به گزارش خبرگزاری شبستان از لرستان، درختان بلوط که به طور متوسط عمری حدود 500 سال دارد در ایران بیشتر در دامنه های کوهای زاگرس واقع در غرب کشور می رویند، استان لرستان با دارابودن یک میلیون و 217 هکتار جنگل سومین استان دارای پهنای جنگل در کشور است که عمده درختان جنگلی این استان را بلوط تشکیل می دهد.
عمر درختان بلوط گاهی حتی تا 2000 سال می رسد، امروز با توجه به شرایط زیست محیطی متنوع در خطر است.
جنگل های بلوط استان لرستان در چند سال اخیر با نامهربانی های زیادی روبه رو شده اند، آتش سوزی ها،اجرای پروژه های عمرانی، استفاده روستاییان برای سوخت، توسعه زراعت در اراضی جنگلی، آفات و بیماری ها و... در طبیعت و جنگل های استان به امری طبیعی تبدیل شده است.
از لحاظ شرایط اقلیمی، خشکسالی، بارش کم، گرما که در برخی سال ها درجه دمای استان لرستان تا 50 درجه نیز رفته است و عواملی همچون ریزگردها که در سالیان اخیر دامن گیر استان لرستان شده امروزه رشد و زادآوری درختان بلوط را با مشکل جدی مواجه کرده است.
سید رحمان سهرابی، کارشناس ارشد تحقیقات و پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان لرستان به خبرنگار شبستان گفت: زبانه های گرمایی که از مناطق گرمسیری وارد استان لرستان می شود از مهم ترین عوامل موثر بر تخریب جنگل های این استان است.
وی با بیان اینکه حدود 500 تا 600 متر از مرز( ارتفاع از سطح دریا) درختان بلوط در استان لرستان خشک شده است، افزود: مرز درختان بلوط استان لرستان قبلا تا مرز منطقه اندیمشک در استان خوزستان ادامه داشته است که امروزه به دلیل ورود هوای گرم از جنوب کشور پاکسازی شده است.
سهرابی تصریح کرد: با خشک شدن درختان بلوط امروز درختان بلوط جای خود را به درختچه های کنار داده است.
وی با بیان اینکه در مناطق کرکی لرستان جنگل ها در حال جمع آوری است، افزود: با توجه به تغییر اقلیمی کم کم جاروی گرمایی شروع شده و جنگل های لرستان را به سمت بالا جارو می کند.
سهرابی با اشاره به اینکه برخی درختان بلوط را کم توقع و سمج می دانند که نیاز آنچنانی ندارند، خاطرنشان کرد: برخلاف این باور که در بین اکثریت شایع است، درختان بلوط برای رشد و نمو نیاز به رطوبت و خاک حاصلخیز دارند.
*نام بیش از 129 روستای لرستان برگرفته از درختان بلوط است
این کارشناس با بیان اینکه درخت بلوط در ساختار و شکل گیری منطقه زاگرس نفش بسزایی داشته است، اذعان داشت: در سطح استان لرستان بیش از 129 روستا با نام درختان جنگلی این استان نامگذاری شده اند.
سهرابی بیان داشت: همچنین مردم استان لرستان در بحث نامگذاری نیز از نام درختان جنگلی به فراوانی استفاده کرده اند که نشان دهنده اهمیت درختان جنگلی در باورهای مردم این استان است.
وی با اشاره به اینکه شاعران و نویسندگانی لرستانی نیز بخش کثیری از شعر و آثار خود را با الهام از درختان جنگلی خلق کرده اند، تصریح کرد: بیش از 25 درصد آثار میرزا نوروز شاعرلرستانی در خصوص درختان جنگلی و طبیعت است.
پایان پیام/
نظر شما