دریاچه ارومیه؛ بزرگ ترین آبگیر دائمی آسیای غربی

دریاچه ارومیه، بزرگ‌ترین آبگیر دایمی آسیای غربی که در شمال غرب فلات ایران قرار دارد، در حال خشک شدن است.

به گزارش خبرگزاری شبستان//ارومیه


پارک ملی دریاچه ارومیه پس از مرداب انزلی، از جالب‌ترین و نغزترین زیستگاه‌های طبیعی جانوران در ایران به‌شمار می‌رود که در خطر خشک شدن کامل است و طی 13 سال گذشته 6 متر کاهش سطح داشته‌است.


اختصاص 90 درصد منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آب‌های زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک شدن این دریاچه عنوان شده است.


کارشناسان ابراز داشته‌اند در صورت خشک شدن این دریاچه، هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست محیط منطقه را به طور کلی دگرگون خواهد کرد.


اجرای 15 طرح مهرماندگار در بخش آب و رهاسازی آب مازاد به دریاچه ارومیه از مصوبات اساسی در راستای احیای دریاچه است.

 

تجهیز 50 هزار هکتار از اراضی حوزه آبریز دریاچه ارومیه به سامانه های تحت فشار، تامین تسهیلات اعتباری اجرای این طرح ها، لایروبی بستر رودخانه های حوزه دریاچه ارومیه ازدیگر مصوبات مهم و اساسی برای احیای دریاچه ارومیه است.
 

با توجه به بافت کشاورزی آذربایجان غربی، کارگروه توسعه کشاورزی در این استان کار خود را آغاز کرده و دولت هم برای تامین اعتبار مصوبات این کار گروه، 2 هزارو 600 میلیارد ریال اختصاص داده است.


براساس این گزارش، در حال حاضر 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، 7 گونه دوزیست و 26 گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل داده‌اند.


آب دریاچه ارومیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوس‌هاست به همین دلیل، هیچ ماهی و نرم تنی به جز گونه‌هایی از سخت پوستان در آن زندگی نمی‌کنند و آب آن هیچ‌وقت یخ نمی‌زند و شناکنندگان نیز می‌توانند بر روی آب آن شناور بمانند.


دریاچه ارومیه دارای 102 جزیره‌ است که همه آنها از سوی سازمان پونسکو به عنوان اندوخته طبیعی جهان به ثبت رسیده‌اند.


جزیره اِشک، زیستگاه پرندگان زیبای کوچک، از جمله مرغ آتش و تنحه و همچنین تعدادی گوزن زرد ایرانی و گوسفند وحشی (قوچ و میش) است که به آن انتقال داده شده‌اند.


نام کهن این دریاچه چیچَست بوده ‌است، این واژه، واژه‌ای است از زبا اوستایی و پارسی باستان و تلفظ آن را چَئِچَستَ نوشته اند، واژه اوستایی چیچست به معنای درخشنده و شفاف است و گمان می‌رود شوری و ذرات نمک فراوان موجب درخشندگی آن شده باشد، دریاچه چیچست در اسطوره های ایرانی نقشی بنیادین دارد و عرصه بسیاری از رویدادهای مهم زندگی کیخسرو، کرانه این دریاچه بوده‌است.


مؤلفان درباره نام این دریاچه به گونه‌های مختلف داوری کرده‌اند: پورداود نام اورمیه را ترکیبی از دو واژه آرامی «اور» به معنای شهر و «میاه» به معنای آب نوشته‌است.


همچنین، مؤلفان عهد اسلامی اغلب از شوری آب این دریاچه یاد کرده‌اند.


دریاچه اورمیه را در نوشته‌ها به ‌نام‌جزیره‌های درون آن نیز خوانده‌اند، یکی از این جزیره‌ها کبودان است. شاید نام جزیره از نام دریاچه و یا به عکس گرفته شده باشد.


دریاچه ارومیه یکی از زیستگاه‌های طبیعی مهم در منطقه آذربایجان که در عین حال برای ورزش‌های آبی همانند شنا، قایقرانی و اسکی روی آب نیز بسیار مناسب می‌باشد، در آستانه خشک شدن است.


این دریاچه که با سواحل زیبا و آب‌شور خود گردشگران بسیاری را در فصول مختلف و مخصوصا در تابستان به‌سوی خود جلب می کند، از نظر داشتن مواد معدنی گوناگون، دارای یکی از کمیاب‌ترین منابع طبیعی بوده و امروزه با تهدیدی بسیار جدی روبه روست.


پایان پیام/
 

کد خبر 137250

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha