15 خرداد، رهبری مرجعیت دینی را تثبیت کرد

عضو گروه علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با بیان اینکه 15 خرداد رهبری مرجعیت دینی را تثبیت کرد، گفت: انقلاب اسلامی یک تحول بنیادین برای بازگشت به هویت اصیل اسلامی بود که سرآغاز آن حماسه 15 خرداد است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، دکتر کرم اللهی، عضو هئیت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع)همزمان با فرا رسیدن 15 خرداد، با نگاه اجتماعی به این حماسه بزرگ، به تاریخچه و وضعیت ایران در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: با فاصله حدود چند صد سال بعد از وقوع مدرنتیه درغرب، این اتفاق به سوی منطقه خاورمیانه نیز گسترش یافت که در ابتدا بیشتر به صورت صنعتی و نظامی و با کمی تاخیر در قالب رویدادهای فرهنگی نمود یافته و اثرات خود را به جا گذاشت و تلاش کرد تا به نوعی برای کشورهای اسلامی منطقه هویت سکولار را تحمیل کند.

 

وی وضعیت ایران در برخورد با این جریان را مدنظر قرار داد و با بیان اینکه مطرح کردن ناسیونالیسم با معیارهایی مثل مرز، زبان و جغرافیا، تقسیم کشورها، قومیت ها و ملیت ها از جمله نمودهای عینی این فرهنگ سازی بود، افزود: در مقابل این هویت سازی مدرنتیه،در ایران حرکت های متعدد طرفدار، مخالف و میانه­رو با تئوری های مختلف بروز کرده و مشغول فعالیت شدند.

 

عضو هئیت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) از جریان های مخالف هویت سازی مدرنیته به جریان مقاومت فرهنگی یاد کردو ابراز داشت: این طیف، خود شامل گروه های مختلف با نظرات گوناگون بود بطوریکه افرادی چون آل احمد و شریعتی با مبانی بازگشت به خویشتن وگروهی هم همچون حضرت امام و شهید مطهری با مبانی احیای هویت اصیل اسلامی دراین زمینه اقداماتی را انجام دادند هرچند که هر دو گروه دارای مشترکاتی نیز بودند.

 

وی با یادآوری اینکه در تمام مبارزات دهه 20و 30جهت گیری ونگاه تئوریک قالب است، به حماسه 15 خرداد اشاره کرد و گفت: 15 خرداد یک حادثه ای بود که در مبارزات قبل از انقلاب تبدیل به یک نقطه عطف و جهت گیری مبارزت از تئوریک به سمت توامان با عملی شد.

 

دکتر کرم اللهی با تاکید بر اینکه ماهیت جریان 15 خرداد در حمایت مرجعیت و شخص امام خمینی(ره) بود،اضافه کرد: جریان 15 خرداد زمینه ساز شکل گیری هویت واحد و نسبتا منسجم برای جریان با نگاه مرجعیت که بعدها به اجتهادی و ولایی تبدیل گردید،می باشد و ازاین حیث بستری تاریخی ایجاد کرد که جریان های مخالف حکومت پهلوی جهت گیری های عملیاتی پیدا کنند.

 

وی تصریح کرد: جنبه دیگر 15 خرداد که رهبری مرجعیت دینی را تثبیت کرد، هویت بخشی به جریان مبارزات بود؛ بطورریکه قبل از این حادثه گروههای مختلفی فعالیت می کردند ولی با وقوع این حادثه ،وزن جریان تابع مرجعیت حضرت امام برجسته تر شده و تبدیل به محور مبارزات گردید.

 

این استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) ادامه داد: جریان 15 خرداد توانست با محور قرار دادن رهبری دینی در طول مبارزات نقش اساسی ایفا کرده و در نهایت انقلاب را به سوی پیروزی نهایی پیش ببرد.

 

وی خاطرنشان ساخت: در تحولات دوران ابتدایی پس از انقلاب نیز این جریانی که با امام خمینی(ره) هویت پیدا کرده مجددا تمام تلاطم های جاری را کنار زد و توانست ثبات را بر کشور حاکم کند.

 

دکتر کرم اللهی با نگاهی گفتمانی به حماسه 15 خرداد، اذعان داشت:15 خرداد زمینه ساز شکل گیری گفتمانی متاثر از مرجعیت و ولایت در عرصه مبارزات بود و لذا شاهدیم با گذر زمان، حاکمیت پهلوی سعی در براندازی آن می کند که نتیجه معکوس داده و این تلاش های بسیار برای سرکوب، زمینه ساز شکوفایی بیشتر این گفتمان را فراهم می آورد.

 

این جامعه شناس دینی با تاکید بر اینکه 15 خرداد نقطه عطف انقلاب اسلامی ایران بود، اظهارداشت: انقلاب اسلامی یک تحول بنیادین برای بازگشت به هویت اصیل اسلامی بود که به زمان ومکان محدود نبوده و پیام آن تمام جهان را شامل می شد که این مهم را به وضوح می توان در بیانات30سال پیش معمار کبیر انقلاب مشاهده کرد که می فرمودند:«مسلمانان و مستضعفین جهان باید به پا خیزند»

 

عضو گروه علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم(ع) تصریح کرد: امروز به اقرار انقلابیون و سردمداران جنبش های اسلامی این آگاهی هاو بیداری ها در اثر پیام انقلاب اسلامی بوده و این همان اصل بازگشت به هویت اسلامی است که قبلا در ایران پی گرفته شده بود .
 

پایان پیام/

کد خبر 138896

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha