خبرگزاری شبستان: عمار یاسر می گوید: پس از انفاق انگشتر در نماز و نزول آیه 55 سوره مائده بود که رسول خدا (ص) فرمود: "من کنت مولاه فعلی مولاه".
إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ
ولى شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانى که ایمان آوردهاند همان کسانى که نماز برپا مىدارند و در حال رکوع زکات مىدهند. (سوره مائده، آیه 55)
در شان نزول این آیه آمده است: سائلی و محتاجی وارد مسجد رسول خدا (ص) شد و از مردم درخواست کمک کرد. کسی چیزی به او نداد. حضرت علی (ع) در حالی که به نماز مشغول بود، در حال رکوع، انگشتر خود را به سائل و فقیر بخشید. در تکریم این بخشش، این آیه نازل شد.
ماجرای فوق را 10 نفر از اصحاب پیامبر (ص) مانند ابن عباس، عمار یاسر، جابرابن عبدالله، ابوذر، انس ابن مالک، بلال و ... نقل کرده اند . شیعه و سنی در این شان نزول توافق دارند. عمار یاسر می گوید: پس از انفاق انگشتر در نماز و نزول آیه بود که رسول خدا (ص) فرمود: "من کنت مولاه فعلی مولاه".
پیامبر اکرم (ص) در غدیر خم برای بیان مقام علی (ع) این آیه را تلاوت فرمود و خود علی (ع) نیز برای حقانیت خویش، بارها این آیه را می خواند. ابوذر که خود شاهد ماجرا بوده، در مسجد الحرام برای مردم داستان فوق را نقل می کرد.
کلمه ولی در این آیه، به معنای دوست و یاور نیست، چون دوستی و یاری مربوط به همه مسلمانان است، نه آنان که در حال رکوع انفاق می کنند. امام صادق (ع) فرمودند: منظور از "الذین آمنوا..." علی (ع) و اولاد او، ائمه (ع) تا روز قیامت هستند. پس هر کس از اولاد او به جایگاه امامت رسید در این ویژگی مثل اوست و آنان نیز در حال رکوع صدقه می دهند.
مرحوم فیض کاشانی در کتاب نوادر، حدیثی را نقل می کند که بر اساس آن سایر امامان معصوم (ع) نیز در حال نماز و رکوع به فقرا صدقه داده اند که این عمل با جمع بودن کلمات "یقیمون، یوتون، الراکعون" سازگارتر است.
امام باقر (ع) فرمودند: خداوند به پیامبرش دستور داد تا ولایت علی (ع) را مطرح کند و این آیه را نازل کرد.
بهترین معرفی آن است که اوصاف و خصوصیات کسی گفته شود و مخاطبان خودشان مصداق آن را پیدا کنند. (آیه بدون نامی از علی (ع)، اوصاف و افعال او را برشمرده است).
امام صادق (ع) فرمود: علی (ع) هزاران شاهد در ماجرای غدیر خم داشت. ولی نتوانست حق خود را بگیرد، در حالی که اگر یک مسلمان دو شاهد داشته باشد، حق خود را می گیرد!
ولایت فقیه در راستای ولایت امام معصوم (ع) است.
در مقبوله عمرابن حنظله از امام صادق (ع) می خوانیم: بنگرید به آن کس که حدیث ما را روایت کند و در حلال و حرام ما نظر نماید و احکام ما را بشناسد. پس به حکومت او راضی باشید که من او را بر شما حاکم قرار دادم. "فانی قد جعلته علیکم حاکما"
منبع: کتاب دقایقی با قرآن
پایان پیام/
نظر شما