مجید متقیطلب، رییس پارک علم و فناوری گیلان و دبیر فن بازار ملی ایران، درباره چگونگی حمایت از مخترعانی که تولید انبوه میکنند(تجاری سازی) به خبرنگار شبستان گفت: برای حمایت از مخترعان و یا همان تجاریسازی نیازمند چند عامل از جمله بازار سرمایهگذاری هستیم که در همه کشورهای دنیا این امر را به عنوان یک زنجیره در ساختار تجاریسازی خود در نظر میگیرند به این معنا که برای تجاریسازی باید یک منبع مالی مناسب پیشبینی شده باشد.
وی با بیان اینکه این منبع مالی در کشورهای خارجی تحت عنوان صندوقهای سرمایهگذاری "خطرپذیر" نامگذاری شدند، اظهار کرد: برای تحقق تجاریسازی بایستی تأسیس این صندوقها در کشور ما با همکاری بخش دولتی و خصوصی با جدیت پیگیری شود.
40 درصد از اختراعات سال 90منتج به عقد قرارداد شد
دبیر فن بازار ملی ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در سال 90 چند اختراع مشمول دریافت اعتبار پژوهشی شدند، اظهار کرد: نزدیک به 100 مورد اختراع به ما ارجاع داده شد که از این میزان حدود 40 درصد منتج به عقد قرارداد شد.
اختصاص 500 میلیارد تومان اعتبار برای تجاریسازی یافتههای پژوهشی
متقی طلب با اشاره به اینکه قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان در سال گذشته به تصویب دولت رسید، تصریح کرد: در راستای این قانون صندوقی با اعتبار سه هزار میلیارد تومان برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان تأسیس شد و بر اساس آن مقرر شد طی سه سال، هر سال یکهزار میلیارد تومان برای حل مشکلات تجاریسازی اختصاص یابد.
به گفته رییس پارک علم و فناوری گیلان، مقرر شده است مجلس در سال جاری مبلغ 500 میلیارد تومان از یکهزار میلیارد تومان صندوق برای تجاریسازی یافتههای پژوهشی اختصاص دهد.
راهاندازی صندوقهای پژوهشی و فناوری در هر استان
وی از راهاندازی صندوقهای پژوهشی و فناوری در هر استان خبر داد و افزود: تأسیس این صندوقها اقدامی در راستای حمایت از تجاریسازی است.
متقی طلب ادامه داد: تا زمانی که بخش خصوصی وارد میدان تجاریسازی نشود، این مشکل حل نخواهد شد و این امر نیز زمانی امکانپذیر است که یک اطمینان نسبی برای بخش خصوصی در جهت سرمایهگذاری حاصل شود.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه برای حمایت از مخترعان شهرستانها و مناطق محروم چه تمهیداتی اندیشیده شده است، یادآور شد: در صورت ابلاغ آییننامه حمایت از شرکتهای دانشبنیان در هر استانی یک صندوق پژوهش و فناوری تأسیس خواهد شد که این امر نیز اقدامی در راستای تبدیل ایده مخترعان به محصول و حمایت از تجاریسازی است.
لزوم نهادینهسازی فروش دانش فنی در داخل کشور
دبیر فن بازار ملی ایران، نهادینهسازی فروش دانش فنی در داخل کشور را نیز اقدامی در جهت تجاریسازی عنوان کرد و افزود: افرادی که یک ایده علمی را به نتیجه میرسانند لزوما یک صنعتگر و فناور نیستند، بلکه آنها فقط میتوانند ایده خود را توسعه دهند و بعد از این مرحله بایستی افراد دیگری این کار را بر عهده بگیرند که فروش دانش فنی از جمله این اقدامات است.
عدم وجود سیستم ارزیابی، دانش فنی در کشور را تهدید می کند
متقی طلب با بیان اینکه فروش دانش فنی در کشور دارای مشکلات فراوانی است، خاطرنشان کرد: در کشور ما قاعدهای که بتواند دانش فنی و فناوری را ارزشگذاری کند، نداریم. این امر مقوله مهمی است که بایستی با جدیت در آن ورود و سیستمی برای ارزیابی دانش فنی در کشور راهاندازی کرد.
وی ادامه داد: راهاندازی فن بازار جمهوری اسلامی ایران، در سال گذشته همزمان با هفته پژوهش اقدامی در جهت ارزیابی دانش فنی در داخل کشور بود.
دبیر فن بازار ملی ایران با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از سوء استفاده و تعرض به اختراع مخترعان گفت: دستگاه قضایی با همکاری وزارت علوم در چندین نقطه از کشور از جمله استان گیلان، مرکزی با عنوان "مراجع منطقهای مالکین فکری" در جهت جلوگیری از سوء استفاده اختراع مخترعان راهاندازی کرده است که البته انجام این کار به معنای از بین رفتن کامل سوء استفاده و تعرضها نیست بلکه همیشه در همه جا به ویژه در اختراعات و اکتشافات افراد سوءاستفادهگری هستند که باید با همکاری قوه قضاییه این امر کاهش یابد.
رییس پارک علم و فناوری گیلان تصریح کرد: در چند سال اخیر مقرر شده بود در داخل پارک و فناوری گیلان مرکزی بنام مرکز، "حل اختلاف" راهاندازی شود تا از این طریق سوءاستفاده از اختراعات و اکتشافات مخترعان جلوگیری شود ولی چون این کار نیازمند افراد متخصص با تخصص حقوق فناوری بود و متأسفانه تعداد این متخصصان نیز در کشور محدود است امکانپذیر نشد.
وی ادامه داد: به همین دلیل وقتی شکایتی در خصوص سوءاستفاده از اختراعات به دادگستری ارجاع داده می شود به علت عدم وجود افراد متخصص اقدامات صورت گرفته برای حل مشکل به کندی انجام شده و نیازمند مدت زمان طولانی است.
پایان پیام/
نظر شما