خبرگزاری شبستان: بدون تردید هر آغازی را انجامی است و هر شروعی را پایان.. دنیا نیز از این قاعده کلی و فراگیر بیرون نیست، از این رو زمانی بر این دنیا گذشته و زمانی خواهد گذشت که زمان پایان خواهد بود و این قسمت پایانی کتاب زمان را "آخر الزمان" نام نهادهاند. "آخر الزمان" اصطلاحی است که در فرهنگ اغلب ادیان بزرگ دنیا به چشم میخورد و به ویژه در ادیان ابراهیمی از برجستگی و اهمیت ویژهای برخوردار است.
این اصطلاح معمولاً به مدت زمان پایان دنیا و رویدادهایی که ممکن است در آن بخش از زندگی دنیوی به وقوع بپیوندد، گفته میشود که ادیان بزرگ درباره آن پیشگوییهایی کرده و مطالبی ذکر نمودهاند.
ازجمله صحیفه آسمانی مسلمانان در مواردی فراوان به این بخش از آینده اشاره کرده، پرده از برخی رخدادهای آن زمان برداشته است. به طور کلی در معارف ارزشمند اسلامی این اصطلاح به 2 معنا به کار رفته است:
1 ـ مدت زمانی طولانی که با ولادت آخرین پیامبر الهی آغاز و با شروع قیامت پایان مییابد. و از همین روست که از پیامبر اسلام به عنوان پیامبر آخرالزمان یاد شده است.
2 ـ معنای دوم که تا حدودی از معنای نخست محدودتر است به مدت زمانی که با ولادت حضرت مهدی(ع) آغاز شده، زمان غیبت صغری و کبری و همچنین ظهور حکومت جهانی آن حضرت را نیز شامل میشود.
از مجموع احادیثی که در کتابهای روایی، تفسیر و تاریخ درباره دوران آخرالزمان ذکر شده، دو مطلب اساسی و قابل توجه به دست میآید که گویای این مطلب است که آخرالزمان به دو دوره کاملاً متفاوت تقسیم میشود: دوران نخست زمانی است که در آن فساد اخلاقی و ظلم و ستم همه جامعههای بشری را فرا خواهد گرفت و در دوران دوم ـ که با قیام مصلح جهانی آغاز میشود ـ تمامی فسادها و ظلمها ریشه کن شده، جای خود را به عدالت خواهد داد و توحید، عدل و رشد عقلی و علمی در سراسر زندگی انسانها گسترش مییابد.
کلیات عقاید مربوط به آخرالزمان تقریبا در میان فرقههای بزرگ اسلام پذیرفته شده است، ولی اینکه آیا این تحولات آخرالزمان با ظهور مهدی موعود(ع) پدیدار خواهد شد و نیز در اینکه مهدی موعود چه کسی است، اختلافاتی وجود دارد.
شیعیان دوازده امامی، حضرت مهدی(ع) و حکومت جهانی او را حسن ختام حیاب بشری در دنیا دانسته، بر پایی قیامت صغری و حاکمیت برخی از ائمه را تحت عنوان "رجعت" مهر پایانی طومار زندگی بر زمین ذکر کردهاند، ...
تعبیرهایی در روایات وجود دارد که پیوند ناگسستنی مهدویت با آخرالزمان را به روشنی بیان میکند. در ذیل برخی از این روایات را نقل میکنیم:
1 ـ امام صادق(ع) از جد بزرگوارشان رسول گرامی اسلام(ص)؛
روایت فرمود که آن حضرت رو به سوی علی(ع) نموده، چنین فرمودند: آیا تو را بشارت ندهم؟ آیا تو را خبر ندهم؟ عرض کرد: بله یا رسولاللّه. پس آن حضرت فرمود: هم اینک جبرئیل نزد من بود و مرا خبر داد که آن قائمی که در آخرالزمان ظهور میکند و زمین را پر از عدل و داد مینماید، همانگونه که از ظلم و جور آکنده شده باشد، هر آینه از ذریه تو و از فرزندان حسین(ع) است.
2 ـ عبداللّه بن مسعود از رسول گرامی اسلام(ص) نقل میکند که آن حضرت فرمود: دنیا به پایان نرسد مگر اینکه امت مرا مردی رهبری کند که از اهل بیت من است و به او مهدی گفته میشود.
3 ـ ابان میگوید: دنیا به سرانجام نخواهد رسید تا اینکه مردی از تبار من قیام نماید و به حکومت آل داود [که خود علم خواهد داشت[ حکم میکند و از بیّنه سؤال نخواهد نمود و هر صاحب حقی را به حق خویش خواهد رساند.
4 ـ در حدیث شریف نبوی میخوانیم: روزهای دنیا منقضی نگردد تا اینکه مردی از اهل بیت من [بر زمین [حکومت کند که هم نام من باشد.
5 ـ عبداللّه بن مسعود میگوید پیامبر خدا فرمود: اگر از دنیا بیش از یک روز باقی نمانده باشد، خداوند آن روز را طولانی خواهد کرد تا مردی از خاندان من را برانگیزد.
6 ـ پیامبر(ص) میفرماید: هنگام پایان زمان و آشکار شدن فتنهها، مردی هست که به او مهدی گفته میشود و بخشش او فراوان است.
در همه روایات فوق با تعبیرهای مختلف بحث آخر الزمان، و ظهور امام زمان(ع) در این دوران مطرح شده است.
آخرالزمان دارای نشانههایی است که در اصطلاح به آنها "علائم آخرالزمان" گفته میشود.
علاوه بر اصطلاح رایج "علائم آخرالزمان" در فرهنگ مسلمانان، اصطلاح مشابه دیگری است که از آن به "اشراط الساعة" یاد میشود. اگر چه این اصطلاح به علائم وقوع قیامت اختصاص دارد، ولی از بررسی روایاتی که زیر این عنوان در کتابهای حدیثی ذکر شده است به دست میآید که محتوای سخنان، مطالب مشترک فراوانی با روایات آخرالزمان دارد و بسیاری از نشانهها در هر دو دسته روایات ذکر شده است. البته اصطلاح دوم نزد اهل سنت و اصطلاح نخست نزد شیعیان شایعتر و رایج تر است.
همانگونه که اشاره شد، این دوره دارای ویژگیهایی است که در روایات اسلامی از آنها یاد شده است. برخی از آن خصوصیات که در آستانه ظهور به خوبی قابل مشاهده است عبارتند از:
1 ـ فراموش کردن دین:
پیامبر اکرم(ص) آنگاه که به توصیف زندگی مردم در دوران آخرالزمان میپردازد این گونه میفرماید:
برای مردم روزگاری فرا میرسد که... دین و آئین آنها درهمهایشان است و همت آنها شکمهایشان و قبله آنها زنانشان میباشد. رکوع و سجودشان برای مال دنیاست، در حیرت و مستی خواهند بود و نه مسلمانند و نه نصرانی.
امام علی(ع) فرمودند:
به درستی که نشانه آن هنگامی است که مردم نماز را بمیرانند، امانت را ضایع گردانند، دروغ را جایز شمارند، رباخواری کنند، رشوه بگیرند، بناها را محکم و مرتفع بسازند و دین را به دنیا بفروشند، سفیهان را به کار گیرند، قطع رَحِم نمایند، از هوای نفس پیروی کنند، خونها را سبک بشمارند، شهادتهای دروغ آشکار شود، فحشاء معمول گردد و بهتان و گناه و مرزشکنی رایج گردد.
2 ـ دنیاپرستی:
از دیگر ویژگیهای آخرالزمان، غوطهور شدن مردم در دنیا و دنیاپرستی است. رسول گرامی اسلام(ص) در اینباره فرمودهاند:
به زودی زمانی بر امت من میآید که در آن زمان درون آنها پلید میشود ولی ظاهر آنها به طمع دنیا آراسته میگردد. به آنچه در پیشگاه خداوند است دل نمیبندند، دین آنها ریا [و تظاهر] است، خوف از خدا به دلشان راه نیابد [و خداوند آنها را به عذابی فراگیر دچار سازد به این صورت که [آنها خداوند را همچون آدم غرق شده میخوانند و خداوند دعایشان را مستجاب نمیکند."
3 ـ فتنههای بزرگ:
از دیگر ویژگیهای عصر آخرالزمان، ظهور و بروز امتحانات بزرگ الهی است که بسیاری از انسانهای سست ایمان در این آزمایشهای الهی مردود و عدهای که ایمان در تمام وجودشان رسوخ کرده، موفق بیرون میآیند.
ابوخالد کابلی از امام سجاد(ع) نقل میکند که آن حضرت فرمود: ای ابا خالد! هر آینه فتنههایی همچون قطعههای شب تار [در راه است و] فرا خواهد رسید که هرگز کسی [از آن] نجات نخواهد یافت مگر کسی که خداوند از او پیمان گرفته است و ایشان چراغهای هدایت و چشمه ساران دانشند.
آری کسی که در بارِشِ فتنه، سر ایمان را به سلامت در برد، کاری کارستان کرده است که پیامبر اکرم از آن سوی اعصار و قرون از دیدن ایشان درشگفت آمده به علی(ع) چنین فرمود:
ای علی! بدان که شگفت آورترین مردم در ایمان و بزرگترین آنان در یقین مردمی میباشند که در آخرالزمان واقع شدهاند، پیغمبر را ملاقات نکردهاند و از امام خود محجوبند و همانا به نوشته ـ که خط سیاهی بر صفحه سفید است ـ ایمان آوردهاند.
پی نوشت:
چکیده مقاله: آخرالزمان در فرهنگ مهدویت، سلیمیان، خدامراد ،مجله مبلغان، اسفند1381 - شماره 38
پایان پیام/
نظر شما