کفش هایت را در آور، تو در وادی مقدس اعتکاف هستی!

مؤمنان در ایام اعتکاف، مرغ جان را در حریم امن دوست به پرواز آورده و با دلی لبریز از ذکر و دعا، به ضیافت رب الارباب بار یافته و سر بر آن آستان بی‌نیاز می‌سایند و تا یار، که را خواهد و توفیق، که را باشد.

خبرگزاری شبستان_ فارس: انسان در پی دستیابی به کمال، به دنبال انتخاب است و اعتکاف انتخابی نیکوست، انتخاب همنشینی با قدسیان و فرشته خویان. معتکف، با پیوندی محکم و ناگسستنی با مبدا هستی، در پی نزدیکی به محبوب، با چشیدن طعم شیرین وصل، چشمه سار جان را از زلال حضور، لبریز می‌سازد و با خطاب "ارجِعی اِلی رَبّکَ" به منزلگاه دوست می‌شتابد و با او خلوتی معنوی را می‌آزماید.


اعتکاف، سنت اسلام عاشقان واله و شیدا، در سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب، پرده نشین وادی سلامت گشته و در کوثر بخشایش جان و تن شسته و صورت و سیرت از پلیدی و رذیلت می‌زدایند.

 


مؤمنان در این ایام، مرغ جان را در حریم امن دوست به پرواز آورده و با دلی لبریز از ذکر و دعا، به ضیافت رب الارباب بار یافته و سر بر آن آستان بی‌نیاز می‌سایند و تا یار که را خواهد و توفیق که را باشد.
 

عاکفان کوی دوست، با حضور در صحن و سرای دوست، پله‌های سلوک را پیموده و پله پله به خدا نزدیکتر می‌شوند. معتکف روزه‌اش، نمازش، حضورش در مسجد و دیگر اعمالش مایه تقرب است. در خانه دوست، سفره‌ایی از مغفرت و بخشایش گسترده شده و عاکف با صیقل روح و روان، زنگار گناه از دل می‌زداید و مهیای ضیافت بزرگ در ماه وصال می‌گردد. ماهی که عشاق از سفره پرفیض الهی، لقمه‌های راز بر می‌چینند.


اعتکاف، پرورش جسم و جان است، انسان آمیزه‌ای است از این دو و نیازمند پرورش در ابعاد وجودی خود؛ انسان به دنبال سعادت و کمال است، روح انسان نیازمند نیایش است، مناجاتی شیرین و زیبا، هم کلامی موجودی ضعیف با منشا قدرتها.

 

 

 

ایام اعتکاف بهترین زمان درد دل با خدا
 

امید فقهازاده، یکی از معتکفین سال گذشته می گوید: چه خدای خوبی داریم، خدایی که دردمندان را دعوت می کند تا در خانه اش بیتوته کنند، برای او از درد هایشان بگویند، چه گوش شنوایی و چه قادر متعالی به مهمانی دعوت می کند.

 

وی افزود: اگر دردی داشته باشی که کسی توان انجامش را نداشته باشد یا گلویی داری که آکنده و سر شار از بغض باشد و هر لحظه می خواهد بترکد ولی درد آشنایی نمی یابد؟ اگر دنبال فرصتی برای آشتی با خدا می گردی و می خواهی فقط تو باشی و خدا، بهترین زمان درد دل با خدا ایام اعتکاف است.

 

فقهازاده ادامه داد: درست است که در خانه خدا همیشه باز باز است اما این چند روز اعتکاف خبرهای دیگری است در این خانه و فقط شربت لذت به مدعوین نوش جان می شود، آنانی که خدا بر دلشان انداخته که مهمانش شوند.

 

 

 

اعتکاف، آمیزه‌ای از چند عبادت با فضیلت است


تنوع عبادات به دلیل نیازهای گوناگون انسانی است، هر عبادتی جوابگوی نیازی از اوست. نماز، زنگار غفلت از روان می‌زداید و صیقل روح و روان است. روزه، پالایشگاه خلوص و نردبان صعود است. حج، شرکت در آزمون الهی و قطع تعلقات و دلبستگی دنیوی است.

 

عبادات مالی؛ چون خمس و زکات و صدقات، دمیدن روح ایثار و گذشت در وجود آدمی است. اما اعتکاف، آمیزه‌ای از چند عبادت با فضیلت است. روزه که خود عبادتی ارزشمند است شرط اعتکاف است. حضور در مسجد و خواندن نماز هم شرط آن است.

 

عاکف سه روز در مسجد مقیم می‌گردد و جز برای ضروریات، کوی دوست را ترک نمی‌گوید. خود را از حلال باز می‌دارد تا با تمرین بندگی، جهاد با نفس را بیازماید و اعتکاف عهد مودت و میثاق مجدد با پروردگار است.


ایام البیض، زمان عرشی شدن فرشیان؛ اعتکاف با همه فضیلتش، زن و مرد را به خود می‌خواند، انسان را می‌خواند تا در دنیای ‌های و هوی و دود و دم، معراج انسانیت را به تماشا بنشینیم.

 

اعتکاف؛ حج کوچک


حجت‌الاسلام علی هادیان، کارشناس علوم دینی و قرآنی درخصوص آثار اعتکاف بر روی جوانان و نوجوانان، گفت: یکی از آثار مهمی که اعتکاف دارد بنا بر گفته روان شناسان اثر محیط بر رفتار جامعه است.


وی با اشاره به اینکه برگزاری مناسب اعتکاف می‌تواند جوانان و نوجوانان را برای انجام اعمال عبادی ترغیب کند، افزود: در صورت تبیین فلسفه اعتکاف، این فریضه بهتر انجام شده و جوانان و نوجوانان ترغیب می‌شوند تا اعمال عبادی را به جا بیاورند.

 


 

این کارشناس مسایل دینی، فلسفه وجودی اعتکاف را حج کوچکی برشمرد که در منابع دینی تمرینی برای حج اصلی خوانده شده است و به جوانان توصیه کرد: جوانان در این سه روز برای موارد دنیایی صحبت نکنند و بیشتر به قرآن و نمازهای مستحبی توجه داشته باشند.


حجت‌الاسلام هادیان با تاکید بر اینکه اعتکاف زمینه‌ساز حضور بی‌واسطه فرد در محضر خداوند است، ادامه داد: در این مراسم فرد معتکف از مسایل مادی جدا شده و در محضر خدا بدون واسطه حضور می‌یابد.
 

وی تصریح کرد: انسان به‌طور معمول درگیر مسایل روزمره است اما در یک دوره سه روزه همه این موارد کنار گذاشته شده و در یک محیط معنوی فرد معتکف قرار می‌گیرد و در این شرایط قطعا ارتباط بیشتر و خالص‌تری با خداوند خواهد داشت.
 

این کارشناس مسایل دینی با بیان اینکه اعتکاف عمل مستحب است، اضافه کرد: دین اسلام شرایط را به‌گونه‌ای برای فرد مسلمان در نظر گرفته است که در زمانی که احساس نیاز کرد فضایی فراهم شود که در آن محیط در کنار خواهران و برادران دینی خود به عبادت پرداخته و به تصفیه روح و روان خود بپردازد.


وی اذعان داشت: اعتکاف در ماه رجب که جزو ماه‌های بسیار پرفضیلت است ثواب بی‌شماری دارد و زیارت ام‌داود در این مراسم فضای معنوی خاصی را به وجود می‌آورد تا انسان حاجات خود را از پروردگارش بخواهد و این فضا برای همه مسلمانان وجود دارد.

 

 

فواید اعتکاف
 

ایجاد زمینه مناسب برای اندیشیدن و تعقل: شخص معتکف در مدت زمان اقامت خود در مسجد و بریدن از محیط پرهیاهوی زندگی، فرصتی می باید که گذشته  خود را مرور و نقاط مثبت و منفی اش را ارزیابی کند.

 

فراهم آوردن زمینه  توبه و بازگشت: گاهی مشغله های زیاد زندگی و مشکلات آن، ما را از خودمان غافل می کند و فرصت ارزیابی و جبران عمل کرد گذشته را از ما می گیرد؛ اعتکاف این فرصت را در اختیار می گذارد تا به جبران نقایص و ضعف های خود بپردازیم و توبه کنیم.
 

فراهم شدن فرصت برای نیایش، نماز و تلاوت قرآن: در حقیقت مدت زمان اعتکاف، فرصتی است کوتاه برای محاسبه  نفس و خودسازی که انسان را از حاکمیت غریزه ها، عادت ها و اشتغالات معمول زندگی آزاد می سازد و به جبران کاستی ها وادار می کند.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 139358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha