هویت اصلی به مسجد گوهرشاد برگردد

یک استاد معماری و شهرسازی معتقد است در بازسازی مسجد در دوره های مختلف اشتباهاتی صورت گرفته است که باید در آینده برای جبران آن و برگرداندن هویت اصلی مسجد چاره ای اندیشیده شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر یعقوب دانش دوست، استاد معماری و شهرسازی و مدیرکل سابق میراث فرهنگی خرسان رضوی در نشست پژوهشی شاخصه های معماری مسجد گوهرشاد در معرفی مولفه های معماری مسجد گوهرشاد گفت: ویژگی های منحصر به فردی در مجموعه زیباترین بنای معماری دوران تیموری دیده می شود و حدود 9 نوع کاشی کاری در آن به کار رفته است و در آن طرح ها و رنگ های متنوعی به کار رفته است.

 

وی اظهار کرد: طاق‌‌ های گنبدی شکل مسجد و مناره‌ ‌های آن با ویژگی و تزیینات خاص و با استفاده از سبک مقرنس، همچنین نقوش و خطوط دیواری بر روی زمینه‌ گچی و معرق‌ کاری ممتاز عصر تیموری و برگرفته از هنر و هنرمندان شیرازی جلوه ‌‌های بی ‌نظیری را به نمایش گذاشته است.

 

دانش دوست در بیان ویژگی های معماران این بنا گفت: سرعت در کار، مرتفع سازی بنا و گرایش به تزئینات فوق العاده از مهمترین مولفه های معماران برای به اتمام معماری این مسجد است.

 

وی با ابراز تاسف از اینکه در بازسازی این بنا اشتباهاتی صورت گرفته است، ادامه داد: در بازسازی مسجد در دوره های مختلف اشتباهاتی شده است که باید در آینده برای جبران آن و برگرداندن هویت اصلی مسجد اقدامی انجام شود.

 

دانش دوست ادامه داد: در قسمت هایی که اداره اوقاف کار می کند یا آستان قدس، مسئولان حرف گوش نمی دهند، مثلا سال ها قبل اداره اوقاف کتیبه ای را که دور تا دور لبه مسجد قرار دارد را مرمت کرد اما در این کار کتیبه ها را جابه جا نصب کرد.

دانش دوست در پایان با بیان نمونه های دیگری از این اشتباهات خاطر نشان کرد: امیدوارم روزی برسد که این اشتباهات اصلاح شود و مسجد گوهرشاد همانند روز اولش باشد.
 

 

بنابراین گزارش مهدی سیدی، سرپرست گروه تالیف کتاب مسجد و موقوفات گوهرشاد در تشریح چگونگی روند ساخت این مسجد گفت: این مسجد به دستور بانو گوهرشاد، همسر شاهرخ تیموری در سال 821 قمری با به کارگیری سبک معماری دوران تیموری ساخته شد. زمان دقیق شروع به کار معماری این بنا مشخص نیست و احتمالا ساخت آن در سال 817 قمری آغاز شده است.

 

وی افزود: وقف‌نامه مسجد گوهرشاد در سال 829 نگارش شد و قدیمی‌ترین وقف‌نامه ایران است و وقف‌نامه‌ای به عظمت این وقف‌نامه موجود نیست.

 

وی شیوه معماری این مسجد را به سبک معماری مساجد چهار ایوانی ایران دانست و افزود: شکل گنبد فعلی این مسجد گنبد اصیل خود نیست و در سال‌های مختلف چند بار تعمیر و تعویض شده ‌است. بیشتر کتیبه های آن نیز کتیبه های مرمتی است.

 

نشست پژوهشی شاخصه های معماری مسجد گوهرشاد با محوریت بررسی ویژگی های هنری، معماری، تاریخی و معماری سنتی و اسلامی مجموعه تاریخی گوهرشاد توسط گروه هنر پژوهی رضوان و دانشکده معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سالن آمفی تاتر این دانشگاه برگزار شد.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 137986

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha