صمیمیت رمز موفقیت کانون روستای صرم در جذب جوانان

کانون فرهنگی هنری ائمه بقیع (ع) از کانون های فعال در یکی از روستاهای استان قم است. این کانون در روستای صرم از روستاهای توابع بخش نوفل لوشاتو و از روستاهای دهستان کهک می باشد. بنا بر گفته مسئول کانون فرهنگی...

خبرگزاری شبستان//قم

 

اشاره:
کانون فرهنگی هنری ائمه بقیع (ع) از کانون های فعال در یکی از روستاهای استان قم است. این کانون در روستای صرم از روستاهای توابع بخش نوفل لوشاتو و از روستاهای دهستان کهک می باشد. بنا بر گفته مسئول کانون فرهنگی هنری ائمه بقیع (ع) که از ساکنان این روستاست در حال حاضر 90 خانوار در روستای صرم زندگی می کنند و نسبت جمعیت آن در مقایسه با رستاهای هجوار چشمگیرتر است.

 

جمعیت بیشتر و داشتن جوانان بیشتر باعث شده تا فعالیت های فرهنگی در این روستا پررنگ تر باشد. پایگاه بسیج نیز در روستای صرم و همچنین دو مسجد آن (مسجد جامع و مسجد چهارده معصوم (ع)) در خصوص برنامه های فرهنگی فعال هستند.

 

این روستا دارای مدرسه در سه مقطع تحصیلی است و دانش آموزان آن برای ورود به تحصیلات عالیه باید به دانشگاه های قم و یا بخش کهک بروند. این روستا امامزاده ای دارد به نام "امامزاده سلطان محمود" که از نوادگان امام زین العابدین (ع) می باشد و مردم ارتباط معنوی عمیقی با ایشان دارند...


روستای صرم دارای اقلیمی مشابه قم است و از بارش های کمی و آن هم در پاییز و زمستان برخوردار می شود. از محصولات آن می توان به انار، انجیر و توت اشاره کرد. 

 

حجت الاسلام محسن رنجبر، یکی از دو امام جماعت مسجد چهارده معصوم (ع)در خصوص فعالیت های کانون فعال در مسجدشان چنین می گوید:
وجود یک کانون فرهنگی و هنری در بستر مسجد می تواند، بسیار مفید باشد و این تاثیر بخصوص با برنامه هایی که توسط کانون های فرهنگی هنری مساجد برگزار می شود، چهره ای چند جابنه پیدا می کند.


توصیه ای هم برای کانون ها دارید؟ بله، به نظرم مسئولان کانون های فرهنگی هنری مساجد باید مراقب باشند تا خلاف وعده های خود عمل نکنند. متاسفانه در زمان هایی شاهدیم که وعده هایی داده می شود که به آن عمل نشده و همین باعث عدم جذب جوان و نوجوان به چنین مکان هایی است. البته در کانون ائمه بقیع (ع) وضعیت به گونه ای است که احساس می شود از تمام توان در جهت ارائه برنامه های بهتر و پربارتر استفاده می شود.


به نظر شما روحانی مسجد چه نقشی در ایجاد ارتباط بین نسل جوان و مساجد دارد؟ تجربه تبلیغی ام نشان داده که یک طلبه حتی علی رغم برخی برخوردهای سرد در ابتدای ورود به مسجد باید صبر پیشه کرده و به وظایف خود ادامه دهد چرا که این روحانی در آن مسجد وظیفه ای طولانی مدت برعهده دارد. روحانی باید سرشار از علم باشد و در کنار آن اگر از تواضع به دور باشد، شاهد کاهش روز افزون جمعیت جوانان در مسجد خواهیم بود.


حجت السلام رنجبر در پایان به وحدت بیشتر بین ارگان ها و نهادهای فعال و مرتبط با مساجد تاکید می کند و از آن به عنوان عاملی مهم در پیشرفت اهداف مورد نظر در مساجد یاد می کند.

 

ارتباط نسل جوان با مسجد باید قوی باشد تا برای همیشه پایدار بماند// تامین هزینه رفت و آمد اساتید به روستا برای کانون ها سنگین است
انسیه رضایی، مسئول کانون فرهنگی هنری ائمه بقیع (ع) است، خانمی سرشار از انرژی و دغدغه مند جوانان و نوجوانان روستایی...؛ در گفتگویی که باهم داشتیم با نشاط خاصی از فعالیت های بخش خواهران این کانون که تازه تاسیس نیز می باشد، برایمان می گوید:

بفرمائید، فعالیت های کانون شما به شکل رسمی از چه زمانی آغاز شد و در حال حاضر چند عضو دارید؟ هفت ماه از فعالیت های واحد خواهران کانون ائمه بقیع (ع) روستای صرم می گذرد و 250 نفر از بانوان روستای صرم در این کانون عضو هستند.


از برنامه های جاری کانونتان برای اعضا بگویید؟ کلاس های قرآنی در زمینه های تفسیر، حفظ، تجوید و روخوانی کل قرآن از جمله برنامه های جاری در این کانون می باشد. در کنار این موارد کلاس های مشاوره و آموزش خانواده برای والدین برگزار می شود و همچنین برنامه هایی نیز ویژه تابستان برای اعضا تدارک دیده شده که امیدواریم ثمرات خوبی در پی داشته باشد. کلاس های آموزشی درسی در گرایش های ریاضی، زبان انگلیسی و یا کلاس های هنری بافندگی، کاردستی و دیگر هنرهای پرطرفدار در بین دختران و بانوان روستایی را نیز داریم.

 

گفتن این مطلب خالی از لطف نیست که خانم های روستایی بیشتر علاقه مند به داشتن مدرک فنی و حرفه ای هستند و این علاقه مندی بیانگر لزوم حضور مربیان این سازمان در روستای صرم است ولی این حضور از سه سال قبل بسیار کمرنگ شده و میتوان گفت که دیگر اصلا حضوری در کار نیست. این علاقه به شرکت در دوره های برگزار شده از سوی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان به علت کار آفرین بودن این دوره هاست که باعث درآمد زایی است و متاسفانه از چشم مسئولان امر دور مانده است و به این روستا در این خصوص کم لطفی می شود.


آیا کاستی هایی در روستایتان مشاهده کردید که بتوان در کانون برای رفع آن برنامه ریزی کرد؟ بله، به نظر نیاز به برگزاری کلاس های آموزش احکام به خصوص برای نسل جوان از جمله این نیازهاست که در همین راستا دوره های آموزشی در حال برگزاری است و نتایج آن هم بسیار سریع به عرصه رسیده و شاهد پیشرفت خوبی در این خصوص هستیم.


آیا تامین استاد برای برگزاری این کلاس ها به راحتی صورت می گیرد؟ بله، مشکلات هست ولی باید با وجود همه این مسائل به بهترین شکل به رسالت خود عمل کنیم. البته این دوره های آموزشی با همکاری موسسه نورالثقلین در خصوص تامین استاد برگزار می شود.


نمونه ای از سختی ها را می فرمایید؟ مشکلات زیادی داریم از جمله آنها هماهنگی ها برای رفت و آمد اساتید در روستاست. مسئولان کانون های فعال در روستاها برای آوردن اساتید در هر رشته از شهر باید هزینه کنند. برای آمد و رفت یک استاد به روستا باید ماشین دربستی بگیریم که متعاقبا هزینه های بالایی را می طلبد. در نظر بگیرید، استادی که در هفته سه جلسه به روستا می آید به طور میانگین هزینه این رفت و آمدها در هر هفته نزدیک به چهل هزار تومان (کرایه ماشین دربست) می رسد و تامین این هزینه برای کانون نوپای ما سخت است.


آیا کانون شما کتابخانه دارد؟ بله با 150 نفر عضو به این معنا که همه اعضای بخش خواهران این کانون در کتابخانه عضو اند. در این کتابخانه کتاب هایی با موضوعات عقیدتی، شعر و یا قصه های کوتاه داریم و علت اینکه تاکید خاصی بر گردآوری کتاب های کمک درسی در این کتابخانه نداریم این است که کتابخانه ای در این روستا دایر است که دارای امکانات و همچنین دارای کتاب های کمک درسی ویژه دانش آموزان روستاست.


به نظر شما مهم ترین عامل در ارتباط موفق بین کانونی ها، هیئت امنا و امام جماعت مساجد چیست؟ به نظرم باید در ارتباط ها عزت و احترام طرف مقابل رعایت شود و همچنین هیچ مسئله مخفی بین این سه ضلع (هیئت امنای مسجد، امام جماعت و مسئول کانون) وجود نداشته باشد.


به نظر شما مساجد و در کنار آن کانون های فرهنگی هنری مساجد چگونه می توانند محل حضور نسل جوان باشند؟ یکی از مسائل احترام به جوان و نوجوان است به طور مثال در روستاها و از جمله روستایمان گاهی مشاهده می شود که خانم های مسن در صف های اول نماز می ایستند و خیلی به بچه ها بها نمی دهند. ما باید این فکر را در مساجد و در بین مردم جا بیندازیم که بچه ها حق رفت و آمد در مسجد را دارند و نمی توان با بهانه هایی همچون "بچه اند، شلوغ کاری می کنند" از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کرد. ما باید در مساجد با روی باز از نسل جوان و کودکان پذیرایی کنیم تا این ارتبط ها جان گرفته و ریسمان آن به قدری محکم باشد که در تند باد حوادث و حتی گذشت زمان از هم گسسته نشود.


به واسطه حضور در مسجد با کانون آشنا شدم
معصومه حقانی، خانمی متاهل ومشغول تحصیل در دانشگاه پیام نور قم است که از سوی کانون ائمه بقیع (ع) روستای صرم به عنوان نخبه به ما معرفی شده، وی در حال حاضر دانشجوی ترم دو این دانشگاه در رشته روانشناسی می باشد و به تازگی مقاله خود با عنوان "مساجد و جذب نوجوانان" را به پایان رسانده و همچنین در کنار کمک به برگزاری کلاس های ویژه حلقه های معرفت با برگزاری کلاس های کمک درسی ریاضی ویژه پایه تحصیلی راهنمایی به تقویت پایه های درسی دختران روستای خود کمک می کند. خانم حقانی به سوالات من در این بخش اینگونه جواب می دهد:


بفرمایید با توجه به تازه تاسیس بودن این کانون چگونه با فعالیت های آن آشنا شده و به عضویت درآمدید؟ من از پیش از شکل گیری این کانون با مسجد چهارده معصوم (ع) ارتباط داشتم و در برنامه های فرهنگی و مذهبی آن شرکت می کردم و در زمان شکل گیری این کانون نیز به جهت علاقه ام به چنین فعالیت هایی در کانون ائمه بقیع (ع) عضو شدم.


کانون های فرهنگی هنری مساجد چگونه می توانند در میان جوانان و نوجوانان ما تاثیر گذارتر باشند؟ مهم ترین تاثیری که حداقل خود من شخصا مشاهده کرده ام این است که انسان انرژی خود را در مکانی مثبت تخلیه می کند و در محیط کانون ها می توان با افراد مورد تایید معاشرت داشت. به نظرم این مسئله برای افرادی که مسائل تربیتی برایشان مهم است به ویژه والدین مسئله تاثیرگذاری باشد. مسئله دیگر کشف استعدادهای بچه ها در محیط دینی و فرهنگی کانون های فعال در مساجد است که به نظرم این اتفاق به خوبی در حال شکل گیری است و مسئله مهم دیگر در جذب نسل جوان به مسجد رفتار امام جماعت هاست که اگر بجا و با گشاده رویی همراه باشد، بسیار تاثیرگذار است.


پایان پیام/

 

کد خبر 140399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha