خبرگزاری شبستان: اهمیت بالای کار فرهنگی به عنوان اصل و زیربنای هر آنچه در عرصه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بدست می آید بر همگان روشن است. توفیق در هر میدانی در ابتدای امر به فرهنگ سازی و تعریف هنجارهای فرهنگی برای مخاطبان نیاز دارد امری که غفلت از آن ما را به مقصدی نمی رساند.
کار فرهنگی در نگاه قرآن نیز از اهمیتی والا برخوردار است به گونه ای که از فعالیت فرهنگی به عنوان یکی از مصادیق یاد خداوند تعبیر شده است، آنجا که خداوند در آیات 43 و 44 سوره مبارکه طه می فرماید:
اذْهَبا إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى، فَقُولا لَهُ قَوْلًا لَیِّنًا لَّعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أَوْ یَخْشی؛ (ای موسی! تو و برادرت) به سوی فرعون بروید. زیرا او طغیان و سرکشی کرده است و با گفتاری نرم با او سخن بگویید، شاید متذکر شود و (بپذیرد) یا بترسد (و باز ایستد).
این تاکید نشان می دهد که خداوند حتی در مبارزه با طاغوت زمانه، نبی خود را به کار فرهنگی تشویق می کند و این شیوه را بر هر روش دیگر ارجح می داند.
کار فرهنگی کاری الهی است که در مقایسه با هر اقدام دیگری، بیشترین و ماندگارترین آثار را دارد. بی تردید همین ماندگاری اثر است که خداوند معجره جاوید پیامبر اکرم (ص) را قرآن قرار داد که با گذشت 14 قرن نه تنها تحریف نشده و مورد فراموشی قرار نگرفته بلکه روز به روز بر خیل علاقه مندان آن افزوده می شود!
این قرآن که خداوند آن را برای هدایت عامه بشر فارغ از قیود زمانی و مکانی نازل کرده است، بهترین نسخه ها برای درمان آلام بشری است اما همین نسخه بهترین راه ها را برای درمان کار فرهنگی دانسته و آن را کار الهی معرفی می کند.
بهترین شاهدها بر این مدعا آیه 9 سوره مبارکه نحل است:
وَعَلَى اللّهِ قَصْدُ السَّبِیلِ وَمِنْهَا جَآئِرٌ وَلَوْ شَاء لَهَدَاکُمْ أَجْمَعِینَ ؛ هدایت مردمان به (راه راست بر خدا است)، ( راهی که منتهی به خیر و حق میگردد) و برخی از راه ها منحرف و بیراهه است (و منتهی به خیر و حق نمیگردد). و اگر خدا میخواست همه شما را (به اجبار به راه راست) هدایت میکرد (و نعمت اختیار و آزادی اراده و انتخاب را به شما انسان ها نمیداد و لذا همچون حیوانات راهی را بیشتر نمیپیمودید و ترقّی و تکاملی پیدا نمیکردید).
از این رو امروزه اگرچه جامعه درگیر مشکلات و آلام متعدد است اما درمان آن پیش و بیش از هر چیز به کار فرهنگی نیاز دارد. اگر فرهنگ دین و وحی بر جامعه حاکم شود دیگر نیازی به برخوردهای قهری با ناهنجاری های همچون دزدی، بزهکاری و بدحجابی در جامعه نیست این خود افراد هستند که به دلیل باورهای درونی و ریشه دار بودن فرهنگ نورانی وحی در عمق جانشان از هر گونه بدی و ناپاکی پرهیز می کنند.
بی تردید همین مهم سبب شده که تبلیغ دین، ارشاد و امر به معروف و نهی از منکر همچون نماز ذکر و یاد خدا تلقی شود.
در این میان مبنا و ریشه کار فرهنگی نیز باید از غنای لازم برخوردار باشد و هیچ چیز در این راستا و برای تغذیه محتوایی و فکری فعالیت های فرهنگی بهتر از قران و کلام وحی نیست.
پایان پیام/
نظر شما