امام باقر (ع) خلاء فکري جامعه اسلامي را برطرف کرد

قرآن و معارف: عضو گروه تاريخ دانشگاه شيراز دوران امام باقر(ع) رادوره انحراف فکري جامعه اسلامي دانست که به همت اين امام خلاء فکري جامعه برطرف شد.

شکرالله خاکرند، استاديار گروه تاريخ دانشگاه شيراز به خبرنگار شبستان گفت: دوران امام باقر (ع) دوران آشنايي گسترده مسلمانان با فرهنگ‌ها و تمدن‌هاي مختلف آن زمان بود که در اثر اين آشنايي تفکر ديني به شدت تحت تأثير اين فرهنگ و تمدن‌ها قرار گرفت.

وي افزود: اين اثرپذيري در اثر سست بودن پايه‌هاي عقيدتي و فکري مردم بود. در حقيقت چون مردم بعد از پيامبر (ص) مرجعيت فکري اهل بيت (ع) را ناديد گرفتند و به صحابه روي آوردند، از لحاظ عقيدتي سست شدند زيرا صحابه در بنيان‌گذاري فرهنگ و انديشه اسلامي ناتوان بودند.

خاکرند عصر امام باقر (ع) را عصر آغاز انحراف فکري در جامعه اسلامي خواند و افزود: حکومت اهل بيت (ع) بايد متکي بر پيرواني باشد که از ايماني قوي و اراده‌اي نيرومند برخوردار باشند. تجربه دوران حکومت امام علي (ع) و عدم همراهي مردم با امام حسن (ع) و امام حسين (ع) ثابت کرد که مردم به بازسازي روحي و فکري احتياج دارند.

وي ادامه داد: بازسازي روحي را امام سجاد (ع) بر عهده گرفت و با دعاهاي پرمغز خويش راه صحيح را نشان داد و بازسازي فکري در دوران امام باقر (ع) و امام صادق (ع) انجام شد.

استاديار گروه تاريخ دانشگاه شيراز تصريح کرد: همين بازسازي‌ها باعث شد که قدرت شيعه ترس هارون‌الرشيد را برانگيزد و امام کاظم (ع) را شکنجه و زنداني کند.

وي به بررسي رسالت علم ديني پرداخت و افزود: علم ديني متکفل ايجاد تمدن مادي نيست بلکه مشوق آن است و جهت‌گيري‌هاي آن را تغيير مي‌دهد، مثل ماشيني که جهت‌گيري آن بايد توسط راننده تعيين شود.

خاکرند ادامه داد: به همين دليل تمدن اسلامي که در دوره عباسيان به اوج خود مي‌رسد با تشويق قرآن و استفاده از آموزه‌هاي پيامبر (ص) صورت مي‌گيرد اما چون دچار انحراف در جهت‌گيري شده بودند، ائمه (عليهم‌السلام) هر کدام با توجه به انحراف زمان خود موضع‌گيري مي‌کردند.

وي مشکل دنياي غرب را رويکرد مادي دانست و گفت: آموزه‌هاي اهل بيت (ع) ما را راهنمايي مي‌کند تا در هر عصري جهت‌گيري‌ دنياي مادي را به سمت معنويت هدايت کنيم تا سعادت و رهايي از فقر و جهل و ترس در اثر ايمان الهي بدست آيد.

استاديار گروه تاريخ دانشگاه شيراز به بررسي وظيفه حوزه‌هاي علميه در حال حاضر پرداخت و افزود: حوزه‌هاي علميه بايد در وجوه مختلف انديشه ديني به توليد علم و ارايه پاسخ روزآمد و کارآمد بپردازند.

وي ادامه داد: حوزه‌هاي علميه از دو مشکل رنج مي‌برند اول اينکه از وجوه مختلف انديشه ديني تنها به فقه پرداخته شده و در فقه هم به فقه سياسي و اجتماعي کمتر پرداخته شده است و دوم اينکه با نيازهاي زمان پيش نمي‌رود البته با انقلاب اسلامي اين فضا تا حدودي متحول شده ولي به تلاش بيشتري در اين زمينه نياز است.

پايان پيام/

کد خبر 1367

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha