به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان تالاب بین المللی انزلی با وسعتی معادل 200 کیلومترمربع( طول 33 کیلومتر و عرض 18 کیلومتر) در حاشیه جنوب غربی دریای خزر، گنجینه طبیعت و زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری و گیاهان آبزی و دارای ویژگیهای طبیعی خاصی همچون داشتن نیلوفرآبی صورتی و سفید و لاله تالاب است.
این تالاب از جمله تالاب های ارزشمند جهانی است که جزو مناطق حفاظت شده در کنوانسیون رامسر است و دارای 40 گونه پرنده مهاجر و بومی است و حداقل 30 گونه گیاهی در آن رشد می کند.
مجاورت این تالاب با شهرهای بزرگ مانند انزلی، رشت و راه های ارتباطی فراوان آن را به یکی از قطب های گردشگری تبدیل کرده است که هرساله پذیرای گردشگران بسیاری در ایام تعطیلات است اما اینک بر اثر پسماندهای فاضلابی در حال مرگ تدریجی است.
عمق تالاب انزلی در 50 سال گذشته حدود 10 متر بود که اینک به حدود 2 متر رسیده و سطح کف تالاب بالا آمده است. زمانی کشتی های کوچک از آن عبور می کردند اما اکنون قایق ها نیز در برخی نقاط تالاب به گل می نشینند.
تمام شدن عمر گیاهان آبزی مثل لاله تالابی و نی و سقوط بقایای آنها به سمت کف تالاب ها و بار رسوبی که از طریق رودخانه ها وارد این تالاب می شود، همچنین تخریب جنگلها در حوزه تالاب انزلی موجب افزایش فرسایش خاک شده و بار رسوبی آن به تالاب می ریزد که همه از عوامل طبیعی بالا آمدن سطح کف تالاب انزلی است. ورود مستقیم و بدون تصفیه فاضلاب های شهرستان رشت و شهرهای اقماری آن از جمله بندرانزلی به داخل تالاب یکی دیگر از عوامل غیرطبیعی در بالا آمدن سطح کف تالاب است.
دو رودخانه گوهررود و زرجوب که باید شریانهای حیاتی تالاب به شمار آید، اینک به شاهراه مرگ تالاب بدل شده و مواد سمی و زبالههای خطرناک بیمارستانی به همراه پسابها و فاضلابهای شهر رشت را به درون این رود می ریزند.
برای نجات تالاب انزلی باید این مسئله به مسئله ای ملی تبدیل شود تا در سطح ملی به آن کمک شود. گرچه در دولت های نهم و دهم پی گیری ها و کارهای خوبی برای حفاظت از تالاب انجام شده اما پاسخگو نیست و فقط شکل دارویی مسکن را دارد.
آیتالله قربانی نماینده ولی فقیه در گیلان، در دیدار با کارکنان محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه در جاهای مختلف تالاب انزلی شاهد کم شدن عمق آن هستیم و این امر موجب نگرانی مردم گیلان شده است، گفت: از آنجائیکه این تالاب ارزش زیادی برای کشور و استان دارد، از هرگونه سهل انگاری در حفظ محیط زیست آن باید پرهیز شود.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر آب برخی از رودخانههای آلوده به تالاب انزلی میریزد و موجب کاهش عمق این تالاب میشود، لذا وقت آن رسیده است که همه را نسبت به این مسئله حساس و آگاه کنیم تا از ادامه این روند جلوگیری شود.
اختصاص 90 میلیارد تومان جهت احیا تالاب انزلی
مهندس امیر عبدوس، مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با بیان این مطلب که فاضلابهای خانگی، کشاورزی و صنعتی هر روز وارد رودخانههای گوهر رود و زرجوب رشت میشوند، اظهار داشت: فاضلابهای صنعتی خطرناکترین پسماندها هستند و در حال حاضر شهر صنعتی رشت بیشترین آلودگیها را به رودخانههای رشت میریزد که پس از آن وارد تالاب انزلی میشود.
عبدوس با اشاره به اینکه برای احیای تالاب انزلی 90 میلیارد تومان به مدت 5 سال اختصاص یافته است و سازمان جهادکشاورزی گیلان عملیات فیزیکی احیای تالاب را برعهده دارد، گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان بر عملکردها نظارت دارد و هرجا که مورد انتقاد است را اصلاح میکند.
پساب کارخانه های گیلان عامل تخریب تالاب انزلی
حجت الاسلام موسوی، امام جمعه انزلی با اشاره به اینکه تالاب انزلی زیستگاه مهم پرندگان و زایشگاه بزرگ آبزیان دریای خزر است، تعلل ها و بی توجهی ها را عامل بروز مشکلات برای این تالاب عنوان کرد.
وی تصریح کرد: هم اکنون پساب کارخانه های استان وارد تالاب انزلی شده و موجب تخریب این محیط زیبا و پربرکت می شود.
امام جمعه انزلی ادامه داد: مسئولان مرتبط با این امر باید در برنامه ریزی برای حفاظت از این نعمت بزرگ خداوند هماهنگ و کوشا باشند.
حجت الاسلام موسوی، هفته محیط زیست را بهانه ای برای بیان دردها و گزارش اقداماتی که در حفظ محیط زیست انجام گرفته دانست و یادآور شد: این امور را باید صادقانه با مردم در میان گذاشت و از آنان مشارکت خواست.
پایان پیام/
نظر شما