آژانس در سند ساختاری‌اش به دنبال چیست؟

طبق اعلام اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی؛ ایران و آژانس برای امضای توافقنامه در وین مذاکره می کنند حال باید دید که مقامات کشورمان با مطالعه سندی با رویکرد ساختاری در آژانس به چه تصمیمی خواهند رسید!

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بین المللی انرژِی اتمی در نشستی خبری دو روز گذشته خبر از نشست بین ایران و آژانس در وین داد و گفت: تمایل دارم به شورا اطلاع دهم که نشستی میان ایران و آژانس برای تاریخ هشتم ژوئن (19 خرداد) در وین برنامه‌ریزی شده است. من از ایران دعوت کردم در اسرع وقت این سند رویکرد ساختاری را امضا و اجرا کند و دسترسی فوری به سایت پارچین را فراهم کند.
بنابراین گزارش، سند ساختاری که آژانس برای ایران تهیه کرده از نشست های آمانو با مقامات کشورمان نتیجه گیری شده که به گفته دبیرکل آژانس، در راستای تشدید گفت‌وگو با ایران به درخواست شورا، وی در تاریخ 21 مه 2012 نشست‌هایی با مقامات عالی‌رتبه در تهران درباره برخی مسایل مورد علاقه دو طرف از جمله شفاف‌سازی مسایل مربوط به ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته‌یی ایران داشته است.
این تلاش آژانس برای برپایی مذاکرات بیشتر با ایران در خصوص مسایل هسته ای پس از اقدام خصمانه آنان علیه ایران در آبان 1390 بود که مقاومت کشورمان را در پی داشت و آژانس را به این نتیجه رساند که نمی تواند بدون مطالعه و در نظر گرفتن واقعیات گزارشی علیه یک کشور ارایه داد. در پی انتشار ضمیمه جنجالی گزارش پاییزه آمانو درباره برنامه هسته‌ای ایران (آبان‌ماه 1390) که در آن از ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی شده بود، ایران باردیگر در چارچوب شفاف سازی برنامه‌های خود آمادگی خود را برای انجام مذاکرات دوباره با بازرسان آژانس اعلام کرد. چه آنکه ایران در سال 2007 بر اساس مدالیته توافق شده میان تهران و آژانس به تمام پرسش‌های مربوط به مطالعات ادعایی آژانس اتمی پاسخ گفته بود و از همین رو باید پرونده اتمی ایران به روال عادی خود باز می‌گشت، اما نه تنها چنین نشد که قطعنامه‌های جدیدی در شورای امنیت سازمان ملل علیه کشورمان به تصویب رسید.
بر خلاف این رویه، علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه‌های پایانی سال گذشته گفت: ایران در نامه‌ای رسمی آمادگی خود را برای انجام مذاکرات مجدد با آژانس با هدف تبیین و توافق بر سر یک چارچوب و مدالیته برای حل و فصل موضوعات و پاسخ به سوالات بر مبنای معیارها و ضوابط مورد توافق در چارچوب یک مدالیته اعلام کرده است.
وی اظهار کرد: تصمیم ایران برای برگزاری دور دیگری از مذاکرات با آژانس، نشانگر روح همکاری با این نهاد بین‌المللی و عزم سیاسی ایران برای حل و فصل و رفع ابهامات است.
مذاکره از تهران تا وین
نخستین مذاکره ایران و آژانس در جریان سفر 9 بهمن ماه 1390 هیات مقامات بلند پایه آژانس به سرپرستی هرمان ناکارتس به تهران انجام شد. این هیات بار دیگر در روز اول اسفند ماه 1390 وارد تهران شدند، تا مذاکرات دور اول را پی بگیرند. ناکارتس پیش از آغاز دور دوم مذاکرات در فرودگاه وین به خبرنگاران گفته بود: این بار هم با حسی از خوش بینی به نتیجه مذاکرات و سازنده بودن به تهران قدم می گذارم. با وجود این، آژانس اتمی با صدور بیانیه‌ای دومین دور مذاکرات میان هیات کارشناسان آژانس اتمی و مقامات ایران در تهران را «بی نتیجه» توصیف کرد.
ناکارتس پس از بازگشت از تهران در فرودگاه وین گفته بود که در این سفر اجازه دسترسی به سایت نظامی پارچین را دریافت نکرده‌‌ایم. این در حالی بود که مقامات ایران از ابتدا اعلام کرده بودند در این سفر، برنامه‌ای برای بازدید هیات آژانس از تاسیسات ایران تنظیم نشده است.
با فاصله اندکی از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آژانس، آمانو در تاریخ 5 اسفند ماه 1390 در گزارش فصلی خود درباره برنامه هسته‌ای ایران با اعلام اینکه هیچ انحرافی در مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام شده ایران مشاهده نمی‌شود، مدعی شده بود که «نگرانی‌هایی جدی» در رابطه با آنچه «ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته‌ای ایران» خواند، وجود دارد.
اظهارات آمانو درباره پارچین به مفاد انتشار یافته در آخرین گزارش اتمی وی درباره ایران محدود نشد و او در اواسط اسفندماه سال گذشته در اظهاراتی جدید مدعی شد که در سایت پارچین فعالیت‌های نامشخصی در حال انجام است و احتمال پاکسازی این سایت نظامی وجود دارد. مقامات ایران، اما این ادعا را به شدت رد کردند.
با وجود این، بار دیگر خبرگزاری رویترز در روزهای پایانی هفته گذشته در گزارشی از وین به نقل از دیپلمات‌های حاضر در جلسه توجیهی مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا کرد که بازرسان هسته‌ای سازمان ملل تصاویر ماهواره‌ای جدیدی را نمایش داده‌اند که نشان می‌دهد تعدادی از ساختمان‌های کوچک سایت نظامی پارچین برچیده شده‌اند و برخی فعالیت‌های پاک‌سازی دیگری در این سایت انجام شده است. خبرگزاری رویترز همچنین به نقل از یک دیپلمات غربی ادعای اخیر را تقویت کننده ظن غرب به انجام «پاکسازی» در پارچین پیش از دادن اجازه بازرسی به بازرسان آژانس خواند.
علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس، اما این اتهامات را تکذیب کرد و بعد از برگزاری جلسه توجیهی به خبرنگاران گفت: «این نوع جار و جنجال و اتهامات بی‌پایه و اساس است.»
نمایندگان ایران و آژانس در 25 اردیبهشت ماه سال‌جاری – پیش از مذاکرات بغداد- در وین با یکدیگر به گفت‌و‌گو نشستند. البته آغاز دور تازه مذاکرات ایران و آژانس از بهمن ماه 1390 در تهران کلید خورد و نمایندگان آژانس در اسفند ماه نیز برای دومین بار به تهران آمدند.
حال در این سری از مذاکرات نمایندگان آژانس به این نتیجه ارایه طرح مسالمت رسیده اند و باید دید که مقامات کشورمان با مطالعه سندی با رویکرد ساختاری در آژانس به چه تصمیمی خواهند رسید!

پایان پیام/
 

کد خبر 139335

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha