حق مداری، نمادی از هویت دینی در اشعار سعدی

عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد سبزوار، با اشاره به اینکه " ادبیات" بهترین میراث منعکس کننده هویت و تمدن هر ملت است، گفت: حق مداری به عنوان نمادی از هویت دینی در اشعار سعدی ملموس است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، استاد امیر احمدی، عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد سبزوار، امروز (8 خرداد) در جمع اساتید دانشگاه آزاد اسلامی در همایش ملی هویت دینی در تمدن ایران و اسلام، گفت: سعدی، شاعر و نویسنده بلند آوازه ایران، انسانی است متعهد و مسئول که با پایبندی به حقیقت و اصول انسانی به مباحث اساسی و بنیادی انسان شناختی، توجه خاص دارد.

 

وی با بیان اینکه سعدی، در اشعارش به ارزش ها و هنجارهای جامعه آرمانی، اهمیت می دهد، تصریح کرد: سعدی جامعه شناسی است که با ارائه تصویری شفاف از نابسامانی های زمان خود، به تشریح جامعه آرمانی مبتنی بر اصول اخلاقی و معیار انسانی امیدوار است.

 

احمدی، ادامه داد: سعدی، وقایع را حکیمانه از نظر می گذراند و خردورزانه به نقد می نشیند، بیدادگری ها را ناروا و ناپسند دانسته، عدالت و دادگری را فریاد می زند و از ظلم حاکم بر جامعه، بیزاری می جوید.

 

ویژگی های جامعه آرمانی و ناکجاآباد سعدی
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد سبزوار، با بیان اینکه بنیاد جامعه آرمانی بر عدالت گستری و حق محوری استوار است، ادامه داد: سعدی باب نخست بوستان را به همین موضوع(عدل و تدبیرورای) اختصاص داده است و اجرای عدالت را ضامن استقرار امنیت و سلامت جامـــعه می داند.


وی، با شاهد گرفتن از اشعار سعدی، گفت: پندهای نوشیروان به پسرش، هرمز در باب اول بوستان، پی افکندن طرح حکومتی حق مدار و دادگر است: "شنیدم که در وقت نـــزع روان/ بـه هرمز چنین گفت نوشیروان " ، "که خاطرنگهدار درویش بـاش/ نــه در بند آسایش خویش باش"

 

رعایت حق دوستی و احترام به والدین

احمدی، با بیان اینکه احترام از جمله حقوق اخلاقی است که به واسطه دوستی و معاشرت، میان دو همنشین پدید می آید، خاطرنشان کرد: سعدی، رعایت حق دوست را واجب و نالیدن از او را دور از شرط جوانمردی دانسته است.

 

وی، رعایت حق محرومان، حق مادر، اعضای بدن و غیره را از دیگر توجهات سعدی برشمرد و افزود: سعدی، دلجویی از اهل فضل و دانش و پروردن آنان را از وظایف یک حاکم می داند و معتقد است در جامعه ای که دانشمندان عزیز داشته نشوند و مورد بی احترامی قرار گیرند، فساد و تباهی پدید می آید.

 

احمدی تصریح کرد: برقراری حکومت مبتنی بر اخلاق، رعایت حقوق انسانی، پاسداشت کرامت انسان، ارج نهادن به ارزش های دینی، توجه به محرومان و اقشار ضعیف جامعه، پایبندی انسان ها به اصول اخلاقی و غیره از مبانی فکری سعدی در تشکیل جامعه آرمانی است.

 

وی با اشاره به اینکه سعدی در آثارش با انتقاد از بی عدالتی ها و رفتارهای غیر اخلاقی پادشاهان در پی دعوت از آنان جهت طرح و پی ریزی حکومتی استوار بر پایه عدالت و دادخواهی است، گفت: این مقوله همواره ذهن و ضمیر سعدی را به خود مشغول داشته است.

  

احمدی خاطرنشان کرد: کمال انسان از نظر سعدی در محیطی ممکن و میسر می شود که آن محیط آراسته به فضایل و پیراسته از رذایل اخلاقی باشد.

 
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد سبزوار، تصریح کرد: او همواره کوشیده است تا با نصایح و پندهای آموزنده خود در لابلای حکایات، ذهنیت مخاطب را برای پذیرش اصول اخلاقی و انسانی آماده سازد. 

 

پایان پیام/

کد خبر 137403

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha