جامعهشناختی است، تصریح کرد: اگر افراد بخواهند رفتار نرمال و متناسب با هنجارهای اجتماعی جامعه خود داشته باشند بایستی در زندگی خود به ارزشهایی پایبند باشند که آن ارزشها با هنجارهای جامعه مطابقت و همخوانی داشته باشند.
امیدی ادامه داد: افرادی که دارای اهداف روشن و واضحی در زندگی نیستید و ارزشهایی ندارند که بخواهند با تبعیت از آنها به زندگی خود معنا ببخشند. این گروه از افراد دچار یک بحران معنا در زندگی میشوند که ممکن است رفتارهایی از خود بروز دهند که از لحاظ اجتماعی نرمال محسوب نمیشود. در واقع میتوان گفت ریشه در نوعی معنایابی یا هدفیابی در زندگیشان دارد اما به شکل مختلف و تحریفشده، مثلا کودکی که در مدرسه نتوانسته خود را به شکل مثبت نشان دهد سعی میکند برای نشان دادن خود و جلب توجه دیگران با رفتارهای نابهنجار به شکل منفی خود را نشان دهد.
این روان شناس در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا برخی از افراد مشهور و محبوب (فوتبالیستها و هنرمندان) نیز به پدیده خیابانگردی میپردازند، خاطرنشان کرد: مشخص نیست شاید آنها از نظر خود به محبوبیت و مشهوریت نرسیده باشند که دست به چنین رفتارهایی میزنند.
وی ادامه داد: تنظیم هیجانات یکی از رفتارهایی است که هر فردی در جامعه (استاد دانشگاه ،فوتبالیست و افراد عادی جامعه) باید بتوانند آن را تنظیم کنند. اگر افراد در هر سن، شرایط و موقعیتی نتوانند هیجانات خود را تنظیم کنند در نیمه راه میمانند.
ارتباط مستقیم خیابانگردی با تخلیه هیجانات
امیدی با بیان اینکه خیابانگردی در هر موقعیتی نوعی تخلیه هیجانات محسوب میشود، افزود: افراد با انجام خیابانگردی به دنبال کسب توجه از اجتماع و ابراز وجود (خودی نشان دادن) در میان افراد جامعه هستند یا میتوان گفت خیابانگردی یک نوع هیجانطلبی است. افرادی که بتوانند هیجانطلبی خود را به تعویق بیاندازند دیگر دست به رفتارهای غیرهنجار نمیزنند.
این روان شناس در ادامه یادآور شد: حالا ممکن است یک فرد یا حتی فوتبالیست توان تنظیم هیجانات خود را نداشته باشد و در جو قرار گیرد که آن جو باعث تحریک هیجان آنها شود. در چنین شرایطی اگر نتواند آن هیجان را تحریک کند در تله هیجانخواهی قرار می گیرد.
وی عدم امکانات تفریحی و اوقات فراغت را از دیگر عوامل پدیده خیابانگردی در جامعه خواند و افزود: وقتی مسئولان جوامع فرصتها و امکانات تفریحی سالم را در اختیار جوانان قرار نمیدهند تا آنها بتوانند نیازهای روانی از جمله هیجانطلبی خود را ارضا کنند افراد مجبور به ارضای نیازهای خود در جامعه میشوند.
امیدی ادامه میدهد: خیابان گردی در کشور ما از دل زندگی مدرن شهری و به سبب همین کمبود اماکن تفریحی بیرون آمده است. این پدیده از حدود یک دهه پیش رفته رفته جای خود را به عنوان یک تفریح در میان جوانان بازکرد، تفریحی که جدا از هدر رفتن وقت و انرژی مثبتی که میتواند صرف تولید شود، زمینه بسیاری از آسیبهای اجتماعی را هموار میکند.
وی در ادامه افزود: به عنوان مثال وقتی جامعهای فرصت ازدواج به طور صحیح را از جوانان میگیرد و امکانات لازم را برای آن مهیا نمیکند آنها برای ارضای غرایز جنسی خود به بطن جامعه پناه برده و از طریق رفتارهای ناهنجار اجتماعی اقدام به ارضای خود میکنند، بنابراین باید گفت که عامل پدیده خیابانگردی و رفتارهای ناهنجار از یک سو مربوط به جامعه و از سوی دیگر به نیازهای افراد ارتباط دارد.
امیدی تصریح کرد: بنابراین اگر بین افراد و نیازهای روانشناختی فرد و فرصتهای اجتماعی آن تعادل برقرار نشود، افراد برای ارضای نیازهای خود به دنبال مسیرهای غیرهنجار و غیرقانونی میرود.
این روان شناس خاطرنشان کرد: این ناهنجاریهای اجتماعی و خیابانگردیهای موجود در جامعه بخشی از آسیبهای اجتماعی محسوب میشوند که در درون خود افراد باید ارتباط و همبستگی داشته باشند.
وی تصریح کرد: فقدان برنامهریزی صحیح برای مدیریت اوقات فراغت و کمبود مراکز و اماکن تفریحی یا پیشبینی نشدن برنامههایی که ظرفیت جذب این قشر از جامعه را داشته باشد، تبعاتی دارد که مسیرغنی سازی اوقات فراغت و ارتقای کیفیت این زمان ارزشمند را تغییر میدهد.
ضرورت مدیریت اوقات فراغت و بازیابی الگوهای فرهنگی
مجید ابهری ،آسیب شناس و استاد دانشگاه نیز در مورد خیابانگردی و پرسه زنی در خیابان به شبستان گفت:برای تفکیک اوقات فراغت از پدیده نوین خیابان گردی و پرسه زدن در خیابانها به نظر میرسد ضروری است ابتدا جوانان درک درستی از نیازهای اجتماعی خود داشته باشند و به بیان این خواستهها درچارچوب فرهنگ اجتماع بپردازند و سپس متولیان رسیدگی به امور جوانان با برنامهریزی دقیق، صحیح و مبتنی بر نیازهای واقعی جوانان، مدیریت اوقات فراغت آنان را برعهده بگیرند و به بازیابی الگوهای فرهنگی در این زمینه بپردازند تا نه وقتی هدر رود و نه پرسه زدن در خیابانها تفریح تلقی شود و نه شاخص توسعه یافتگی براساس چگونگی گذران اوقات فراغت زیر سوال رود.
این آسیب شناس، بیکاری را از عوامل گرایش جوانان به پدیده خیانگردی خواند و افزود: افرادی که از صبح تا شب در محیط کاری خسته شده اند؛ دیگر دوباره در جامعه، تنفس دی اکسیدکربن و هوای آلوده را ترجیح نداده و با عضویت در باشگاه و یا موسسه ای اوقات خود را پر میکنند.اگر کسی کار داشته باشد دیگر وقتی برای پرسه زدن و علاف گشتن ندارد.
برخورد شدید پلیس با دور دور سواری در سطح خیابانها
همچنین سرهنگ عین الله جهانی معاون فرهنگ و ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ در این خصوص به خبرنگار شبستان گفت: اگر برای پلیس راهنمایی و رانندگی به اثبات برسد که خودرویی برای ایجاد مزاحمت به دیگران به ویژه بانوان در سطح شهر تردد کرده است و یا به دوردورسواری در سطح خیابانها مشغول هستند ما این خودروها را در پارکینگ توقیف و برابر ماده 618 و 619 قانون مجازات اسلامی با تشکیل پرونده قضایی به دادسرای ارشاد معرفی میکنیم.
وی اظهار کرد: از نگاه پلیس راهنمایی و رانندگی تردد صرفا در معابر فقط در مواقع ضروری امکانپذیر است و توصیه ما به شهروندان این است که برای انجام برنامههای روزانه خود حتی الامکان از خودروهای عمومی استفاده کنند و اگر از خودروی شخصی استفاده میکنند چند برنامه برای مدیریت سفر خود داشته باشند تا موجب مزاحمت دیگران نشوند زیرا در غیر این صورت با برخورد پلیس مواجه می شوند.
سردار احمدرضا رادان ،جانشین فرمانده نیروی انتظامی نیز در حاشیه اجرای اولین مرحله از طرح برخورد با اراذل و اوباش در سال جاری گفته بود: برخی خیابان ها در تهران معروف شده است که برخی با ماشین های مختلف اقدام به اصطلاح دور دور می کنند که برای مردم از طریق به وجود آوردن ترافیک ایجاد مزاحمت می کنند و در طرح امنیت اجتماعی سال 92 با این افراد به صورت جدی برخورد خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما