به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر ابراهیمی دینانی، در همایش اندیشه های فلسفی و عرفانی امام خمینی(ره، به عنوان آخرین سخنران، ضمن قرائت (دود از آتش و غبار را از آب آن نشان نباشد که شاگرد از استاد) اظهار کرد: امام خمینی(ره) مرد جامعی بود و در چهار رشته فقه، اصول، فلسفه و عرفان صاحب نظر.
وی گفت: من یازده سال در محضر امام(ره) درس خارج خواندم. در آن زمان امام جز فقه و اصول هیچ درسی نمی دادند نه به صورت خصوصی و نه گروهی، مهم این بود وقتی از ایشان درباره عرفان سوال می کردی، جواب نمی دادند.
استاد دینانی افزود: رسم طلاب آن است که وقتی گردهم می آیند طرح مسئله می کنند، بنابراین وقتی من و گروهی دیگر از همراهان دیدیم که امام خمینی(ره) در باب عرفان، پاسخ نمی دهند، به حیله متوسل شدیم و در قالب طرح مسائل شرعی برخی موارد عرفانی را پرسیدیم اما امام در هیچ شرایطی پاسخ نمی دادند و تنها وقتی جواب می دادند که در حوزه فقه اصول باشد.
وی افزود: امام از عرفان سخنی نمی گفت شاید هم دلیلش به اقتضادات اجتماعی و سیاسی بازمی گشت اما نکته قابل توجه این بود که امام نظر خاصی مطرح می کرد یعنی معتقد بود طلبه ای که صرف و نحو آموخته و قادر به فهم روایات و قرآن است دیگر حق تقلید ندارد، چرا که طلبه ای که موارد فوق را می فهمد باید زحمت بکشد و حکم خدا را خود بفهمد.
این پژوهشگر افزود: این سخن امام خمینی(ره) بسیار مترقی است، من بعد از آن سخن امام دیگر تقلید را بوسیدم و گذاشتم کنار و امروز هم دیگر تقلید نمی کنم، آن زمان از آیت الله بروجردی تقلید می کردم.
استاد دینانی در ادامه گفت: این روش امام راحل سبب تلاش طلبه برای دستیابی به روش اجتهاد بود.
وی با تأکید بر بیان قوی امام خمینی(ره) تصریح کرد: امام وقتی انقلاب شد کم کم بیانشان آرام تر شد اما در تدریس با حماسه و با بلاغت و جذاب سخن می گفتند و من درس غنا را با ایشان خواندم با اینکه ایشان در آن زمان جرأت کردند به این مسئله بپردازند اما من جرأت نقل آن را الان ندارم.
این استاد فلسفه با اشاره به تعطیلی پخش تفسیر سوره حمد امام خمینی(ره) از تلویزیون تأکید کرد: با اینکه امام دارای قدرت سیاسی و انقلابی بودند اما کسانی نامه ها نوشتند و جلوی پخش تفسیر عرفانی فلسفی سوره حمد امام را گرفتند.
وی با شرح کاملی از مراحل مختلف نماز و فلسفه هرکدام از آنها گفت: اولا بهترین عبادت یک مومن مسلمان نماز است، چراکه ستون عبادات نماز است.
دکتر دینانی با اشاره به معنای (ثنا) گفت: ثنای واقعی خداست و اگر ثنای حقیقی پروردگار است بنابراین باید در همین عالم عنصر ثنای او پیاده شود. پاکی و طیب بودن برای نماز اصل است، چرا که نجاست مهجور ماندن از قدس حق و مرحله انس به اوست، وضو اطلاق پروردگار است و آب مظهر پاکی، تکبیر اول و آخر نماز نشان از تسلیم دارد.
این استاد دانشگاه با پرداختن به معنای بخش های مختلف نماز گفت: الله اکبر یعنی خدایا تو اکبر حقیقی هستی. اینکه زمان تکبیر دستها را به سمت عقب می بریم یعنی هرچه بود را پشت سر انداختیم. همچنین قیام در نماز یعنی حد وسط در افراط و تفریط یعنی اعتدال.
وی در ادامه با اشاره به (بسم الله الرحمن الرحیم) در نماز گفت: چرا می گوییم بسم الله و نمی گوییم لله، دلیل آن است که حق تعالی جز در اسم ظاهر نمی شود. الله، الرحمن، و غیره در واقع اسمِ اسم هستند، به این معنا که اسمِ خدا ظهورش در یک اسم است مثلا عین رحمانیت اسم خداست نه رحمانیت.
دکتر دینانی با گریزی دوباره به کتاب اسرار الصلاة امام خمینی(ره) گفت: در این کتاب آمده است که اسم مظهر دارد و در مظهر ظاهر می شود.
وی گفت: با اینکه کتابهای عرفانی امام چاپ شده اما امام در این کتابها حرفهایی می زند که من جرأت بیان آن را ندارم. ای کسانی که خود را پیرو خط امام می دانید و مخالف عرفان هستید بروید همین کتاب را بخوانید.
گفتنی است، همایش اندیشه های فلسفی و عرفانی امام خمینی(ره)، عصر روز سه شنبه، 9 خردادماه، در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما