به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام احمد ابوترابی، رئیس مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی و عضوهیئت علمی و استاد یار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، امروز (8 خرداد) در گفتگو با خبرنگاران از رونمایی چهاراصطلاح نامه در روز پنجشنبه (11 خرداد) در این موسسه خبر داد.
وی ادامه داد: این اصطلاح نامه ها به همت پژوهشگران و اساتید فعال در این موسسه گردآوری و تنظیم شده و در موضوعات مختلف دیگر نیز این روند در حال انجام می باشد.
عضوهیئت علمی و استاد یار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: اصطلاح نامه های معرفت شناسی، فلسفه اشراق، علم منطق و عرفان نظری در این روز با حضور آیت الله مصباح یزدی رونمایی می شود.
وی خاطرنشان کرد: هدف مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی تدوین دائره المعارفی جامع در همه رشته های علوم منطق، فلسفه، عرفان، کلام و فلسفه های مضاف ( مرتبط با مبانی علوم انسانی اسلامی) است.
وی با تاکید بر گسترش هر یک از این علوم در زیرشاخه های مختلف، افزود: هر یک از این متون شاخه های متفاوتی دارند همچون مکاتب مختلف فلسفه و از جمله تفاوت های این مرکز پژوهشی با دیگر مراکز فعال در تدوین اصطلاح نامه ها انجام یک سری تحقیقات در خصوص علوم عقلی اسلامی است که زمینه ساز ایجاد یک دائره المعارف اسلامی برای عرضه جهانی است.
حجت الاسلام ابوترابی تصریح کرد: از جمله حرکت های این مرکز در راستای این مسیر ترسیم نقشه جامع هر یک از علوم می باشد و تدوین این اصطلاح نامه ها در واقع به معنای ترسیم نقشه جامع برای علوم مورد نظر است.
وی اظهار داشت: اولین گام برای ایجاد تحول در علوم انسانی ترسیم نقشه ای از علوم مختلف انسانی اسلامی است چرا که غربی ها بسیاری از این علوم را به خود نسبت داده اند و حال آنکه این علوم در نزد اندیشمندان مسلمان از دیرباز وجود داشته است.
رئیس مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی اضافه کرد: از جمله این علوم می توان به علم معرفت شناسی اشاره کرد که ریشه های محکم و قوی از آن در علوم اسلامی وجود دارد اما بنیان گذارش غربی ها به حساب می آیند و بنیان آن را به زمان ارسطو نسبت می دهند در حالی که زمینه های آن در بین مسلمانان بوده ولی به عنوان یک علم مطرح نشده است.
وی افزود: اولین شخصی که به شکل جدی به این موضوع پرداخت، مرحوم آیت الله طباطبایی بودند و در ادامه شهید مطهری و آیت الله جوادی آملی و آیت الله مصباح یزدی به عنوان شاگردان علامه طباطبایی این مسیر را ادامه دادند و کتاب های خوبی در این خصوص به نگارش درآمد ولی متاسفانه هنوز از یک نقشه جامع در این خصوص چیزی نداریم.
حجت الاسلام ابوترابی بااشاره به گردآوری، تنظیم و تدوین اصطلاح نامه های موضوعی مختلف در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: این حرکت در کشور کم سابقه می باشد و حتی نوع گردآوری و تنظیم مباحث در این اصطلاح نامه ها نیز بسیار متفاوت تر از کارهایی است که در موسسات مشابه تا کنون صورت گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما